Horeca wordt gewaarschuwd voor acrylamide in gerechten

Auteur: Thijs Jacobs
Wet- en regelgeving 10 juli 2018
Horeca wordt gewaarschuwd voor acrylamide in gerechten

Vanaf 11 april 2018 is het wettelijk vastgelegd dat horecaondernemers ervoor moeten zorgen dat de hoeveelheid acrylamide in hun producten tot een minimum wordt beperkt. De Europese Commissie heeft dit in nieuwe wetgeving vastgelegd. 

Maar wat is acrylamide dan eigenlijk?

Op de website van het Voedingscentrum vinden we het volgende:
'Acrylamide is een stof die in kleine hoeveelheden kan ontstaan als zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen, worden verhit boven 120°C. Dit is pas enkele jaren bekend. Ook sigarettenrook bevat acrylamide.'

Koken levert geen gevaar op

Het is dus aan te bevelen om aardappelproducten niet te bruin te bakken en vooral ook gevarieerd te eten. Bij verhitting door koken ontstaat geen acrylamide, dit gebeurt enkel bij  frituren, roosteren, barbecueën, bakken, braden of grillen. Ook bij het branden van koffiebonen kan acrylamide ontstaan, waarbij oploskoffie en surrogaatkoffie een hoger gehalte bevatten. Rubustakoffie bevat op zijn beurt meer acrylamide dan Arabica. 

Niet teveel uit de frituur eten?

Gefrituurde aardappelproducten (friet, aardappelkroketten, gebakken aardappels en chips) en koffie leveren de grootste bijdrage aan de inname van acrylamide, gevolgd door biscuits, crackers en brood (vooral geroosterd). Dit meldt het Voedingscentrum.
Acrylamide vermijden is vrijwel onmogelijk, omdat het in veel voedingsmiddelen zit. Je kunt wel op een aantal zaken letten om minder acrylamide binnen te krijgen. De belangrijkste tip is om zo min mogelijk gefrituurde producten te nemen en vooral gevarieerd te eten. Daarnaast kun je letten op de juiste bereidingswijze van de voeding. 
 

Overig nieuws