Onderzoek: Flevoland is hotelprovincie nummer één qua toename aantal hotels, Groningen blijft achter

Auteur: Thijs Jacobs
Hotelbouwplannen 7 augustus 2019
Onderzoek: Flevoland is hotelprovincie nummer één qua toename aantal hotels, Groningen blijft achter

Uit cijfers van het CBS (juni 2019) blijkt dat het aantal hotels in Nederland hard op weg is naar een verdubbeling ten opzichte van een jaar of vijftien geleden. In 2007 telde ons land 2895 hotels, in 2019 zijn dat er volgens het CBS inmiddels 5340, een toename van ruim 84 procent. In het afgelopen jaar werden er volgens de voorlopige cijfers 300 nieuwe hotels geopend in Nederland. 

In de regio 'Groot-Amsterdam' zagen we een grote stijging: van 420 hotels in 2007 naar 1025 in 2019 (dat is +144 procent!). In Flevoland steeg het aantal hotels van 20 naar 55, een toename van 175 procent. Noord-Limburg zag eveneens een forse toename: van 35 in 2007 naar 110 hotels in 2019. Dat betekent een toename van 214 procent, werkelijk een uitschieter in positieve zin. Wat dat betreft blijft Zuid-Limburg achter met een toename van 270 hotels in 2007 naar 360 in 2019, een stijging van slechts 33 procent. Het vroeger zo toeristische en aantrekkelijke zuiden heeft wellicht wat van haar glans verloren? 

De Veluwe in het groen

De Veluwe, volgens hotelkenners lange tijd een probleemgebied, kent een aardige toename van het aantal hotels: van 115 hotels in 2007 naar 200 in 2019. Een toename van 74 procent en alleen al gedurende het afgelopen jaar zagen we 10 nieuwe hotels de deuren openen in het bosrijke gebied. Niet onaardig voor de regio die zo lang in de schaduw stond van succesvolle regio's...

Flevoland is hotelprovincie nummer één

Wanneer we kijken naar de toename van het aantal hotels per provincie, dan is Flevoland in positieve zin een uitschieter. Het aantal hotels is er meer dan verdubbeld. Datzelfde geldt voor Noord-Brabant en Noord-Holland. Slecht nieuws voor de provincie Groningen; in het hoge noorden is de toename het kleinst van alle provincies, 'slechts' 39 procent.

CBS definieert het begrip 'hotel' behoorlijk ruim...

PS: het CBS hanteert een bijzondere definitie van het begrip 'hotel'. Dit is dus niet het aantal werkelijke hotels, maar het aantal geregistreerde bedrijven in de hotelbranche. Dus bijvoorbeeld een lege 'vastgoed BV' of een 'personeels BV' wordt ook meegenomen. Als we naar de correcte cijfers van het CBS kijken waarbij wel het aantal hotels wordt geteld, komen zij uit op 3.808 hotels (en dus niet 5.340 bedrijfsvestigingen), waarvan 3.782 hotels geopend zijn. Toch is dit ook nog steeds een vertekend aantal, want het CBS schaart de volgende bedrijven onder de noemer hotel: 'hotels, motels, pensions, appartementen met hoteldienstverlening, jeugdaccommodaties en bed&breakfasts met ten minste 5 slaapplaatsen'. Dit doet verder niet veel af aan de inhoud van het bovenstaande onderzoek, want het geeft wel aan dat de vraag naar logies toeneemt en het maakt inzichtelijk in welke provincies en regio's de stijging het hoogst is. Maar of het hotels betreft zoals wij het zouden definiëren, blijft nog even onduidelijk. 

In Hotelbouwplannen wordt bijgehouden wie, wat waar en wanneer verbouwt, bouwt of renoveert binnen de hotellerie. Een abonnement aanvragen kan via deze link

Zie de afbeelding hieronder voor de ranglijst, gebaseerd op cijfers van het CBS (2019):

Overig nieuws