Wildgroei van B&B's?

25 november 2015
Wildgroei van B&B's?

‘Iedereen kan zomaar een bed & breakfast beginnen’. Dit is een veelgehoorde opmerking. Niet alleen geplaatst door B&B-eigenaren die de
concurrentie zien toenemen, maar ook vanuit de hotelbranche. Afgelopen week verschenen meerdere artikelen over de wildgroei aan B&B’s en oneerlijke concurrentie ten opzichte van hotels. Het Dagblad van het Noorden kopte: ‘Hotels hebben zwaar te lijden onder wildgroei van bed & breakfasts. Dat vindt Koninklijke Horeca Nederland. Ze roept gemeentes op paal en perk te stellen.’

*Grote zorgen voor hotelbranche*
De wildgroei onder B&B’s baart de hotelbranche grote zorgen. En inderdaad, het aantal B&B’s is de afgelopen jaren sterk in aantal toegenomen. Maar betekent dat ook dat elke B&B bestaansrecht heeft? Dat ‘iedereen zomaar een B&B kan beginnen’, wil niet zeggen dat elke nieuwe logies- & ontbijtlocatie ook succesvol is. Ze lijken dan wel als paddenstoelen uit de grond te schieten, maar wanneer ze zonder duidelijke visie en een goed concept gestart worden, is het met de bezettingsgraad slecht gesteld.

*Zijn de zorgen vanuit de hotelbranche terecht?*
De populariteit van bed & breakfasts wordt voor een deel toegeschreven aan de gunstige prijs voor een overnachting. Wanneer ik echter rondkijk, dan zie ik juist een toename van luxe B&B’s, die qua prijs, comfort en service niet onderdoen voor een goed hotel. Sterker nog, ze overtreffen vaak de kwaliteit van een hotel. Door kritisch te kijken naar de markt en de behoeften van gasten, trekken deze luxe B&B’s meer gasten.

*Kijk eens in de spiegel*
Wat mij betreft krabben de klagende eigenaren (zowel B&B als hotel) zich eens goed achter de oren. Kijk kritisch naar je concept en onderzoek de markt. Waar ligt de behoefte van gasten, wat zoeken ze en wat zijn hun verwachtingen? Er ontstaan nog dagelijks succesvolle concepten waar alleen ruimte voor is, omdat branchegenoten die behoefte niet vullen.

*Succesvol voorbeeld*
Als voorbeeld noem ik B&B ‘Bed in de Betuwe’, gestart in 2014 en in 2015 al B&B van het jaar. Bij ‘Bed in de Betuwe’ stap je even uit je dagelijkse leven. De sfeer, de persoonlijke aandacht en de combinatie met de Beautykamer waar je terecht kunt voor een beautybehandeling en/of massage zorgen voor rust en ruimte in hoofd en lijf. Een succesformule!

Is het die wildgroei aan B&B’s waardoor gasten niet meer naar de hotels gaan? Of zijn het de hotels die niet meegaan met de tijd en de wensen van de gasten?

*Over de auteur:*
‘Marleen Brekelmans is initiatiefnemer van de website "BijzonderPlekje.nl,":http://www.bijzonderplekje.nl het online platform waar de meest bijzondere adressen van Europa gepresenteerd worden. Met haar jarenlange reiservaring (wereldwijd) is Marleen met recht de expert op het gebied van bijzondere overnachtingen.’

Overig nieuws