Introductie: reeks over bestuursrecht en horeca

21 november 2018 | Thijs Jacobs
Introductie: reeks over bestuursrecht en horeca<

Vanaf december werkt Catch Legal met ons samen om de Nederlandse horecaondernemers op toegankelijke wijze meer kennis mee te geven over het bestuursrecht. De juristen van Catch Legal helpen verschillende horecaondernemers dagelijks met zaken over een Algemene Plaatselijke Verordening (Apv), de Drank- en Horecawet (DHW) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Ze kennen de eisen die gemeenten stellen én de wensen van de horecaondernemers. Een gouden combinatie.

Vergunningaanvragen

Michèl Kaptein en Tanne van Wissen zijn de auteurs van de komende reeks. We vroegen hen met welke problemen horecaondernemers het vaakst aankloppen. Tanne: “Met name voor het regelen van vergunningaanvragen weet men ons te vinden. Hoe beter deze wordt ingediend, hoe sneller de aanvraag wordt afgehandeld. Wanneer een horecaondernemer zelf een aanvraag indient, dan kan het gebeuren dat een stuk wordt vergeten, zoals een inrichtingstekening, de financieringsgegevens of een volledige lijst met leidinggevenden.”
 

Dat ziet Michèl ook: “Omdat wij zowel werken voor het bestuursorgaan, zoals de gemeenten, als aan de kant van de ondernemer, weten we aan welke eisen de vergunningsaanvraag moet voldoen. Voor een ondernemer is dat vaak complex, alleen al het inzicht in welke partijen er zijn en waar rekening mee moet worden gehouden. Als er om vergeten documenten wordt gevraagd door de gemeente dan wordt de termijn opgeschort, waardoor de uiteindelijke afhandeling van de vergunning langer op zich laat wachten. Stel dat het gemeentebestuur binnen acht weken op een aanvraag voor een exploitatievergunning moet beslissen maar je er twee weken over doet om een ontbrekend document aan te leveren, dan zit je dus op tien weken. Zonde.”

Wet Bibob

Het team van Catch Legal doet meer dan alleen vergunningaanvragen, ook de wet Bibob komt geregeld aan de orde. “Daar begeleiden we ook in”, zegt Michèl. “Hoewel de landelijke wetgeving leidend is, wijkt gemeentelijke regelgeving en beleid van gemeente tot gemeente soms af. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) publiceert jaarlijks een standaardmodel voor bijvoorbeeld algemene plaatselijke verordeningen, dat grotendeels wordt overgenomen door gemeenten. Maar het gemeentebestuur is nog altijd vrij om andere regels te stellen. Zo is het niet ondenkbaar dat het gemeentebestuur van de gemeente waarin Renesse, waar in de zomermaanden veel jongeren komen feesten, ligt andere nadere regels stelt dan een stad als Amsterdam. Dat is ook iets waar je tegenaan loopt.”

Het horecarecht is relatief oud, dus redelijk inzichtelijk volgens Tanne. “Maar er zijn óók nieuwe ontwikkelingen zoals Blurring. Het concept ‘blurring’ was een pilot van de VNG, maar bleek later in strijd met de Drank- en Horecawet. Dus wat dat betreft moeten we wel zeer scherp blijven, net zoals horecaondernemers scherp moeten blijven op het schenken van alcohol aan minderjarigen bijvoorbeeld. Dat is ook iets waardoor nogal eens problemen ontstaan, maar dat ligt meer in de handhavingssfeer. Vaak worden we ingehuurd door horecaondernemers en omdat we zo vaak dit soort zaken doen voor horecaondernemers en voor gemeenten, kent de materie geen geheimen meer voor ons. Daardoor weet je dat een vergunningaanvraag of andere kwestie gewoon goed, snel en professioneel wordt ingediend en daardoor in beginsel ook snel kan worden afgehandeld.”

Tot slot. De reeks start in december. Wat kunnen we als eerste onderwerp verwachten? Kan er een tipje van de sluier worden opgelicht? Michèl: “Nou vooruit, ik vermoed dat we een zaak over een beschonken horeca-exploitant gaan behandelen. Daar valt een leuke les uit te leren en daaruit blijkt hoe dit soort gevallen uit de praktijk soms nadelig kunnen uitpakken. Daar lees je straks meer over.”

Catch Legal, www.catchlegal.nl

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Tech
E-mailmarketing: gouden marketinginstrument voor de horeca

Geslaagde e-mailmarketingcampagnes vragen om kennis over het samenstellen van goed verzorgde e-mails, het proces eromheen en de mogelijkheden. Hoe je als horecaprofessional hierin succesrijk kunt zijn, leer je in de training die HM Academy aanbiedt op 11 maart aanstaande (in Bunnik, centraal gelegen...

Opening Bed&Breakfast
Amersfoortse lunchroomeigenaar gaat B&B openen

Eén van de meest uitgesproken horecaondernemers in Amersfoort, Dirk-Jan Stip van lunchzaak Coffee Corazon, gaat een B&B openen. Volgens hem sluit het huidige hotelaanbod niet aan bij het karakter van de stad. “De binnenstad van Amersfoort is zo leuk en gezellig, zo uniek… Maa...

Columns Blog
Column: B&B-eigenaar zijn is een solistisch beroep

Misschien had ik vier jaar geleden toch wel een iets te romantisch beeld van het runnen van een B&B. Ik zou vooral veel vrijheid hebben om mijn eigen werk te organiseren en stiekem vertaalde ik dat ook wel naar het hebben van veel vrije tijd. Zo zou ik eindelijk tijd hebben om te tuinieren. Een ...

Economie Duurzaamheid Ondernemen
Overheid biedt circulaire ondernemers hulp

Ondernemers die werk maken van een economie zonder afval en vol goede ideeën zitten, krijgen extra hulp bij de uitvoering van hun plannen. Deze hulp moet ervoor zorgen dat circulaire ondernemers sneller doorbreken. Hiervoor slaan de ov...

Achtergronden Advertorial
Teaching Hotel Château Bethlehem: een unieke leeromgeving

‘Wakker worden in een unieke praktische trainingsomgeving’, wat betekent dat? Teaching Hotel Château Bethlehem wordt gerund door studenten. Zij vervullen de rol van gastheer, gastvrouw èn manager. Blycolin interviewde directeur Harpert van Seggelen over dit unieke kasteelhot...

Columns Interview Longread
Etiquette-misser: ''Ga er nooit vanuit dat de heer betaalt''

Anne-Marie van Leggelo is expert op het gebied van etiquette. Ze brengt ons graag de fijne kneepjes van haar vak bij. Dit keer behandelen we het onderwerp ‘omgangsvormen en upselling’. Lastige materie, want je begeeft je op glad ijs, waarbij je etiquette en commercie op een fijne manier ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: