Rotterdamse chefs koken tijdens Tafel op Zuid

22 maart 2018 | David Bakker
Rotterdamse chefs koken tijdens Tafel op Zuid<

Op zaterdag 24 en zondag 25 maart koken de beste en leukste koks van Rotterdam Zuid hun favoriete gerechten voor Rotterdamse fijnproevers. Een lange tafel staat klaar om aan te schuiven en te genieten van een gratis diner en livemuziek. Ook kan je de hele middag in het zonnetje vertoeven en kan je Poolse en Turkse gerechten proeven, een kaasplankje of een bieterbal halen bij een van de pop-up keukens. Maak het genieten compleet met een lekker drankje.


Het food event Tafel op Zuid zet, na het succes van vorig jaar, wederom chef-koks aan de zuidkant van de rivier in de spotlight. Veel Rotterdammers van de andere zijde van de Maas kunnen hun weg naar de Wilhelminapier en Katendrecht ondertussen wel vinden. Zo kiezen er steeds meer Rotterdammers voor wonen buiten het centrum en settelen ze zich op de Zuidelijke oevers van Rotterdam. Maar wat valt er nog meer te ontdekken op culinair gebied in het deel van Rotterdam dat op dit moment hoog op de agenda staat van de lokale en landelijke politiek? Chef-koks tonen hun culinaire skills en vertellen samen met initiatiefnemers van de restaurants hun persoonlijke verhaal.

Koken met een extra doel


Bob Richters is oprichter van het initiatief Hotspot Hutspot, dat als doel stelt mensen uit de wijk te betrekken om ze gezonder te laten eten. Groenten zitten hier nog niet in het dagelijkse systeem. De locaties hebben naast een keuken dan ook allemaal een moestuin. “Als je weet waar je groenten vandaan komen, dan ga je het ook wel eten”, aldus Richters. Hotspot Hutspot kent inmiddels drie locaties, waarvan al twee op Zuid, en Richters is van plan het initiatief nog verder uit te breiden. Hij ziet veel potentie op Zuid, “Het mooie aan Zuid is dat wat je er doet enorm gewaardeerd wordt. Maar natuurlijk is er nog genoeg te doen, Zuid verdient de aandacht!”

De Wijkkeuken van Zuid is ook dit jaar weer aanwezig. De Wijkkeuken brengt thuiskoks met verschillende culturele achtergronden bijeen om samen te koken. “De koks van de Wijkkeuken brengen ieder hun eigen smaak en achtergrond in, maar leren zo ook andere gerechten en producten kennen”, vertelt een van de coördinatoren van Wijkkeuken Zuid. Op zondag koken drie Pakistaanse koks een bijzonder menu. Authentiek, maar door het gebruik van lokale producten ook met een Rotterdamse touch. “De kracht van de Wijkkeuken is de unieke combinatie van verschillende keukens en lokale kwaliteiten. Koken inspireert en verbindt mensen”. De keuken is inmiddels in de hele stad een begrip geworden. 

Jong talent versus een bonk ervaring


De chef-kok van Café Rotterdam, Sjoerd Oosterom, vindt koken op Zuid geweldig. Oosterom vindt het bijzonder inspirerend om dit deel van de stad steeds verder op te zien bloeien. “Om daar als ‘rooky’ deel van uit te mogen maken is heel mooi”. Sjoerd mag dan wel jong zijn, in zijn kookkunsten is daar niks van te merken. Zijn kookstijl is klassiek, met Franse basis, maar met uitstapjes naar de hele wereld die zorgen voor bijzondere combinaties. Zo kookt hij dit weekend een gerecht geïnspireerd op de ‘Gentse Waterzooi’, met de ondergewaardeerde vis wijting.

Sergio Kross werkt nu bijna een jaar bij Matroos en het Meisje. Als oorspronkelijke Rotterdammer kon hij niet blijer zijn om op het Deliplein aan de slag te gaan. “In mijn tijd was Katendrecht heel iets anders. Het is gaaf om te zien hoe het verandert! Mensen genieten hier echt”. Kross gebruikt als basis de Franse keuken, maar staat open voor andere invloeden. Hij vindt het vooral belangrijk om met de seizoenen mee te koken: “Mooi en eerlijk koken” aldus Kross. Sergio Kross en Mathieu Roza mogen op zaterdag de kick-off van het culinaire festival doen. Over de inhoud wil hij nog niks loslaten, maar ze beloven dat het spannend wordt. 

Schuif aan

Tijdens Tafel op Zuid laten de chef-koks je proeven wat Rotterdam-Zuid allemaal te bieden heeft. Geniet van de verschillende kookkunsten en laat je verrassen door dit gratis diner. Kom de Maas over en schuif aan! Een heel weekend lang is iedereen welkom aan de chique gedekte tafels op het Deliplein. Zorgt dat je op tijd bent om een plekje te vergaren.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Ondernemen
Airbnb vogelvrij verklaard?

“Airbnb moet verboden worden, in de hotellerie schuilt de oplossing”, luidde de kop boven een artikel van Ilja Leonard Pfeijffer niet zo lang geleden in Hospitality Management. Verbieden is allicht te ver doorgetrokken, maar meer regulering is op zijn plaats. In heel Europa zoeken steden...

Toerisme Airbnb
Airbnb: Maastricht bij 20 topbestemmingen voor volgend jaar

Nog op zoek naar een unieke reisbestemming voor 2020? Airbnb onthult op basis van de huidige reserveringsgegevens 20 verrassende bestemmingen en verborgen parels wereldwijd. Van postindustriële cultuursteden als Milwaukee en Guadalajara tot nieuwe bestemmingen die meeliften op de groei van het ...

Booking.com OTA's
Booking.com: iedere seconde checken er gemiddeld 7 gasten in bij een verblijf

Tijdens de internationale Vacation Rental Management Association (VRMA) conferentie in New Orleans (VS) maakt Booking.com bekend dat er per seconde gemiddeld 7 gasten inchecken bij een woning, appartement of ander uniek verblijf. De mededeling komt op hetzelfde moment als de introductie van nieuwe t...

Achtergronden
Hotelkamers Assen 'op slot' tijdens Formule 1-periode

In Assen zijn alle (of in ieder geval heel veel) hotelkamers in de periode van donderdag 30 april tot en met zondag 3 mei vastgezet en kunnen dus niet meer online geboekt worden. Opvallend, want deze periode is precies de periode waarin het Formule 1-circus neerstrijkt in Zandvoort. Social zou so...

Toerisme Internationaal
Mallorca populairste bestemming voor de herfstvakantie

Mallorca is dit jaar de populairste bestemming voor de herfstvakantie. Dat blijkt uit cijfers van dé VakantieDiscounter. Spanje is met 35 procent van de vakantiegangersnet als vorig jaar koploper, gevolgd door Turkije (18%) en Griekenland (16%). Mallorca is een verrassende winnaar. &ldquo...

Columns Blog
Column: talenknobbel

Tijdens mijn middelbare school koos ik voor een talenpakket. Niet zozeer omdat ik een talenknobbel had, maar enige aanleg voor de exacte vakken had ik al helemaal niet, dus het was een logische keuze. Met de Engelse taal kwam het wel goed. Ik vond dit altijd al een mooie taal en leerde veel van de c...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: