Vernieuwingen Koninklijke IGC geven eigentijds accent aan historisch interieur

6 september 2017 | Roy Spijker
Vernieuwingen Koninklijke IGC geven eigentijds accent aan historisch interieur<

De Koninklijke Industrieele Groote Club (IGC) op de Dam in Amsterdam kent een historie van meer dan een eeuw en beschikt over een indrukwekkend interieur. Deze zomer is een meerjarige restauratie afgerond, die het sociëteitsgebouw weer de grandeur van 1916 verleent en het up to date maakt als exclusieve eventlocatie.

De vernieuwingen zijn met respect voor traditie en stijl gerealiseerd. Het restaurant is onder handen genomen door Studio Linse, die karakteristieke details liet terugkomen in een eigentijdse versie van de oorspronkelijke Eetzaal, nu omgedoopt tot Rienstra’s Eetzaal. De klassieke Clubzaal werd voorzien van nieuwe ‘originele’ wandbekleding, waarbij een bijzonder staaltje vakmanschap kwam kijken.

De bijna 1.500 leden van de vereniging gebruiken de locatie doordeweeks als besloten businessclub en sociëteit. Van vrijdag tot en met zondag zijn het restaurant en de Clubzaal beschikbaar voor niet-leden. De zeven recent vernieuwde banquetzalen zijn zeven dagen per week voor leden én niet-leden af te huren.

Richard Francke, directeur van de Koninklijke IGC over de ingrijpende verbouwing: “Dit was hét moment voor vernieuwing. Wij zijn een actieve Club en volop in beweging, ook door exclusieve feesten en evenementen te faciliteren. Wij zijn klaar voor nieuwe ontwikkelingen die op ons afkomen met de realisatie van het Rode Loper project, de komst van de Noord-Zuidlijn en het binnenkort te openen Twenty Seven boetiekhotel boven ons, in ditzelfde pand.”

Rienstra’s Eetzaal
De titel Eetzaal is in ere hersteld en gekoppeld aan de naam van Frans Rienstra, de voormalig voorzitter van de Koninklijke IGC, die ervoor zorgde dat de horecaexploitatie na ruim 20 jaar in 2012 weer in eigen beheer van de Club kwam.

Historie, kleur en comfort stonden centraal bij de vernieuwing van het restaurant. Architecten Paul Linse en Barbara de Vries: “Het gebouw ademt sfeer en de vele authentieke elementen en details geven extra cachet. De echo van toen klinkt door in het ontwerp van nu, dat we als warme tijdloosheid willen omschrijven.”

De architecten creëerden een open, interactieve sfeer met een kleurenpalet waarbij licht jadegroen gecombineerd is met het bestaande donkere, bijna zwarte hout van de Club. Het nieuwe meubilair, de plafondhoge vitrinekasten, gerestaureerde schilderijen, zilvercollectie en spiegels passen als een maatpak. Voor de wandbekleding is het oorspronkelijke ontwerp uit 1916 van Theodoor Nieuwenhuis gehanteerd. De nieuwe bespanning is gerealiseerd in samenwerking met het Textiel Museum in Tilburg. 

Wandbespanning volgens digitaal ontwerp
De stof is gemaakt op basis van het patroon van Theodoor Nieuwenhuis die in 1916 ook de wandbekleding voor de Clubzaal en de bestuurskamer van de Koninklijke IGC heeft ontworpen. Bij de ontwikkeling van de nieuwe variant is Judith Peskens, productontwikkelaar van het TextielLab, in het depot van het museum gedoken, om de verschillende stoffen en ontwerpen van Nieuwenhuis te bestuderen. Op basis hiervan is een keuze gemaakt in kwaliteit, dessin en kleurstelling. Het gekozen patroon is in het TextielLab digitaal overgetekend op de computer. De kwaliteit van het materiaal is gebaseerd op die van de originele stoffen, zodat het zo dicht mogelijk bij het origineel komt en stevig genoeg is als wandbekleding. Het was voor het eerst dat het museum een wandbespanning volgens deze techniek creëerde. In totaal is er 100 meter bespanning geproduceerd.

Wandbespanning Clubzaal
In de zomermaanden is ook de 101-jaar oude wandbespanning in de klassieke Clubzaal vervangen. Dit meesterwerk naar een ontwerp van Theodoor Nieuwenhuis is door een weverij in België nagemaakt. De bespanning is het resultaat van een uniek staaltje vakmanschap; het ontwikkelings- en maakproces duurde vier jaar om de kwaliteit en uitstraling van de originele bespanning uit 1916 te evenaren. De fluwelen stof heeft een grote mate van verfijning waarbij op subtiele wijze een patroon is aangebracht door een speciale weeftechniek, vroeger bekend als épinglé coupé.

Blikvanger 
Blikvanger in Rienstra’s Eetzaal is de monumentale kroonluchter in art deco-stijl, daterend van rond 1930, van ontwerper Marius Ernest Sabino (1878-1961). De kroonluchter hing tot deze zomer in de entree van het pand, die nu gewijzigd is door de komst van boetiekhotel Twenty Seven.

Koninklijke IGC Pop-Up Museum voor een weekend
Het ‘IGC Pop-Up Museum’ opent op 16 en 17 september de deuren voor alle Amsterdammers en bezoekers van de stad. Beide dagen worden van 10.00 -17.00 uur rondleidingen gegeven, met speciale aandacht voor alle recent gerestaureerde schilderijen en de collectie zilverwerk die de Club in de afgelopen decennia heeft opgebouwd. De toegang is gratis. Aanmelden op de dag zelf bij de receptie van de Club, Dam 27 Amsterdam. (Tip: ruim op tijd komen i.v.m. de verwachte drukte).

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Overheid
Geen willekeurige afschrijving exploitant Bed & Breakfast

Een exploitant kan geen willekeurige afschrijving voor startende ondernemers toepassen op de appartementen die hij in het kader van Bed & Breakfast verhuurt. Een man en zijn echtgenote oefenden in 2012 en 2013 in de vorm van een commanditaire vennootschap (CV) een onderneming uit. Daarbij was...

Columns Blog
Column: een quicky

Mijn huis heeft familiekamers, dus wordt over het algemeen bezocht door sportieve buitenmensen met kinderen. Behalve dat ik op seksgebied een preutse muts ben, heb ik ook in mijn huis nooit echt dingen meegemaakt die seksgericht zijn. Oh ja: misschien een keertje tijdens een nieuwsjaarfeestje, toen ...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Villa Heidetuin heeft het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland vind je dit jaar in Bergen op Zoom. De inzending van Villa Heidetuin gooide hoge ogen bij alle juryleden. Het winnende broodje heet ‘Gegrilde Aubergineburger’ en kan naar wens als vegetarisch gerecht besteld worden. De mystery jury was vol ...

Interview Longread
'Voor je het weet ben je slaaf van je gast'

Een miljoen mensen loopt met idee om ooit een B&B of camping te beginnen. Nóg meer mensen zitten voor de buis voor een aflevering van Ik Vertrek, Chateau Meiland of Bed and Breakfast. En als je dan die felbegeerde droomplek hebt, wil je deze graag succesvol maken. Maar een inspirerend boe...

Achtergronden Tech
7 revenue management tips

Stan Josephi - Senior Lecturer Revenue Management aan de BUAS - geeft zeven waardevolle tips over revenue management. Josephi verzorgt, speciaal voor hotelprofessionals, een tweedaagse masterclass revenue management (27 november en 18 december 2019). Klik hier om je aan te melden! 7 revenue manag...

Amsterdam Tech
Drone obers in Amsterdams hotel

Helemaal genoeg van bediend worden door een barkeeper of serveerster met een slecht humeur? Genoeg van te lang wachten op je bestelling? Zet je maar schrap want het zou zomaar kunnen dat jij binnenkort je diner geserveerd krijgt door een drone. Vandaag testte YOTEL, een innovatief hotel dat komende ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: