Vier kandidaten door naar Nederlandse finale Bocuse d'Or

27 mei 2019 | Redactie
Vier kandidaten door naar Nederlandse finale Bocuse d'Or<

Op 27 mei hebben 10 geselecteerde kandidaten in het FrieslandCampina Innovation Center gestreden voor een plek in de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. In 1 uur en 25 minuten moesten de kandidaten hun gerecht op 5 borden presenteren aan de vakjury.

De vakjury stond onder leiding van SVH Meesterkok Marco Poldervaart. De kandidaten hebben gewerkt met kalfsvlees van de Van Drie Group, aardappelgarnituur en kregen ter plaatse een blackbox met groenten van het seizoen van de Makro aangeboden. Het was verplicht om te werken met deze ingrediënten en de producten van onze partners, waaronder Chef.
 
De vakjury was kritisch op de gerechten die werden gepresenteerd. Deelnemen aan de wereldfinale om de Bocuse d’Or betekent deelnemen op het hoogste internationale culinaire niveau. Wedstrijdleider Marco Poldervaart: “Vandaag hebben we gezien dat er veel culinaire ambitie in de Nederlandse keukens is. We hebben mooie presentaties gezien, maar onder druk koken en dan een goed geheel neerzetten is een uitdaging. Dat hoort bij deze wedstrijd.” De voorbereidingen voor deze wedstrijd vragen naast kennis, ervaring en creativiteit, veel energie, tijd, enthousiasme en lef. Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam wordt op maandag 23 september de Nederlandse finale gehouden op het podium World of Bocuse d’Or. Daar gaan de sterkste kandidaten uit de voorronde de strijd aan. Deze deelnemers zijn:

- Marco van der Wijngaard van ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht

- Micha van der Veen, Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag

- Kees Visser van Bij Kees in Zierikzee

- Rob Wijnen restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel


Het bestuur van Bocuse d’Or Nederland gaat één wildcard uitgeven aan een kandidaat die rechtstreeks deel mag nemen aan de finale in Rotterdam. Wie dat is, wordt over ruim een week bekendgemaakt. Dat is dan de vijfde deelnemer aan de Nederlandse finale. Na de Nederlandse finale gaat er wekelijks getraind worden voor de Europese finale in Tallinn, Estland. De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt plaats in het Franse Lyon.
 
De vakjury, die naast Poldervaart bestaat uit SVH Meesterkoks Pascal Jalhay en Marcel de Leeuw en namens FrieslandCampina André van Dongen, zag zich voor een dilemma gesteld. De uitslagen lagen extreem ver uit elkaar. Waar de een heel goed presteerde op smaak en bereiding werden er juist weer punten verspeeld op de presentatie. De top 4 wist als beste de onderdelen te combineren tot wedstrijdwaardige gerechten.

Nederlandse finale

Deze vier kandidaten hebben zich geplaatst voor de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam op maandag 23 september. Daar zal in ieder geval een visgerecht in de opdracht zitten, waarbij de vis afkomstig zal zijn van Jan van As of Delisalm. De jury in Rotterdam zal bestaan uit een groot aantal SVH Meesterkoks en sterrenchefs. Onder leiding van de nieuwe voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, wordt een imposante jury samengesteld.

Over Bocuse d’Or

De grote wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in de Franse stad Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals de Bocuse d’Or Europe in Europa, de Copa Azteca voor Zuid Amerika en de Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Toerisme Coronacrisis
Onderzoek: de impact van coronavirus op toeristische sector Europa

Wat een feestjaar had moeten worden voor de Nederlandse hotelbranche, loopt uit op een nachtmerrie. Evenementen zoals het EK Voetbal, de Grand Prix in Zandvoort en het Eurovisiesongfestival in Rotterdam zijn inmiddels afgelast. De snelle verspreiding van het coronavirus raakt de toerismesector genad...

Airbnb Den Haag
Airbnb reageert op verbod toeristische verhuur woonruimte in Den Haag

Eerder vandaag plaatsten we een artikel dat het verbod op het aanbieden van woningen voor vakantieverhuur, zoals via platforms als Airbnb en Booking.com, Airbnb reageert op dit besluit: "Dit verbod schendt juridische basisbeginselen en we roepen op tot een constructieve oplossing die voor ie...

Booking.com Airbnb
Den Haag verbiedt Airbnb en vakantieverhuur via Booking.com

Het aanbieden van woningen voor vakantieverhuur, zoals via platforms als Airbnb en Booking.com, is tot zeker eind dit jaar verboden in Den Haag, totdat een nieuwe wet voor toeristisch verhuur in 2021 wordt gepresenteerd. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit vorige week in een brief a...

Interview Coronacrisis
Frank Boon, Bookunited: "Wij willen hotels juist zo goed mogelijk helpen"

Frank Boon, managing partner van Bookunited, licht de berichtgeving over de annuleringen vanuit de reisbranche graag toe. “Het beeld dat nu in de media lijkt te ontstaan, alsof boekingspatformen alles annulere"n, staat ver weg van de actuele situatie. We doen er juist alles aan om zowel o...

Internationaal Coronacrisis
San Diego plaatst coronapatiënten in hotels en 'annexeert' kamers

De ambtenaren van San Diego (verenigde Staten) hebben reeds meer dan 1.300 hotelkamers vastgelegd om daarin onderdak te bieden voor diegenen die in quarantaine moeten omdat ze besmet zijn met COVID-19 (of waarvan vermoed wordt dat ze besmet zijn) en nergens anders naartoe kunnen. Dit kunnen daklozen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: