Airbnb: zonder registratienummer geen advertentie

1 februari 2021 | Redactie

Een nieuw onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Airbnb, naar de opvattingen over toerisme in Nederland laat zien dat er grote steun is voor een nieuwe wet die gemeenten de bevoegdheid geeft om een verplicht registratiesysteem in te voeren voor vakantieverhuurders, waarmee zij hun advertentie registreren bij de gemeente.

Pieter Guldemond, Hoofd beleid voor Airbnb in Noord-Europa : “Airbnb steunt het registratiesysteem volledig. We gaan vrijwillig alle advertenties verwijderen die, zonder geldige reden en na een verplichte voorlichtingsperiode van zes maanden, nog steeds geen registratienummer tonen. Wij willen bijdragen aan het succes van deze nieuwe wet en ervoor zorgen dat steden over de gegevens beschikken die ze nodig hebben om vakantieverhuur effectief en proportioneel te reguleren.”

Veel steun voor nieuwe wet

Het onderzoek, waarbij meer dan 2.000 Nederlanders werden bevraagd over onderwerpen als toerisme, de economie, de nieuwe wetgeving en de manier waarop COVID-19 hun opvattingen over reizen heeft veranderd, laat zien dat er veel steun is voor de nieuwe Wet toeristische verhuur. Zo verwacht zeven op de tien mensen dat registratie een effectief middel zal zijn om vakantieverhuur te reguleren.

“’We willen dat volstrekt helder is dat Airbnb een zero-tolerance beleid heeft voor overlastgevers op ons platform. We moedigen daarom iedereen aan om de regels op te volgen. We weten dat proportionele regels effectief zijn, en uit de data blijkt dat Nederlanders het daar volledig mee eens zijn. Dus onze boodschap is duidelijk: ben je een host en moet je in jouw stad en voor jouw advertentie een registratienummer tonen? Dan zeggen we: geen registratienummer, dan ook geen advertentie op Airbnb”, aldus Guldemond.

Regulering en lokale economie

Naast het belang van regulering, laat het rapport ook zien dat een gezonde lokale economie een prioriteit is voor Nederlanders. Zeven op de tien ziet toerisme als een essentieel onderdeel van deze economie. Airbnb levert hier een belangrijke bijdrage aan. In 2019 gaven Airbnb-gasten die in Amsterdam verbleven meer dan 250 miljoen euro uit, waarmee zij plaatselijke ondernemingen steunden. Airbnb is goed voor meer dan 21% van de totale uitgaven in het verblijfstoerisme omdat de gasten vaak langer verblijven (twee keer langer dan in hotels) en meer uitgeven.

Het onderzoek liet ook veel steun zien voor Airbnb’s ondersteuning bij het innen van toeristenbelasting. Vier van de vijf respondenten in Den Haag en drie van de vier in Utrecht en Rotterdam steunden het innen van toeristenbelasting via Airbnb in hun stad.

Airbnb heeft een akkoord gesloten met gemeente Haarlem in november 2020 om toeristenbelasting te innen en af te dragen aan de gemeente namens hosts, en sinds 2015 is er op deze manier meer dan 34 miljoen euro aan toeristenbelasting afgedragen aan de gemeente Amsterdam. Er worden momenteel gesprekken gevoerd met Rotterdam over het uitbreiden van dit initiatief naar deze steden.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat:

75% de nieuwe Wet toeristische verhuur steunt
69% verwacht dat de nieuwe wet effectief zal zijn;
69% erkent dat toerisme een noodzakelijk onderdeel van de economie is.
In de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) zeggen respondenten dat zij willen dat toerisme bijdraagt aan leefbaarheid en kwaliteit van leven in hun stad, met een flinke meerderheid (54-61%) die toerisme als vitaal onderdeel van de lokale economie ziet.
41% vond dat toerisme bijdraagt aan plaatselijke ondernemingen en winkels, 31% dat het economische winst stimuleert en 24% vond dat toerisme zorgt voor meer banen.

 

Het onafhankelijke onderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksinstituut DECODE_M. Zij hebben in december 2020 een representatieve aselecte steekproef van ruim 2.000 Nederlanders bevraagd.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Interview
Pension B&B KlaasVaak; een Zeeuws karakteristiek rijksmonument

Pension B&B KlaasVaak bevindt zich middenin het pittoreske centrum van Zierikzee, een middel(z)eeuws stadje gelegen op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. De B&B ligt aan een oud straatje wat in een Anton Piek setting niet zou misstaan. Met veel monumenten en verschillende soorten gevels. ...

Landal GreenParks verliest 35 procent omzet in 2020

Landal GreenParks heeft zich in 2020 – ondanks de coronacrisis – goed staande gehouden en wist haar positie als marktleider te handhaven, mede dankzij een sterke zomer met hoge bezettingscijfers en forse investeringen in marketing en op de parken. De uitstekende zomerprestaties maakte ...

Ondernemen
De 10 redenen om WEL een B&B te starten

Een B&B beginnen*. Waarom zou je? Nou, gewoon omdat dit het mooiste en uitdagendste beroep van de wereld is! Je ziet het regelmatig op televisie, als er weer zo’n stel ‘zonder na te denken’ besluit om een gastenverblijf te beginnen in het buitenland en alles, maar dan ook alles ...

Branded Content
De grootste nachtmerrie van een B&B eigenaar: bedwantsen

Een nachtje of korte vakantie in eigen land is momenteel erg populair. Dit kan op meerdere manieren en één daarvan is in een Bed & Breakfast. De bezettingsgraad houdt nog niet over. Daarom is het des te vervelender als er klachten komen over jeuk en bultjes na een overnachting in u ...

Columns
Column Hanny Arens: First Dates voor B&B-eigenaren

Toen ik voor het eerst hoorde van een televisieprogramma waarin B&B-eigenaren op zoek gaan naar een nieuwe liefde, moest ik toch even denken aan het format van ‘First Dates’. In deze populaire datingshow gaan mensen die elkaar niet kennen, samen uit eten. Met alle ongemakkelijke stil ...

Interview Longread
De Laatste Stuiver; van koloniale woning, café en recreatiewoning tot B&B

B&B De Laatste Stuiver ligt in natuurreservaat de Rottige Meente in de Friese gemeente Weststellingwerf, welke grenst aan Nationaal Park Weerribben te Overijssel. Tien jaar lang droomden de B&B-eigenaren Kees en Yvonne Smit over dit voormalig café en recreatiewoning, genaamd De Laatst ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: