10 redenen om wél een B&B te starten

Auteur: Jorine de Bruin
28 februari 2022
10 redenen om wél een B&B te starten

Een B&B beginnen*. Waarom zou je? Nou, gewoon omdat dit het mooiste en uitdagendste beroep van de wereld is! Je ziet het regelmatig op televisie, als er weer zo’n stel ‘zonder na te denken’ besluit om een gastenverblijf te beginnen in het buitenland en alles, maar dan ook alles misgaat. Of hoe het runnen van een B&B geromantiseerd wordt, maar uiteindelijk alles behalve romantiek blijkt op te leveren. Maar wát te denken van al die succesverhalen? Van ondernemers met doorzettingsvermogen die zich onderscheiden van de massa? Waar volgeschreven gastenboeken liggen en de passie qua gastvrijheid er vanaf spat? Want ja hoor, die zijn er ook meer dan voldoende! Daarom: 10 redenen om WEL een B&B te starten.

1. Vrijheid. Niet langer in de file staan naar je werk en het is heerlijk om mensen te mogen ontvangen in jouw huis. Maar dan wel op je eigen tempo én in je eigen omgeving. En omdat je je eigen regio toch al goed kent, is er niets leukers dan gasten wegwijs te maken en ze meteen te attenderen op die leuke restaurantjes of dat kraampje met regionale lekkernijen langs de weg.

2. Ondernemen. Tijdens je baan in loondienst droomde je er al vaak over: het nemen van je eigen beslissingen over en voor je werk. Dat kan perfect bij het runnen van een B&B. Het is aan jou om de gastenkamers in te richten, welke boekingssites je in wilt zetten, hoe je website eruit gaat zien, je eigen visitekaartjes ontwerpen en meer. Need I say more? Als je kúnt en wílt ondernemen, dan kun je het ver schoppen als B&B-uitbater. En dat kun jij!

3. Ontbijt. Naast het comfort van de kamer is het ontbijt het belangrijkste element in de dienstverlening van een B&B. Met het ontbijt kun je je onderscheiden en hoe heerlijk is het dat je hier én je creativiteit in kwijt kunt, je letterlijk mag zorgen voor je gasten en dan ook nog eens als beloning je gasten ziet smullen van wat jij met liefde voor ze hebt klaargemaakt. Denk er aan dat je (ook) regionale producten bereidt en het bij voorkeur zo vers mogelijk aan je gasten voorschotelt. En, niet onbelangrijk, let er ook op dat je goede koffie (of thee) schenkt. Hier kun je jouw B&B ook meteen mee onderscheiden van de massa.

4. Breed inzetbaar. Al flierefluitend check jij je gasten in, maakt de kamers schoon, plaatst tussendoor een berichtje op social media van een tevreden gast, verwerkt nieuwe reserveringen, maakt spontaan een praatje met gasten die onverwachts binnen komen lopen, bevestigt de samenwerking met een nieuwe boekingssite, bladert glimlachend het gastenboek door, zwaait vrolijk naar de overbuurman die onlangs zijn neef bij jou heeft laten overnachten, springt in je auto om boodschappen te doen en gaat ’s avonds als een tevreden mens naar bed. Wat heb je toch een heerlijk en veelzijdig beroep! Daar leer je veel van.

5. Verrijking. Over veel leren gesproken. Wat te denken van al die verschillende gasten die bij jou over de vloer komen? Diverse culturen, gebruiken en gewoontes. De meeste gasten vinden het ook heerlijk om over hun leven te vertellen en jou hier zo onderdeel van kunnen maken. Dit is een mooie verrijking voor jouw leven. En niet alleen dit, maar wat te denken over hoe flexibel je als gastheer/gastvrouw leert worden door al die type gasten? De kritische gast, luidruchtige gast, gehaaste gast of de dronken gast. Je gaat ze allemaal wel eens voorbij zien komen.

6. Bij jezelf blijven. Weet je nog, die B&B vorig jaar in de Ardennen? Zo mooi gelegen, maar zo niet jouw smaak. Zonde vond je het, want met een beetje meer sfeer zou de accommodatie nog veel meer kunnen uitstralen. Toen al nam je je voor dat wanneer je ooit een eigen gastenverblijf zou beginnen, je hier absoluut rekening mee zou houden. En die tijd is nu gekomen! Het is aan jou om een aangename sfeer en uitstraling te creëren zoals je zelf ook ontvangen zou willen worden. Dicht bij jezelf blijven.

7. Combineren. Je hebt nu eigenlijk gewoon het beste van twee werelden te pakken. Immers: je mag en voor je gasten zorgen en je kunt, indien ze dit willen, ook als extraatje nog die schilderworkshop aanbieden die je jaren geleden met zoveel plezier gevolgd hebt en met je gasten wilt delen. Of misschien wil je vriendin haar schrijfcursus wel aanbieden aan jouw gasten. Of een workshop bonbons maken; you name it.

8. Me-time. Dat een B&B runnen hard werken is, dat weet je natuurlijk wel. En ook dat je voornamelijk aan bepaalde seizoenen en vakanties vast zit. Maar daar staat natuurlijk ook wat tegenover. Zo kun je in minder drukke periodes makkelijker even de ‘boel’ sluiten en zelf op vakantie gaan of tot rust komen.

9. Leeg huis. Je kinderen zijn het huis al uit, manlief gaat binnenkort met pensioen… En dan? Samen de hele dag achter de geraniums gaan zitten of doen waar jullie stiekem toch altijd al van hebben gedroomd? Een B&B beginnen. Al dan niet in het buitenland, maar dat hoeft ook helemaal niet (meer). De eigen omgeving is prachtig en er is ruimte genoeg in en om het huis. Heerlijk al die gasten (en verre familie die nu makkelijker kan blijven slapen) over de vloer! Met als bonus, dat het natuurlijk ook leuk is om samen met je partner een nieuwe uitdaging aan te gaan.

10. Droom. Bij punt negen las je het ook al: maak je dromen waar. Alleen jíj kunt beslissen of je jouw droom wel of niet laat uitkomen. Al jaren droom je van een eigen B&B en zag je het al helemaal voor je. Geheel naar jouw wens en smaak en je gasten ontvangen op een manier zoals jij zelf ontvangen zou willen worden. Make dreams come true! Immers: wie niet waagt…

*Deze tekst is geschreven zonder rekening te houden met corona.

Auteur: Jorine de Bruin | Hoteljournalist

info@hoteljournalist.nl | www.hoteljournalist.nl

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws