Uit de Branche: hartje stad of de boer op?

Auteur: Redactie
18 november 2010
Uit de Branche: hartje stad of de boer op?

Zoveel mensen zoveel b&b’s en ook zoveel locaties blijkt na een beetje spitten in de site van Bed & Breakfast Nederland. Er zijn appartementen in grachtenpanden in hartje Amsterdam maar ook b&b’s met een groen uitzicht over grazige weiden. Wat zijn nou de verschillen tussen b&b’s op het platteland en in de stad? We vroegen het de bed & breakfasthouders zelf.

“Als je een b&b op het platteland boekt, houdt je meer rekening met de activiteiten die daar te doen zijn, terwijl de gast bij het boeken van een b&b in de stad meer let op het appartement zelf ”, zo  is Leo van Riel, van appartement Chariot Amsterdam, van mening. “Andersom bedenken mensen die naar Amsterdam komen nog niet wat ze hier gaan doen en zijn mensen die een b&b op het platteland boeken niet zo bezig met de b&b zelf”, vervolgt hij. Bregtje Miedema, van B&B Bonnehof in Westergeest, neemt de telefoon op met een helder Fries accent. Zij denkt dat het qua service niet veel verschil maakt of je een b&b op het platteland of in de stad boekt. “Je hebt hier meer ruimte, de eerste weg is pas 1 km verderop, je hebt wel een auto of fiets nodig om activiteiten te ondernemen en rond de veranda van de b&b lopen ’s zomers verschillende paarden.”

Rustzoekers en vogelaars

De gasten die Bregtje over de vloer krijgt wonen zelf ook vaak in een rustige omgeving. Bregtje: “Er komen hier veel rustzoekers, vogelaars of mensen die fotografie als hobby hebben. Ze trekken er dan de hele dag op uit om de natuur vast te leggen of ze maken uitstapjes naar Dokkum of de Lauwersmeer.” Af en toe krijgt ze ook mensen uit de stad. De gasten krijgen ook veel ruimte in de b&b zelf. Bregtje: “De mensen hebben hier een heel huis tot hun beschikking in plaats van een kamer zoals in andere b&b’s. Het is hier ook geen bij elkaar geraapt zooitje of een door de familie gedumpte eettafelset. We hebben alles nieuw ingericht. De gasten zijn altijd zeer opgetogen over de inrichting en de rustige omgeving.”

Parkeren in Watergraafsmeer

Bij Leo hebben mensen ook een heel appartement voor zichzelf. “Er zijn niet veel b&b’s waar je met de hele familie terecht kan, in het Chariot voor zes personen kan dat wel. We hebben zelfs allerlei babyfaciliteiten.” Het parkeerprobleem in Amsterdam staat wel in schril contrast met de zee van ruimte die op het platteland te vinden is. Leo lost dit probleem op door de gasten bij aankomst af te zetten bij het appartement en hun auto te parkeren bij zijn eigen huis in Watergraafsmeer. “Het is een stukje service waardoor het aantrekkelijker wordt om bij mij te boeken. Mensen zien vaak op tegen torenhoge parkeerbedragen. De ligging van het appartement is te gek, aan de overkant zit een broodjeszaak waar mensen zelf hun ontbijt kunnen halen. Andere hotspots als de wallen, het Anne Frankhuis en andere bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Sinds de grachtengordel op de Unesco Werelderfgoedlijst staat is het appartement populairder dan ooit. Slechts 2 procent van de gasten vindt mij via de site van Bed & Breakfast Nederland, 50 procent van mijn gasten komt van booking.com en 40 procent via mijn eigen website.”     

Mensen maken ‘t verschil

“De aspecten ‘rust’ en ‘niets’, in de zin van veel ruimte, vind je bij onze b&b omringd door wel 28 ha grond”, vertelt Jürgen Wolff van Wülfing van b&b De Aze in het Gelderse Terwolde. Volgens Jürgen gaat het meer om de mensen zelf dan om het verschil tussen een b&b op het platteland of in de stad. “Dat merkten wij zelf toen wij tijdens onze huwelijksreis in Zuid Afrika in verschillende b&b’s overnachtten. Of het nu op een plantage of in de stad was, de mensen maakten het verschil.” Toch zul je de monumentale Veluwse hallenboerderij niet snel in de stad vinden. Na een herbouw van de op 30 april 1914 afgebrande boerderij is er gekozen voor een binnenplaats tussen de twee hallen van de boerderij. “In de ene hal (de deel) van 14x20m wordt het verse ontbijt voor de gasten geserveerd. Op de begane grond hebben we twee drempelloze  kamers, koe en paard genoemd met een knipoog naar de voormalige bewoners, met antisliptegels in de ook voor minder validen toegankelijke badkamers. Op de eerste verdieping van de andere hal zijn geheel separaat nog twee kamers beschikbaar. Speciaal voor feesten en partijen is er extra gazon aangelegd waar een grote feesttent kan worden opgezet. Wij vinden niets te gek.” Jürgen krijgt samen met zijn vrouw Karin veel stelletjes of mensen die voor familiebezoek komen. 10 % van de gasten bestaat echter uit zakengasten. “Dat viel ons zelf ook mee, omdat we nog maar een jaar open zijn.” De groene corridor, De Veluwse IJsselvallei, waarin de b&b gelegen is, trekt ook veel fietsers en wandelaars en in de winter zoeken mensen de warmte op in de Veluwse Bron of Thermen Bussloo. Jürgen heeft zich samen met Arvid Prigge van De Slaapfabriek in Teuge hard gemaakt voor een verlaging van de toeristenbelasting in de omgeving. Jürgen: “We hebben de toeristenbelasting een jaar weten te bevriezen, daar ben ik best trots op!”

Meer overeenkomsten

Mevrouw van Elsäcker van Manet Delfshaven in Rotterdam denkt dat het gemakkelijker is om meer overeenkomsten dan verschillen tussen de stedelijke en landelijke b&b’s te vinden. “Een b&b is vooral heel persoonlijk, je hebt mensen echt thuis. Als verschil heb je voornamelijk met de ligging te maken. De rust van het platteland of het lekker drukke van de stad.” Manet Delfshaven is nog maar een half jaar geopend en toch al erg populair onder gasten. Mensen weten mij vooral via de site van Bed & Breakfast Nederland te vinden. Het oude 17e eeuwse pand, met de zolder als b&b, spreekt tot ieders verbeelding en ook de oude boten vóór het pand vallen in de smaak bij toeristen. Mensen vragen me vaak waar leuke restaurantjes en winkeltjes zijn. Ik stuur ze dan naar de winkeltjes net iets buiten het centrum. Met name toeristen willen ook een tochtje met de watertaxi maken en de Euromast beklimmen.  Het is per gast verschillend hoeveel contact er is. Sowieso bij het inchecken natuurlijk en mensen willen vaak weten waar de bijzondere plekjes zijn. Over het algemeen zijn gasten heel positief, ze vinden het een mooie plek en als ze dan toch verbeterpuntjes hebben probeer ik er altijd iets mee te doen.”

Resumerend kunnen we stellen dat verschillen tussen stadse en meer landelijk gelegen b&b’s hem niet zozeer in de locatie als wel in de b&b-houder zelf zit. Bij de een is er veel persoonlijk contact terwijl in de andere b&b zelf voor ontbijt moet worden gezorgd. Ook het aantal gasten dat zijn weg naar de b&b vindt via de site van Bed & Breakfast Nederland loopt per locatie sterk uiteen. Ieder heug z’n meug en iedere gast een b&b die hem of haar aanspreekt.

BBN15

Overig nieuws