Ook als host wil je veilig zijn

Auteur: José Mast
Wet- en regelgeving 16 november 2018
Ook als host wil je veilig zijn

Brandveiligheidseisen voor professionele logiesbedrijven kunnen erg streng zijn. Een kleinschalige Bed & Breakfast is een bijzonder geval, omdat je als eigenaar in (of nabij) hetzelfde huis slaapt. Brandpreventie is dan vooral een zaak van goed voor jezelf zorgen.

Brand in huis, je moet er niet aan denken. En al helemaal niet als er gasten zijn. Toch kan het gebeuren, misschien wel juist als er gasten zijn. Je hebt immers geen grip op wat er gebeurt in de kamers en een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Het is dus goed om stil te staan bij de nodige maatregelen.

Omgevingsvergunning

Grote B&B’s zijn verplicht om hun activiteiten bij de gemeente te melden en krijgen dan ook te maken met brandveiligheidseisen. De overheid maakt onderscheid tussen B&B’s die nachtverblijf bieden aan tien personen of minder en bedrijven die meer dan tien personen herbergen. In het laatste geval is een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik een vereiste, maar de gemeente mag in de bouwverordening ook een ander aantal vaststellen. Zo stellen de gemeenten Utrecht, Delft, Heerlen, Oldenzaal en Bunnik vijf gasten als grens, Amsterdam, Lelystad en Gouda vier, zo leert een snelle steekproef. Ga dit dus na bij de gemeente.

Een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik schrijft voor welke voorzorgsmaatregelen je als ondernemer moet treffen om brand te voorkomen en om ongevallen te voorkomen als zich toch een brand voordoet. Die eisen verschillen per gemeente, maar kunnen ver gaan, zo blijkt uit een rondgang langs ons panel. Bij een verbouwing is het zaak daar in een zo vroeg mogelijk stadium rekening mee te houden, om onnodige kosten te voorkomen. Een omgevingsvergunning vraag je aan bij Omgevingsloket.nl. Bij de aanvraag moet in ieder geval een plattegrond van het gebouw worden aangeleverd, waarop de blusmiddelen en vluchtroutes zijn aangegeven. De aanvraagprocedure kan een half jaar in beslag nemen, dus begin er op tijd mee!

Vrijwillige veiligheid

Slapen er minder gasten in de B&B dan het aantal waarvoor de gemeente een omgevingsvergunning verplicht stelt? Dat scheelt een hoop rompslomp, zoveel zelfs dat het voor sommige B&B’s aantrekkelijker is om onder die kritieke grens te blijven. Maar dat maakt het belang van veiligheid natuurlijk niet kleiner, al was het maar omdat je zelf veilig wilt zijn. Zorg in de eerste plaats voor een goede preventie: een schone afzuiginstallatie, zowel in de keuken als de badkamer(s), een meterkast die is berekend op een hoger stroomgebruik en veilige apparaten en opladers, om kortsluiting te voorkomen. Installeer rookmelders en zorg voor blusdekens en brandblussers. Mocht er toch iets gebeuren, dan kan kan een duidelijke vluchtroute, noodverlichting in de gang en een draaislot op de buitendeur het verschil maken, zowel voor jezelf als voor je gasten.


Dit doen B&B-eigenaren aan brandveiligheid:

Cornélie Kars, Het Hof van Laren (1 kamer)

“Mijn B&B is op de begane grond. Daarom heb ik geen brandblusser. De brandweer is langsgekomen om te kijken of alles in orde was en dat was het gelukkig. We hebben wel twee rookmelders hangen en die moeten één keer per half jaar worden gezogen. Vals alarm terwijl je gasten heerlijk liggen te slapen, wil je niet hebben uiteraard!”

Yvonne Rengelink, Logement No5 (2 kamers)

“We hebben door het hele huis rookmelders, die allemaal doorgeschakeld zijn. Als er één afgaat, gaan ze allemaal. Voor onze gasten was de brandveiligheid makkelijk te regelen. Ze slapen op de begane grond, dus ze hoeven maar een deur open te trekken en ze staan buiten. Omdat we maar twee – binnenkort drie – kamers hebben, hoefden we onze monumentale deuren gelukkig niet te vervangen door brandwerende deuren.”

Arianne de Voogd, Op 't Hof Olmenstein (5 kamers, 3 appartementen)

“We hebben dit jaar de schuur verbouwd tot vergaderlocatie en drie appartementen plus een fitnessruimte. Het is me tegengevallen hoeveel we moesten doen aan brandveiligheid. De schuur heeft houten spanten, maar verder is alles beton. Ik heb een specialist moeten inhuren en 30.000 euro extra moeten investeren om aan de strenge eisen van de gemeente te kunnen voldoen: 30 minuten brandwerende vloeren, wanden en plafonds, brandwerend glas, automatische doormelding naar de brandweer en de verplichting dat er 24 uur per dag iemand aanwezig is. Bovendien zit ik vast aan een maandelijks onderhoudscontract. Ik vind brandveiligheid belangrijk, maar dit gaat wel erg ver.”

Nicolet van Nunen, Résidence La Vie en Rose (3 kamers)

“Veiligheid staat natuurlijk voorop, daarom doen we wat we moeten doen. Onze verzekering stelt een aantal eisen, niet de gemeente. We hebben brandblussers en een gecombineerde rook- en brandmeldinstallatie. Als er brand is, gaat het alarm af. Verder is het pand ooit brandveilig gebouwd, met brandveilige deuren en brandwerende strips. Daar hoefden we zelf niets meer aan te doen.”

De Oale School – Kristel Roelofs en Marieke Olde Weghuis (7 kamers)

“Bij de verbouwing van het pand hebben we alles volgens de voorschriften aangelegd: brandwerende deuren, brandwerende plafonds en brandwerende wanden. Ook de ventilatieroosters in de badkamer zijn brandwerend, zodat een brand niet via het ventilatiekanaal kan overslaan naar andere ruimtes. Iedere ruimte heeft een rookmelder, er is een vluchtplan en twee nooduitgangen. Wat ons tegenviel waren de kosten van de verplichte certificering. Die kostte tegen de duizend euro!”

Overig nieuws