“Wij geven gasten een kijkje in ons 'hoge noorden' leven”

Auteur: Jorine de Bruin
Ondernemen Interview 18 april 2023
“Wij geven gasten een kijkje in ons 'hoge noorden' leven”

De perfecte plek bestaat echt. Althans, volgens gastenverblijfeigenaren Jean-Pierre en Ellen Vrieze. In het land van de tienduizenden meren, ontelbare bergen en sprookjesachtige bossen runnen zij sinds een paar jaar B&B, camping, groepsaccommodatie, café en hostel Nederhögen Vildmarkscenter. Welkom in Zweden.

Tweede natuur

Gastvrouw Ellen: “Vanuit jarenlang hard werken, lange dagen maken, zowel in loondienst als met een eigen onderneming, bleef het ergens bij ons borrelen hoe het zou zijn om het roer volledig om te gooien. Meer quality time met het gezin en onze dromen volgen. Jean-Pierre en ik hebben als motto dat je beter spijt kunt hebben van de dingen die je hebt gedaan, dan spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan. Je leeft maar één keer. In onze omgeving hebben we veel te maken gehad met ziekte, overlijden en beseften ons toen des te meer hoe belangrijk het is om je dromen ook daadwerkelijk te realiseren. Gasten een aangenaam gevoel geven, klaar staan voor een ander, gastvrijheid, een luisterend oor bieden, entertainment en meer. Dit gold altijd al als een tweede natuur voor ons gezin, maar nu mogen we dit voortzetten in een ander land en gasten laten beleven hoe ons leven is door ze een inkijkje in het leven in het hoge Noorden te geven.”

Afgestofte plannen

Het gezin Vrieze, bestaande uit vijf personen, reisde al jaren door Scandinavië voor vakanties. Lang voor het uitbreken van Covid waren ze al aan het dagdromen en brainstormen over hoe het zou zijn om de stap te maken en naar Zweden te verhuizen. Helaas gooide corona roet in het eten en was reizen een tijd niet meer mogelijk. Ellen: “Toen we in 2021 weer vrij konden reizen, was er dan ook geen twijfel mogelijk waar onze reis naartoe zou gaan: Zweden. Ruim vier weken toerden we door dit prachtige land en tijdens deze trip werden de plannen weer afgestoft, uiteraard in overleg met de kinderen, om naar Zweden te emigreren. Welke regio zouden we willen wonen en welke mogelijkheden zijn er. Er werden lijstjes opgesteld met plus- en minpunten, ideeën en toekomstplannen. In het najaar van 2021 reisden we terug naar Zweden en bekeken we een twaalftal locaties, maar deze waren het niet. We voelden het niet.

-35 graden

"In Nederland gingen we verder met speuren en op een dag kwamen we in een advertentie heel klein de naam tegen van een Zweedse makelaar met unieke of bijzondere objecten in zijn portefeuille. Op zijn website kwamen we onze huidige locatie tegen en het voelde meteen alsof alles klopte. Voor het hele gezin. Dit was waar we naar op zoek waren. Middenin de natuur. De afspraak met de makelaar en eigenaar van het pand was snel gemaakt. Op een extreem koude zaterdagochtend eind november 2021, het was -35 graden en er lag een dik pak sneeuw, stond de bezichtiging gepland. We zagen de accommodatie en het terrein en het was liefde op het eerste gezicht. De plek straalde energie uit en het voelde direct als thuis. Dit was het! Jean-Pierre deed na een zeer gastvrij onthaal bij de huidige eigenaar en zijn zoon een bod en al snel was de koop gesloten. We hebben nog steeds een hele goede verstandhouding met deze mensen. Heel bijzonder. We wonen er nu een dik jaar en het is de meest magische plek die we ons maar voor konden stellen. Gasten ervaren dit hetzelfde. De perfecte plek bestaat dus echt."

Ongerepte natuur

Zweden. Het land van de tienduizenden meren, ongerepte natuur, wonderschone flora en fauna, wilde dieren, schone en zuurstofrijke lucht, gastvrijheid, het onderdeel uitmaken van een gemeenschap, vrijheid, weinig stress, een ideale omgeving voor opgroeiende kinderen en de seizoenen zijn er nog in volle glorie. “Waar in Nederland voor ons gevoel de druk alsmaar groter werd, lijkt het wanneer je in Zweden aankomt alsof er een last van je afvalt. De stad waar wij in Nederland woonden, woonden ruim 2.300 inwoners per vierkante kilometer. In onze kommun waar we nu wonen is dit 1,24 inwoners per vierkante kilometer. Het is een Zweedse gemeente in Jämtland, een van de grootste en dunst bevolkte gemeentes van Zweden. Een plek te midden van de natuur, waar je de deur niet op slot hoeft te doen en alle buren voor elkaar klaar staan.”

Majestueus landschap

Zweden is maar liefst elf keer groter dan Nederland en heeft een enorme diversiteit aan natuur, cultuur, eten en historie. Jämtland, onze provincie, heeft een oppervlakte van bijna 50.000 vierkante kilometer met ongeveer 131.000 inwoners in totaal. De regio heeft een majestueus landschap, rijke cultuur en duurzame gastronomie. Een waar paradijs voor wandelaars, mountainbikers en met misschien wel de beste skigebieden van Zweden. Ellen: “De natuur bestaat uit ontelbare bergen, diepe sprookjesachtige bossen en talloze meren. Een regio waar de natuur nog ongerept is met een diversiteit aan dieren, zoals elanden, rendieren, beren, wolven, vossen, herten, veelvraat en vele soorten vogels, maar ook de vele machtige watervallen. Het gehele jaar bieden wij een breed scala aan activiteiten aan, waarvan sommige in samenwerking met gepassioneerde ondernemers. Te denken valt aan kilometers hiken, wandelen, mountainbiken, kanoën, vissen, skiën, langlaufen, sneeuwscooter tochten, tours met sledehonden, schaatsen, ijsvissen. Maar vergeet vooral ook niet het grillen boven een knisperend kampvuur en het Noorderlicht. En er zijn vlakbij een aantal golfbanen. Daarnaast is er een rijke historie in onze regio aanwezig welke terug gaat tot de 16e eeuw. Maar worden er ook al bijna 1000 jaar pelgrims verwelkomd op de schitterende Pilgrimsleder of St. Olavsleden. Tevens maakt onze regio deel uit van de Sami, de inheemse bevolking van Zweden, welke duurzame levensstijl gericht is op rendieren. In onze regio variëren de temperaturen van zomers 20+ graden en in de winter tot -35 graden.”

18 landen

Nederhögen Vildmarkscenter verwelkomt gasten vanuit vele verschillende landen. Ellen: “In 2022 hadden we maar liefst gasten uit achttien landen. Allemaal verschillende culturen, leeftijden en samenstellingen. Van jonge gezinnen en alleenstaanden tot de steeds populairder wordende ‘generatieboekenden’ (drie generaties welke gezamenlijk vakantie vieren). Maar ook verwelkomen we diverse groepen. Naast onze B&B beschikken we over 34 campingplaatsen, ook hier zien we een diversiteit aan gasten, zoals de avonturier met een hangmat, tenten, vouwwagens, caravans tot mega grote luxe campers. Alle gasten hebben echter ieder op zijn of haar eigen wijze hetzelfde doel en dat is herinneringen maken, bucketlist dingen afstrepen en vooral genieten van wat de dag mag gaan brengen in Zweden.”

Oud schoolgebouw

“De accommodatie is van oorsprong een schoolgebouw, welke tientallen jaren in volle glorie straalde met de vele blije kinderen uit de omgeving. Het platteland was in die jaren nog goed bevolkt met landbouwers, veehouders, ambachtelijke mensen die vaak zelfvoorzienend waren, toch liep het inwoneraantal de jaren die volgden terug. Jongeren trokken meer naar de steden voor onderwijs en werk, om vervolgens vaak daar te blijven wonen en gezinnen te stichten. Begin jaren ’80 waren er nog slechts zes kinderen aanwezig, waarop besloten is om de school te sluiten en ongeveer twintig kilometer verderop werd een nieuwe school opgestart, middenin een dorp welke tot op de dag vandaag nog in gebruik is. Weliswaar slechts met 21 leerlingen in de leeftijd van 6 t/m 13 jaar dat resulteert in een gemiddelde van drie á vier leerlingen per groep. Het gebouw werd overgenomen door een aantal buurtbewoners om de accommodatie te kunnen behouden, echter na bijna twintig jaar werd het verkocht aan de voormalige eigenaar. Opnieuw werden plannen gemaakt voor de accommodatie en het terrein eromheen. Het gebouw werd ingericht als groepsaccommodatie welke een paar weken per jaar in gebruik werd genomen. Na wederom twintig jaar werd de sleutel aan ons overhandigd om er een fantastische accommodatie van te gaan maken, welke iedereen in de voorgaande veertig jaren voor ogen hadden. Van alle voormalige eigenaren hebben we support in positieve zin."

De accommodatie heeft veel authentieke elementen welke herinneren aan een school, een unieke locatie, met de oude eetzaal welke nu is omgetoverd tot restaurant, de gymzaal met het oude klimrek welke nu een recreatie ruimte is met o.a. biljart, tafeltennis en dart. De grote statige marmeren trappen, hoge plafonds, enorme raampartijen, het voetbalveld voor de school. Inmiddels beschikt de accommodatie over zestien kamers welke plaats kunnen bieden aan zeventig personen. Kamers variëren van twee tot acht personen basic tot luxe en familiekamers allen met gedeelde toiletten en badkamers, groepsdouche ruimte en sauna. Een gebouw met een karakter welke je voelt in alle ruimte, met een rijke historie en belangrijke waarde voor het dorp. Het fungeert inmiddels als een ontmoetingsruimte, buurthuis en samenkomst voor feestdagen waarbij iedereen welkom is. Een unieke toevoeging is dat de accommodatie middenin de natuur ligt, tussen de bergen in alle rust, waar de stilte zelfs oorverdovend kan zijn. Waar het in de zomermaanden niet meer donker wordt en er dagen in de winter zijn dat er slechts vijf uur daglicht is. Gasten op het terrein direct kunnen starten met tientallen kilometers wandel- en mountainbike paden, maar ook een verlicht langlauf pad van 3,5 kilometer. Er op een steenworp afstand diverse monumenten staan welke terug gaan tot de 16/17e eeuw en er zelfs een grote steen is omgedoopt tot monument aangezien hier de Koning op heeft gerust. Maar er ook diverse geocaches te traceren zijn in de omgeving.”

Fika tijd

Ellen: “Het ontbijtbuffet is duurzaam en grotendeels geleverd vanuit lokale ondernemers of zelf door ons gebakken. Standaard is er een keuze uit divers vers gebakken broodjes/brood, een assortiment van kaas en vleeswaren, zelfgemaakte jam met bessen uit de bossen, groente en fruit, diverse yoghurts, vers gekookt eitje en vanzelfsprekend een zoete lekkernij, want daar staat Zweden bekend om. Het is altijd tijd voor Fika, Zweeds voor koffiepauze met iets lekkers erbij en dan vooral zoet. Daarbij wordt er uiteraard koffie, thee, melk, sap geserveerd. En niet te vergeten presenteren we ook hagelslag vanuit Nederland erbij, welke inmiddels al diverse gasten hebben geproefd.”

“Afhankelijk van het aantal boekingen, wordt de dag gestart met het checken van toiletten en douches en wordt het ontbijt gereed gemaakt. In de accommodatie staat het persoonlijke, huiselijke hoog in het vaandel. Gasten zijn niet slechts een gast, maar is een persoonlijke benadering van belang, interesse in de persoon als gast. Uiteraard naar de wensen van de gast. Rond Fika tijd wandelen er geregeld buurtgenoten binnen voor een praatje en een kop koffie. Na het ontbijt en wanneer alles is opgeruimd, kunnen eventueel gasten uitgecheckt worden, de kamers opgeruimd en schoongemaakt en weer klaargemaakt voor de volgende gasten. Aangezien het gebouw en terrein erg groot zijn, is er nooit sprake van verveling en zijn er altijd vele klusjes welke aandacht vragen. In de zomermaanden worden er veel buitenklusjes gedaan en juist in de winter meer binnen. De winter start hier ongeveer in november met al kans op sneeuw en deze houdt aan tot eind april wanneer het overgrote deel van de sneeuw verdwenen is. Alleen in de bossen blijft soms tot half mei nog sneeuw liggen op de iets diepere stukken waar weinig zonlicht komt. Tussendoor is er uiteraard ruimte voor administratie, netwerken, social media, maar ook om nieuwe plekjes te ontdekken welke interessant kunnen zijn voor gasten. Alle plekjes worden door ons gezin eerst zelf bekeken om zeker te zijn of het interessant is en goed begaanbaar. Naast ontbijt bieden we ook lunch- en dinermogelijkheden aan en zijn we altijd open voor een lekker kopje koffie en een praatje. Vanaf aankomende zomer hebben we tevens de beschikking over een Loppis, het Zweedse woord voor rommelmarkt/kringloop. De Zweedse inwoners zijn hier dol op en het is een serieus tijdverdrijf, maar inmiddels weten de vele toeristen dit fenomeen ook te vinden. Iedere inwoner kan dit zelf vanuit zijn garage bijvoorbeeld doen en met een simpel bordje aan de kant van de weg kan men aangeven dat er op die plek een Loppis te vinden is. Er zijn soms echt pareltjes te vinden en eerlijk gezegd komt inmiddels heel veel decoratie, schilderijen in de accommodatie van de Loppis vandaan.”

Winnie the Pooh

“Leuke, grappige of bijzondere anekdotes hebben we zeker al kunnen verzamelen. Twee voorbeelden zal ik vertellen. Nederhögen Vildmarkscenter bevindt zich zoals al eerder vermeld middenin de natuur, waar zich naast de verschillende wilde dieren ook beren bevinden. Bij aankomst van onze gasten wordt er altijd een korte briefing gegeven met o.a. huisregels, wifi, etc. Ook de kennisgeving van de aanwezigheid van dieren wordt hierin besproken, zeker wanneer gasten aangeven te willen gaan wandelen bijvoorbeeld. Een gast wilde echter ontzettend graag een beer in het echt tegen komen, want die waren echt ontzettend schattig en deze was dan ook fan van Winnie the Pooh. Het plan was om ’s avonds heel erg laat alleen het bos in te gaan op zoek naar de beer. Hierop hebben we heel erg duidelijk aangegeven dat het geen tamme dieren zijn, je ze echt niet tegen wilt komen en zeker niet in het seizoen waarop ze jonge cubs hebben, dan zijn de mamaberen niet zo heel erg vriendelijk. Het heeft redelijk veel overredingskracht gekost om de gast niet het bos in te laten gaan. Uiteindelijk is de gast binnen gebleven en heeft foto’s bekeken van beren, want het risico was dat deze gast wellicht bij een confrontatie naar het ziekenhuis toe zou moeten en deze is ruim 125 kilometer bij ons vandaan.”

“Een andere gast wilde in de zomer ontzettend graag mee op een door ons begeleide wandeling van ongeveer 3,5 uur. Een wandeling met allerlei weetjes over de natuur, de flora en fauna, mythes, historische punten, kortom een inkijkje in de directe omgeving. Op advies vanuit ons wordt altijd geadviseerd stevige schoenen te dragen, bij voorkeur een lange broek, een flesje drinken mee te nemen en een snack. Het betreft immers geen vlak terrein, is er sprake van hoogteverschil en de zomers kunnen hier best warm zijn. Gast kwam lekker in zijn korte broek, blote voeten met slippers zonder drinken of een snack. Meerdere keren gevraagd, maar alles was prima. De wandeling werd ingezet, na nog geen uur was al een van de slippers verdwenen in het moeras, aangezien er werd aangegeven op het pad te blijven, maar natuurlijk naast het pad vele malen interessanter. De slipper werd weer terug gevonden, waarop de wandeling werd voortgezet. Na wat zuchten en steunen, want poeh het was best warm en soms flinke stappen, waren na ongeveer twee uur de slippers compleet uit elkaar gevallen, die waren niet bestand tegen een boswandeling met moeras, stenen en boomstronken. Op blote voeten werd het traject voortgezet. Het laatste half uur van de wandeling werd gekozen om over de weg terug te lopen, dit zijn echter in onze regio veelal grindwegen, niet heel erg prettig tussen je tenen. Bij terugkomst werd de kraan leeggedronken, kwamen er allerlei snacks tevoorschijn en heeft de gast de hele middag liggen slapen in het zonnetje om bij te komen van het avontuur. Maar al met al kregen we een fantastische recensie en vond de gast de wandeling het meest memorabele moment van de gehele reis.”

Diverse boekingssystemen

“Op dit moment zijn we aangesloten bij Booking.com, Airbnb en bedandbreakfast. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een boekingsprogramma via onze eigen website, welke we aan het opbouwen zijn. Voor het campinggedeelte zijn we aangesloten bij o.a. ANWB, ACSI, SVR, Campcation, Campio en diverse apps. Sinds kort zijn we ook aangesloten bij Vrienden op de fiets (gasten die reizen per fiets) en bij Groepen.nl (groepsaccomodatie in Europa). En niet te vergeten Destination Vemdalen, wat we in Nederland de VVV zouden noemen en hier een ontzettend belangrijke speler is op het gebied van toerisme.”

“Via Booking krijgen we tot op heden de meeste boekingen binnen, al zien we langzaamaan ook Airbnb opkomen. Over het algemeen zijn de boekingssystemen erg prettig in gebruik en zie je dat reserveringen binnenkomen. Enige punt van aandacht is dat het soms best arbeidsintensief en tijdrovend is om de accommodatie goed in het systeem te zetten. Zestien kamers, welke alle anders zijn qua opzet, grootte of samenstelling en daarnaast nog een huis welke geschikt is voor zestien personen neemt enige tijd in beslag om dit goed op te zetten. Soms zou het fijn zijn als de systemen gekoppeld zouden kunnen worden en je slechts eenmaal alles in een systeem zou kunnen zetten. Maar eerlijk is eerlijk als het eenmaal staat, dan werkt het erg gebruiksvriendelijk en duidelijk.”

24 uur inchecken

“Over het algemeen komen er met name veel last-minute boekingen binnen. Er wordt een ruime inchecktijd gehanteerd, welke als pluspunt wordt ervaren door gasten. Het is mogelijk om in theorie 24 uur per dag in te checken. Hierdoor zien we veelal gasten die ofwel vanuit het zuiden danwel noorden een lange rit hebben gemaakt, welke dan na 23 uur vaak inchecken. Doordat we dit aanbieden zie je dat er veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Groepen reserveren wel ruim van tevoren, dit is ook logisch aangezien zij gemiddeld met 45+ personen willen verblijven en het dan wel goed is om dit op voorhand te regelen. Of wanneer men speciale wensen heeft bijvoorbeeld. Wij trachten altijd zoveel als mogelijk met de gasten mee te denken, suggesties te doen om hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Voor het nieuwe winterseizoen zullen er activiteitenweken georganiseerd worden. Hierdoor kunnen gasten een week lang activiteiten beleven, inclusief verblijf en maaltijden. Bijvoorbeeld een huskytocht, sneeuwscootertocht, sneeuwschoenwandeling, skiën, kampvuur, ijsvissen en met een beetje geluk het noorderlicht (welke tussen november en maart zich met grote regelmaat kan laten zien). Voor deze activiteitenweken is het wel van belang om voortijdig te reserveren, omdat dit erg gewild is en een degelijke organisatie betreft.”

De winterlente

Ellen: “De rustige omgeving, middenin de natuur, waar de lucht puur en zuiver is, weg van alle hectiek en stress, in een warme, gemoedelijke persoonlijke omgeving. Een punt waar men even kan bijkomen, ontstressen, kan genieten van alle seizoenen. Er zijn zo veel redenen waarom gasten voor ons (kunnen) kiezen. Er kan eigenlijk zelfs een vijfde seizoen aan toegevoegd worden, genaamd de winterlente. Waar de dagen vol met zonneschijn zijn, er nog altijd een flinke hoeveelheid sneeuw ligt, de dagen steeds langer worden en de temperaturen overdag boven nul zijn, maar de nachten rustig tot -30 kunnen teruglopen. In deze periode zitten veel gasten te genieten van de zon buiten in een stoeltje en kan er nog volop gebruik gemaakt worden van de wintersportfaciliteiten.”

Tot slot omschrijft Ellen ‘hun Nederhögen Vildmarkscenter’ met deze woorden: gastvrij, rustig, vrijheid, natuur, vredig, lokaal, duurzaam, belevenis, activiteiten.

Welkom in Zweden! 

Jorine de Bruin

-> Jorine de Bruin verzorgt met haar bedrijf Hoteljournalist contentcreatie op maat voor gastenverblijven (B&B, hotel, vakantiehuis). Meer informatie, zoals een online leeromgeving en podcast speciaal voor gastenverblijfeigenaren, vind je op haar website.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws