Column: Het komt wel goed

3 augustus 2020 | Annelies Hoogendoorn

Wat is dat toch met mensen, dat ze menen dit te moeten zeggen als dingen tegen zitten? Ik zag het laatst ook weer in een serie die ik keek. Een hele heftige scene, er overleed iemand en op het moment dat de hele familie zat te snikken om het verlies, komt iemand met de opmerking:’ Het komt wel goed’. Onfortuinlijk genoeg heeft ook de Roosvicee-reclame er nog voor gezorgd dat het gros van de lezers automatisch zal aanvullen met ‘schatje’ zodat het in mijn ogen helemaal een dooddoener wordt. Waarom gebruiken mensen deze opmerking toch?

De reden dat ik zo’n hekel heb aan deze opmerking is simpel: DAT WEET JE NIET! En daarom moet je dat niet zeggen!

We hebben vanaf half maart tot en met half juni geen gasten gehad en als ik naar de cijfers kijk en de dagen optel dat de bed and breakfast leeg heeft gestaan, vraag ik me oprecht af of het weer goed komt en zo ja, op wat voor manier dan? Wat is het ‘nieuwe normaal’ voor de B&B’s? Wij zitten in een stad, zoals ik eerder al eens schreef komen mensen bij ons logeren voor de winkels, restaurants en musea. Als deze nu omvallen doordat het 1,5 meter beleid niet is toe te passen? Gister hoorde ik weer een ondernemer zeggen, de eigenaar van een gezellig café, dat het niet te handhaven was voor hem en dat hij daarom maar dicht ging. Zo triest. Winkels… ze hebben nog heel wat in te halen voordat ze weer op niveau zijn, gelukkig hebben veel winkeleigenaren een online-shop, maar dat brengt voor de B&B’s natuurlijk geen klanten met zich mee.

Stukje bij beetje komen de laatste weken de gasten weer binnendruppelen. De meeste mensen die bij ons reserveren doen dat niet zo ver van te voren. Als ze dan ook nog eens ’s avonds aankomen en een restaurant willen bezoeken vragen ze ons vaak of wij tips hebben. In de bevestigingsmail die ik stuur als mensen geboekt hebben, staat daarom tegenwoordig een standaard lijstje met restauranttips. Ik stuur de link gelijk mee, zodat mensen van tevoren online kunnen reserveren. Ik heb wel ontdekt dat het handig is zelf ook even te kijken (lees: te gaan eten) in de restaurants van het lijstje. Eén van onze gasten namelijk hadden we getipt bij een restaurant te gaan eten wat mijn man en ik zelf heel gezellig vonden (en dat was in het pré-Coronatijdperk). Ze gaven ons terug dat ze het een beetje kaal vonden en niet knus, de tafels stonden zover uit elkaar dat er een soort zaal ontstond waar iedereen elkaar letterlijk kon verstaan. Tja, niet elke ruimte wordt beter van het 1,5meterbeleid. Gelukkig had het eten wel goed gesmaakt.

We zullen ons aan moeten passen met zijn allen. Of het nu goed komt of niet, we moeten er het beste van maken. En dan hoort onze B&B in mijn optiek niet eens bij de meest getroffen doelgroep. Wij hebben een supermarkt op steenworp afstand, een keukentje waar gasten zelf hun eten kunnen maken, en een ruimte waar ze dat kunnen nuttigen. Mensen zijn creatief, ze nemen hun lunch mee, huren een fiets of gaan de bossen in met een picknickmand. Leuk is dat om te merken. Zou dat ook bij het ‘nieuwe normaal’ horen? Dat mensen meer de natuur in gaan en dat er weer meer gepicknickt wordt?  De horeca schiet er helaas niets mee op. We zullen onze website moeten aanpassen en ook de omgeving van Zwolle wat meer moeten belichten zodat mensen er op uit gaan. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat in de toekomst.

En ja, ik durf het wat onszelf betreft wel te zeggen. Het komt wel goed.

Annelies Hoogendoorn,

In de Gloria, Bed and Breakfast

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Internationaal Corona
Reizen eenvoudiger vanaf 15 mei, ook náár Nederland

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 15 mei reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Vakantiereizen naar deze landen worden vanaf die datum niet meer afgeraden. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Achtergronden
Poll: ben je van plan binnen nu en een jaar je B&B uit te breiden?

In iedere uitgave van Bed & Breakfast - en op deze website - delen we de resultaten van ons online onderzoek met de lezers. Dit keer willen we heel graag weten of jullie denken uit te gaan breiden binnen nu en een jaar. Waarom wel/niet? Je reactie is van harte welkom en een toelichting zeer zeke ...

Columns
Column Hanny Arens: test, test

Als je mij een paar jaar geleden had gezegd dat de wereld zou worden getroffen door een pandemie, dan had ik je waarschijnlijk raar aangekeken en velen met mij. Anno 2021 weten we inmiddels beter; het coronavirus houdt de gemoederen wereldwijd flink bezig. Je kunt geen krant of nieuwsapp openen, of ...

Toerisme Achtergronden
Meivakantie: drie keer zoveel huisjes geboekt

Het aantal geboekte vakantiehuizen voor de meivakantie is dit jaar verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit data van boekingsplatform BungalowSpecials. Het aantal boekingen voor de meivakantie is met 192 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In tegenstelling tot 2019 bedr ...

Interview
Mens, Bedrijf & Visie: Ricardo Eshuis (SVH)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Bed & Brakfast vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: