De grootste nachtmerrie van een B&B eigenaar: bedwantsen

Auteur: Redactie
Branded Content 25 april 2021
De grootste nachtmerrie van een B&B eigenaar: bedwantsen

Een nachtje of korte vakantie in eigen land is momenteel erg populair. Dit kan op meerdere manieren en één daarvan is in een Bed & Breakfast. De bezettingsgraad houdt nog niet over. Daarom is het des te vervelender als er klachten komen over jeuk en bultjes na een overnachting in uw accommodatie. Hoe kunt u achterhalen wat daar de oorzaak van kan zijn en wat als het blijkt te gaan om bedwantsen? Dit artikel geeft u daar inzichten in.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen (Cimex Lectularius) leven van menselijk bloed als hun enige voedselbron. In elke fase van zijn leven, van nimf tot volwassene, heeft een bedwants bloed nodig, wat resulteert in rode (vaak jeukende) bultjes op onze huid - bedwantsbeten. Bedwantsen zijn nachtelijke parasitaire insecten, aangetrokken door onze lichaamswarmte en de kooldioxide in onze adem. Ze verstoppen zich overdag in kieren en spleten en komen 's nachts tevoorschijn om zich te voeden. Van B&B’s tot hotelkamers, luchtvaartmaatschappijen, busstoelen tot zelfs bibliotheken, mensen kunnen op veel plaatsen in contact komen met bedwantsen en ze weer naar een andere plek verspreiden.

Van bedwantsen is niet bekend dat ze ziekten verspreiden. De beten kunnen jeuken en sommige mensen zijn gevoeliger om door bedwantsen te worden gebeten, waardoor huiduitslag ontstaat die bij aanhoudend krabben kan resulteren in een bacteriële infectie.

Herkennen van bedwantsbeten

Het is niet eenvoudig om bedwantsbeten te onderscheiden van andere insectenbeten. Een expert zoals Rentokil, kan u hierbij ondersteunen. Zoals bij de meeste insecten, komen beten van bedwantsen voor in de vorm van kleine rode knobbeltjes of zwellingen op uw huid.

Wanneer bedwantsen bijten, prikken ze door de huid met een ‘snavel’ en scheiden ze een kleine hoeveelheid verdovingsmiddel uit en injecteren ze een anticoagulans om te voorkomen dat uw bloed stolt, zodat ze zich zelf gemakkelijk kunnen voeden. Vaak is het de mate van gevoeligheid van een persoon voor het anticoagulans dat de grootte van de beten en hun jeuk bepaalt.

Gemiddeld voeden bedwantsen zich ongeveer 10 minuten. Ze kunnen echter een paar pogingen ondernemen om een ​​geschikt bloedvat te vinden om van te voeden. Ze zijn ook gevoelig voor beweging en zullen stoppen met eten als je je beweegt of verplaatst. Daarna zullen ze toeslaan. Terwijl de bedwants zich voedt, wordt hij volgezogen en verandert van kleur naarmate hij zich met bloed vult.

Afhankelijk van de gevoeligheid op insectenbeten, kunnen bedwantsenbeten al binnen een paar uur tot zelfs na enkele dagen pas opgemerkt worden. Een minderheid van de mensen reageert misschien helemaal niet na een beet van een bedwants, terwijl anderen reageren met zwelling, jeuk en mogelijk blaarvorming met een branderig gevoel.

Hoe zien bedwantsbeten eruit?

Bedwantsbeten staan vaak in nauwe lijnen of als clusters op de onbedekte huid. Als er meerdere beten zijn, betekent dit vaak dat u door meer dan één bedwants bent gebeten. Deze kleine rode, verheven bultjes kunnen variëren in grootte en jeuk, afhankelijk van iemands gevoeligheid voor beten. U kunt meestal bewijs van bedwantsen vinden door naar de veel voorkomende symptomen te kijken en te weten waar u moet zoeken.

Waar bijten bedwantsen?

Bedwantsen bijten meestal op delen van het lichaam die niet bedekt zijn met beddengoed tijdens het slapen. De meest voorkomende plekken waar bedwantsbeten aangetroffen zijn:

Hoofd en gezicht.

Nek en schouders.

Armen en benen.

Zelfs handen, knieën en ellebogen zijn plekken waarop bedwantsbeten te vinden zijn.

Waar verschuilen bedwantsen zich

Bedwantsen komen ‘s nachts te voorschijn. Overdag weten ze zich goed te verstoppen in onder andere naden van het matras, stopcontacten, hoofdbord en plinten. Maar ook nachtkastjes, tapijt en verlichting zijn favoriete verstopplekken. Om meer zekerheid te krijgen of u wel of geen bedwantsen heeft, kunt u bij Rentokil Pest Control, een gratis bedwantseninspectiekit aanvragen.

Vlooienbeten versus bedwantsbeten?

Vlooienbeten en beten van bedwantsen hebben de neiging om ongeveer even groot te zijn; vlooienbeten hebben echter kleine donkere vlekjes, omgeven door een rood gebied, terwijl bedwantsbeten meestal verschijnen als rode bulten die soms zelfs blaren kunnen worden bij mensen die bijzonder gevoelig zijn voor hun beten.

Ook hebben vlooien de neiging om in willekeurige groepen te bijten, meestal rond de enkels, onderbenen en polsen (gemakkelijkst te bereiken en meest blootgestelde delen) met jeuk die binnen korte tijd na de beet wordt gevoeld. Bedwantsen daarentegen hebben de neiging om 's nachts in lineaire rijen op de blootgestelde huid te bijten. De beten zullen niet jeuken totdat de effecten van de verdoving die door de bedwants wordt gebruikt, vervagen, wat enkele uren tot meerdere dagen kan duren.

Bedwantsbeten versus muggenbeten?

Bedwantsbeten kunnen ook worden aangezien voor muggenbeten. Er zijn echter enkele verschillen tussen de twee. Muggenbeten zijn vaak willekeurig en geïsoleerd op elk deel van uw lichaam. Ze zijn direct zichtbaar en beginnen direct na de steek te jeuken. Ze verschijnen meestal als witte, harde verheven knobbels, voordat ze verkleinen tot een kleine rode bult.

Hoe kan een bedwantsbeet verzacht worden?

Er zijn veel natuurlijke remedies en oma-weet-raadmiddeltjes over wat u kunt gebruiken om de ontsteking en jeuk die gepaard gaan met bedwantsbeten te verminderen.

Calamine-lotion: verzacht de jeuk en helpt ook bij het uitdrogen van huiduitslag en beschermt de huid.

Zuiveringszout en water: maak een pasta met zuiveringszout en water en breng deze rechtstreeks op de huid aan. Laat het drogen voordat u het wegveegt met een wattenschijfje.

Tandpasta: menthol in tandpasta zou een goede remedie tegen jeuk zijn. Breng een ruime hoeveelheid aan op de beet om het branderige gevoel te verzachten en de jeuk te verlichten.

Toverhazelaar: geeft een mild verdovend effect dat de jeuk veroorzaakt door beten helpt te kalmeren.

Aloë Vera: (ofwel “vers” of gel) werkt goed tegen insectenbeten. De actieve stoffen en aminozuren in Aloë Vera helpen jeuk en branderig gevoel te verlichten.

Citroensap: heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Het is ook een natuurlijk samentrekkend middel. Citroensap kan droge huiduitslag en jeuk helpen, terwijl roodheid en zwelling worden verminderd.

Het algemeen medisch advies voor de eerste behandeling van bedwantsbeten is, begin met het wassen van de huid met water en zeep. Dit helpt een huidinfectie te voorkomen en helpt de jeuk te verminderen.

Als de beten blijven jeuken, kunt u een milde steroïdecrème (zoals hydrocortison) op het getroffen gebied aanbrengen of antihistamine tabletten nemen om de jeuk te verlichten, die u bij een apotheek kunt kopen. Voor alles wat sterker is, is een bezoek aan de artsen en een recept vereist. Raadpleeg een huisarts bij tekenen van een huidinfectie (pijn, roodheid en zwelling), aangezien er dan mogelijk behoefte is aan antibiotica.

Hoe komt u van een bedwantsenbesmetting af?

Er zijn verschillende doe-het-zelf-opties om het aantal bedwantsen in uw B&B te verminderen, maar het is onwaarschijnlijk dat deze een bestaande plaag volledig zullen uitroeien. Veel belangrijker is het om een besmetting te voorkomen. Wij geven u hiervoor enkele tips:

Inspecteren - controleer de hotspots van bedwantsen, zoals matrasnaden, bedframes, hoofdeinden, langs de rand van tapijten en dichtbij meubilair (kasten, laden, fauteuils, banken) op levende insecten.

Wassen - was aangetast beddengoed op een hoge temperatuur van minstens 60℃, idealiter minimaal 90 minuten.

Verwarmen - plaats items, indien mogelijk,in een droogtrommel voor een cyclus van minimaal 30 minuten.

Stofzuigen - stofzuig het bed, matras en elk gebied in de buurt van waar bedwantsen zijngezien. Vergeet niet om met de extra stofszuigslanghulmiddelen langs muren en langs randen te reinigen. Neem daarna de stofzuiger naar buiten om hem daar te legen in een goed afgesloten bak.

Hoewel deze stappen kunnen helpen om het probleem onder controle te houden, garanderen ze niet dat een bedwantsenplaag volledig wordt geëlimineerd. De meest effectieve oplossing om van een bedwantsenplaag af te komen, is met behulp van een professionele ongediertebestrijder, zoals de medewerkers van Rentokil Pest Control. Zij hebben voor elke specifieke bedwantsensituatie een op maat gemaakte oplossing. Kijk voor meer informatie op rentokil.com/nl/bedwantsen

 

Overig nieuws