Gastenkamers met een landgoed als achtertuin

15 december 2014
Gastenkamers met een landgoed als achtertuin

Ieder jaar zo halverwege december, wanneer het grote huis op landgoed Mariënwaerdt wordt klaargestoomd voor de jaarlijkse Kerstfair, stapt
Lotje van Verschuer, eigenaresse van bed & breakfast De Neust, weer even haar eigen jeugd in.

~Foto: Landgoed Mariënwaerdt in de winter~

*Boerderij uit 1329*
Lotje groeide op in het grote huis op Mariënwaerdt, samen met haar vier broers en zussen, en bewaart goede herinneringen aan haar jeugd op het landgoed. In het grote huis woont ze allang niet meer, maar wel runt ze sinds 2000, in een uit 1329 stammende monumentale boerderij op het landgoed, bed & breakfast De Neust. Een lang gekoesterde droom voor de van huis uit lerares Frans? "Niet eens zozeer," legt ze uit. "Ik ben hier geboren en getogen. Al sinds 1734 legt mijn familie ziel en zaligheid in het beheer en behoud van dit landgoed. Het levensmotto van mijn vader was dat het landgoed voor de familie behouden zou blijven. Ik ben blij dat ik daar ook aan kan bijdragen."

*Alles voor het landgoed*
Inmiddels beheert de negende generatie van de familie Van Verschuer het landgoed. De naam ‘heerlijkheid’, zo leert de geschiedenisles op de website ons, verwijst naar de ‘heerlijke’ rechten die de eigenaar van het landgoed bij aankoop kreeg: jacht-, pacht- en visrecht plus beheer van wegen en watergangen. De naam ‘Mariënwaerdt’ betekent ‘eiland van Maria’. Lotje: “Mijn broer beheert tegenwoordig het landgoed en zet zich daar enorm voor in. Op Mariënwaerdt staan drie landhuizen en zestien van oorsprong pachtboerderijen. Nog één van de boerderijen is verpacht aan een familie die ongeveer al net zolang op het landgoed werkt en woont als mijn familie, en een tweede is in ons eigen beheer. De andere zijn allemaal omgevormd tot bedrijven die erop gericht zijn het landgoed in stand te houden."

*Volop bedrijvigheid*
In de in eigen beheer gehouden oude pachtboerderij runt de familie een groot gemengd agrarisch bedrijf. De kaas die hier wordt geproduceerd, maar bijvoorbeeld ook de delicatessen gemaakt van de oogst van de fruitbomen en uit de moestuin, worden verkocht in de landwinkel. Er kan getrouwd worden in het voormalige koetshuis en zijn er diverse locaties waar vergaderingen en grote bijeenkomsten gehouden kunnen worden. Ook kreeg een oude vloedschuur aan de rand van het landgoed een nieuw bestaan als brasserie en werd een ander monumentaal pand omgebouwd tot pannenkoekhuis.

*Geen moment getwijfeld*
Het idee om een bed & breakfast aan de mogelijkheden van het landgoed toe te voegen is eigenlijk ontstaan in de door haar schoonzusje gerunde landwinkel, vertelt Lotje. "Ik hielp daar graag mee. Klanten vroegen dan vaak of het ook mogelijk was op het landgoed te overnachten. Het idee sprak me enorm aan. Sterker nog, het leek me persoonlijk ook geweldig, lekker weer buiten wonen, ontbijtje voor mijn gasten verzorgen, beetje schilderen, lekker tuinieren. En toen kwam in 1999 deze oude boerderij vrij. Volledig uitgewoond, maar toch heb ik geen moment getwijfeld."
Toen de grondige verbouwing zijn einde naderde zei Lotje haar baan op. Lange tijd was ze als lerares Frans verbonden geweest aan het Revius Lyceum in Doorn. Lotje nam ontslag op school en begon vol overgave aan een nieuwe carrière als b&b eigenaar. Fulltime. "Daar heb ik me wel een beetje op verkeken”, vertelt ze eerlijk. Om er lachend aan toe te voegen: "Ik had het eigenlijk wel kunnen weten, vroeger wilde ik ook al geen huisvrouw worden." En over haar nieuwe bestaan: "We hadden zes prachtige kamers in de b&b gerealiseerd en ik had het er hartstikke druk mee. Zo druk zelfs, dat het op een gegeven moment zelfs een beetje weerstand opriep. Had ik net alle kamers weer spic en span, kwamen de volgende gasten alweer."

Lees het volledige interview in de "decembereditie":http://www.bedandbreakfastnieuws.nl/blad/134/ van Bed & Breakfast!

~Elles Ophuis~

Overig nieuws