Gastenkamers met een landgoed als achtertuin

15 december 2014 |
Gastenkamers met een landgoed als achtertuin

Ieder jaar zo halverwege december, wanneer het grote huis op landgoed Mariënwaerdt wordt klaargestoomd voor de jaarlijkse Kerstfair, stapt
Lotje van Verschuer, eigenaresse van bed & breakfast De Neust, weer even haar eigen jeugd in.

Foto: Landgoed Mariënwaerdt in de winter

Boerderij uit 1329
Lotje groeide op in het grote huis op Mariënwaerdt, samen met haar vier broers en zussen, en bewaart goede herinneringen aan haar jeugd op het landgoed. In het grote huis woont ze allang niet meer, maar wel runt ze sinds 2000, in een uit 1329 stammende monumentale boerderij op het landgoed, bed & breakfast De Neust. Een lang gekoesterde droom voor de van huis uit lerares Frans? "Niet eens zozeer," legt ze uit. "Ik ben hier geboren en getogen. Al sinds 1734 legt mijn familie ziel en zaligheid in het beheer en behoud van dit landgoed. Het levensmotto van mijn vader was dat het landgoed voor de familie behouden zou blijven. Ik ben blij dat ik daar ook aan kan bijdragen."

Alles voor het landgoed
Inmiddels beheert de negende generatie van de familie Van Verschuer het landgoed. De naam ‘heerlijkheid’, zo leert de geschiedenisles op de website ons, verwijst naar de ‘heerlijke’ rechten die de eigenaar van het landgoed bij aankoop kreeg: jacht-, pacht- en visrecht plus beheer van wegen en watergangen. De naam ‘Mariënwaerdt’ betekent ‘eiland van Maria’. Lotje: “Mijn broer beheert tegenwoordig het landgoed en zet zich daar enorm voor in. Op Mariënwaerdt staan drie landhuizen en zestien van oorsprong pachtboerderijen. Nog één van de boerderijen is verpacht aan een familie die ongeveer al net zolang op het landgoed werkt en woont als mijn familie, en een tweede is in ons eigen beheer. De andere zijn allemaal omgevormd tot bedrijven die erop gericht zijn het landgoed in stand te houden."

Volop bedrijvigheid
In de in eigen beheer gehouden oude pachtboerderij runt de familie een groot gemengd agrarisch bedrijf. De kaas die hier wordt geproduceerd, maar bijvoorbeeld ook de delicatessen gemaakt van de oogst van de fruitbomen en uit de moestuin, worden verkocht in de landwinkel. Er kan getrouwd worden in het voormalige koetshuis en zijn er diverse locaties waar vergaderingen en grote bijeenkomsten gehouden kunnen worden. Ook kreeg een oude vloedschuur aan de rand van het landgoed een nieuw bestaan als brasserie en werd een ander monumentaal pand omgebouwd tot pannenkoekhuis.

Geen moment getwijfeld
Het idee om een bed & breakfast aan de mogelijkheden van het landgoed toe te voegen is eigenlijk ontstaan in de door haar schoonzusje gerunde landwinkel, vertelt Lotje. "Ik hielp daar graag mee. Klanten vroegen dan vaak of het ook mogelijk was op het landgoed te overnachten. Het idee sprak me enorm aan. Sterker nog, het leek me persoonlijk ook geweldig, lekker weer buiten wonen, ontbijtje voor mijn gasten verzorgen, beetje schilderen, lekker tuinieren. En toen kwam in 1999 deze oude boerderij vrij. Volledig uitgewoond, maar toch heb ik geen moment getwijfeld."
Toen de grondige verbouwing zijn einde naderde zei Lotje haar baan op. Lange tijd was ze als lerares Frans verbonden geweest aan het Revius Lyceum in Doorn. Lotje nam ontslag op school en begon vol overgave aan een nieuwe carrière als b&b eigenaar. Fulltime. "Daar heb ik me wel een beetje op verkeken”, vertelt ze eerlijk. Om er lachend aan toe te voegen: "Ik had het eigenlijk wel kunnen weten, vroeger wilde ik ook al geen huisvrouw worden." En over haar nieuwe bestaan: "We hadden zes prachtige kamers in de b&b gerealiseerd en ik had het er hartstikke druk mee. Zo druk zelfs, dat het op een gegeven moment zelfs een beetje weerstand opriep. Had ik net alle kamers weer spic en span, kwamen de volgende gasten alweer."

Lees het volledige interview in de decembereditie van Bed & Breakfast!
Elles Ophuis

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Internationaal Corona
Reizen eenvoudiger vanaf 15 mei, ook náár Nederland

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 15 mei reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Vakantiereizen naar deze landen worden vanaf die datum niet meer afgeraden. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Achtergronden
Poll: ben je van plan binnen nu en een jaar je B&B uit te breiden?

In iedere uitgave van Bed & Breakfast - en op deze website - delen we de resultaten van ons online onderzoek met de lezers. Dit keer willen we heel graag weten of jullie denken uit te gaan breiden binnen nu en een jaar. Waarom wel/niet? Je reactie is van harte welkom en een toelichting zeer zeke ...

Columns
Column Hanny Arens: test, test

Als je mij een paar jaar geleden had gezegd dat de wereld zou worden getroffen door een pandemie, dan had ik je waarschijnlijk raar aangekeken en velen met mij. Anno 2021 weten we inmiddels beter; het coronavirus houdt de gemoederen wereldwijd flink bezig. Je kunt geen krant of nieuwsapp openen, of ...

Toerisme Achtergronden
Meivakantie: drie keer zoveel huisjes geboekt

Het aantal geboekte vakantiehuizen voor de meivakantie is dit jaar verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit data van boekingsplatform BungalowSpecials. Het aantal boekingen voor de meivakantie is met 192 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In tegenstelling tot 2019 bedr ...

Interview
Mens, Bedrijf & Visie: Ricardo Eshuis (SVH)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Bed & Brakfast vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: