Internationaal overleg over Airbnb op komst

10 mei 2016
Internationaal overleg over Airbnb op komst

Om de problemen door vakantieverhuur van Airbnb aan te pakken gaat de gemeente Amsterdam intensiever samenwerken met andere steden. Onze hoofdstad
organiseert een internationale kennisbijeenkomst, vooral om informatie te delen over op welke manier in de stad lokaal beleid gehandhaafd kan worden.

*Stijging van huizenprijzen*
Internationaal worstelen steden met het groeiende aanbod van vakantieverhuur via Airbnb en de gevolgen daarvan. Doordat op woningen te verdienen valt, zouden de huizenprijzen stijgen. Daarnaast zorgt de online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties in toch al drukke steden voor overlast.

*Informatieverzoeken*
Het afgelopen jaar kreeg de stad informatieverzoeken van Tel Aviv, Barcelona, New York, Toronto, Wenen, Seoul, Tokio, Brussel, Kopenhagen, Aruba, Berlijn, Milaan, Istanbul, San Francisco, Boston en Athene.

*Internationale regelgeving*
De wetten omtrent vakantieverhuur zijn in elke stad verschillend. In Berlijn, waar de woningmarkt krap is en via Airbnb veel huurwoningen worden verhuurd, zijn verhuurders sinds 1 mei verplicht zich te registreren, anders riskeren zij een boete van maximaal een ton. Volgens schattingen is echter slechts een kwart van de woningen aangemeld bij de autoriteiten. In Barcelona is het verboden woningen af en toe te verhuren, maar het wordt niet gecontroleerd. Het stadsbestuur wil Airbnb wel reguleren, mits het bedrijf alle illegale verhuuradressen van de site verwijdert. Dat doet Airbnb vooralsnog niet. Het bedrijf wordt gehekeld omdat het geen gegevens deelt. Amsterdam heeft sinds 2014 een overeenkomst met Airbnb. Inwoners van de stad mogen hun huis zestig dagen per jaar verhuren, aan niet meer dan vier bezoekers per keer. In ruil hiervoor int Airbnb gemeentebelasting, zo'n 5,5 miljoen euro in 2015.

~Christel Tuin~

Overig nieuws