Interview: bloemrijk paradijs onder de Spaanse zon

18 november 2013 | Redactie

Het terras staat altijd buiten, de kussens op de ligstoelen bij het zwembad liggen klaar en je hoeft bijna nooit een jas te dragen. Voor Debbie de Jong is dit de realiteit. Zij vertrok met man en kinderen naar Spanje. “We hebben nooit de intentie gehad om een b&b te starten. Het begon eigenlijk als een grapje met vrienden en nu zit 123ole zeker in de zomer bomvol.”

Het moet natuurlijk een avontuur zijn geweest voor het gezin van Debbie de Jong en Alfred van den Heuvel. Hun woning, de Nederlandse taal en de luxe van Amsterdam – het werd allemaal ingeruild voor de Mediterrane sfeer in Spanje. In het plaatsje Sant Andreu del Terri, provincie Catalunya, welteverstaan. De Jong: “Ik verloor een aantal dierbare vriendinnen aan kanker en toen gingen we onszelf afvragen: ‘Is dit het? Is er niet meer?’ We kregen een soort ingeving. Spanje heeft ons altijd getrokken en we besloten om erheen te gaan.”

Het gezin zou in eerste instantie voor één jaar gaan. “We gingen rondsnuffelen in de omgeving van Girona en zagen een aantal huizen die we konden huren. Het was niet de bedoeling het roer om te gooien of een bouwval te kopen om op te knappen. We wilden een huis waar je zo in kon, zonder risico.”

Juiste persoon juist moment

Het gezin trof per toeval Can Portell, hun droomhuis. Het huis stond te koop en had een Nederlandse eigenaar. “We raakten in gesprek en binnen 1,5 uur was het geregeld. We waren de juiste personen op het juiste moment. We hebben eerst één jaar gehuurd en daarna gekocht.” Het huis telt tien slaapkamers en heeft een perfecte ligging. Het vliegveld Girona/Costa Brava op een half uur rijden, het strand en de bergen zijn vlakbij, evenals steden zoals Girona en Barcelona, en de omgeving is gewild bij fietsers en wandelaars.

Het huis was vroeger een boerderij en heeft meerdere stallen, een kelder en een hooizolder. Na een flinke verbouwing verhuurt De Jong nu zeven kamers. “Dit huis leende zich ervoor om er een b&b van te maken. Het begon eigenlijk met een grapje. We hadden zoveel ruimte over, dat ik via een nieuwsbrief een aantal vrienden uitnodigde om langs te komen. Ik wilde gewoon eens uitproberen of dat leuk was. En voor ik het wist zaten we bomvol. Ik ben het toen gaan uitbreiden.”

Regelwerk en organiseren liggen De Jong goed. “In Nederland deed ik de productie van televisieprogramma’s en nu heb ik een productie in mijn eigen huis. We hebben dus nooit de intentie gehad om een b&b te beginnen, maar het kwam op ons pad.”

Terug naar de basis

Alfred van den Heuvel werkt als acteur in Nederland en is daarom niet altijd in Spanje. De Jong: “Ik ben voornamelijk de drijvende kracht achter de b&b. In de zomermaanden, als hij een lange periode thuis is, doet Alfred volop mee. Ik vond de luxe in Amsterdam en het harde werken leuk, maar wilde graag weten wat er nog meer in het leven te doen was. Alfred is veel in Nederland voor zijn werk, maar dat is de concessie die we gedaan hebben. Als je zo leuk wilt wonen, heeft dat ook zo zijn nadelen.”

“De basis van het huis was goed. Ik heb het ‘verheerlijkt’: nieuwe badkamers en alles schilderen. Na een jaar werden alle spullen uit Nederland gehaald om te gaan inrichten. Het lef om het te gaan proberen, Nederland achter te laten, het werk, ons huis – het gaf ons een enorme kick. We hebben het met z’n allen gedurfd en hebben nu een heerlijk leven.”

Facebook

Genieten van de Spaanse zon en een ‘mañana mañana’-houding was er voor De Jong in de begintijd van de b&b niet bij. “Het verkrijgen van de vergunning was niet eenvoudig. Ik denk dat ik het ook heb onderschat. Het werd één grote papierwinkel die twee jaar heeft geduurd. Stempeltje hier, vereiste daar, een technisch traject in. Ik had gelukkig iemand die de vergunningsaanvraag voor me coördineerde. Alleen de taal al was een probleem. Ik vermoed ook dat iedereen de wet anders interpreteert hier.”
De onderneemster denkt dat ze vooral stappen kan en wil maken door te automatiseren en beter gevonden te worden door Google of boekingsprogramma’s. “Ik ben echt een prutser op dat gebied. Ik kan het veel professioneler aanpakken, maar ben niet zo van dat lastige en tijdrovende technische traject. Daarentegen ben ik wel erg trots op de 1.000 likes op Facebook.

Website spreekt boekdelen

123ole is unieke b&b. “Hij is kitsch, ludiek, sfeervol, bloemrijk en men komt hier echt voor een ervaring. Ons huis is volledig doorgecomponeerd, daar ben ik trots op. Inspiratie voor het interieur haal ik uit mezelf. Ik ben het huis. Het huis is bont en zo kleed ik mij graag. Alles klopt hier en het is anders. Ik vind het leuk dat ik andere mensen inspireer met mijn inrichting: ‘Zie je wel dat een groene muur helemaal niet lelijk is.’ Je moet gewoon lef hebben.”

De Jong vindt het belangrijk om een duidelijke website te hebben. “Ik vind dat mijn website boekdelen spreekt. Mensen weten wat ze kunnen verwachten. Als ze er niet van houden, moeten ze vooral niet komen. Mijn gasten passen bij het huis. Dat plaatje klopt.”

Eigen plezier

Debbie ontvangt veel gasten uit Nederland. “Ik vind het leuk om eerst met mensen te ‘kletsen’ per mail, dan weet je of je een klik hebt. Uiteindelijk maken zij wel deel uit van het huis. Mijn huiskamer is ook hun huiskamer, mijn keuken is ook hun keuken. Mijn gezin scharrelt er rond, dus mensen moeten wel weten wat ze te wachten staat. Met mijn website en mijn manier van reserveringen aannemen, zorg ik daarvoor.”

Ongeveer 80 procent van haar gasten komt uit Nederland en 20 procent vanuit andere landen. Dat de Nederlandse brunette, met altijd een bloem in het haar, veel Nederlanders ontvangt, ervaart ze als prettig. “Dat geeft me een veilig gevoel. Je hebt dezelfde taal en cultuur en dat is prettig. Ik ben al wel ingeburgerd hier in Spanje. Ik heb Spaanse vriendinnen en ik word geaccepteerd in het dorp.”

Op de vraag wat ze het meeste mist uit Nederland roept ze: “De HEMA en het rijke aanbod aan voedsel. In Nederland heb je het hele jaar door frambozen en in Spanje alleen als je in het juiste seizoen zit. Zo ben je dagenlang op zoek naar kruiden die je hier niet vindt en in Nederland in iedere supermarkt hebt. Nu heb ik mijn eigen kruiden- en groentetuin. Ik run ook een winkel met producten uit onder andere onze webwinkel Pimp en Co: hebbedingen, serviezen en nog meer uit Nederland, de producten die ik hier mis. Ja, zo maak ik mijn eigen plezier.”

BBN15

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Toerisme Achtergronden
De meeste B&B-eigenaren verwachten een topzomer

Onlangs stelden we de lezers van Bed & Breakfast een vraag, die we ook op Instagram deelden. Op de vraag 'wordt deze zomer een topzomer voor Nederlandse B&B's?' kwamen veel reacties binnen. De uitslag is overduidelijk: bijna negentig procent van de respondenten geeft aan een topz ...

Achtergronden
Kameel belandt in zwembad B&B

Bij Bed & Breakfast De Zandhoef in Eersel stonden de eigenaren dinsdagochtend raar te kijken. Hun kameel, Petje, was in het zwembad beland. Tegenover Eindhovens Dagblad verklaarde eigenaar Bas Nijboer dat het dier 's nachts uit zijn verblijf was ontsnapt, waarna hij verdwaalde en in het zwem ...

Toerisme Achtergronden
Drie nieuwe vakantieparken voor Landal GreenParks

Landal GreenParks kondigt drie nieuwe vakantieparken aan. Het gaat om Landal Sallandse Heuvelrug bij Wierden (Twente), Landal De Brabantse Wal bij Bergen op Zoom (Brabant) en Landal Rockingham Forest in Groot-Brittannië. Met de aankondiging van deze uitbreidingen zet Landal GreenParks de ingeze ...

Branded Content
Coronavirus: Hoe komen we hier sterker uit?

De COVID 19 pandemie heeft een enorme economische crisis veroorzaakt. Nooit tevoren kromp de economie van Nederland zo sterk: volgens het CBS zo’n 8,5 procent in het tweede kwartaal 2020. De hotelsector was één van de zwaarst getroffen sectoren. De gemiddelde bezettingsgraad van ...

Achtergronden
Poll: wordt deze zomer een topzomer voor Nederlandse B&B's?

In iedere uitgave van Bed & Breakfast - en op deze website - delen we de resultaten van ons online onderzoek met de lezers. Dit keer willen we heel graag weten of jullie verwachten of deze zomer een toeristische topzomer wordt in je B&B. Waarom wel/niet? Alvast hartelijk dank voor je deelnam ...

Toerisme Achtergronden
Bijna 3 keer zoveel vakantiehuizen geboekt voor meivakantie 

Nederlanders trekken er in de aankomende meivakantie massaal op uit in eigen land, zo blijkt uit data van Belvilla. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal geboekte vakantiehuizen in Nederland voor de meivakantie bijna verdrievoudigd. De stijging bedroeg 172 procent om precies te zijn. Ten opz ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: