Interview: genieten van het ‘goede buitenleven’

Auteur: Redactie
18 juni 2011
Interview: genieten van het ‘goede buitenleven’

Jarenlang was Manja Zomer (34) financieel directeur van het displaybedrijf dat ze met haar man Frank runde. “Als ik ’s ochtends naar Genève vertrok, zaten mijn kinderen (1 en 3) in pyjama op de bank, en bij thuiskomst vaak wéér. Toen Frank ‘dichterbij’ Schiphol wilde wonen – de Veluwe is veel dichterbij dan onze vorige woonplaats in Twente – zag ik mijn kans schoon.” B&B De Zomerstee in Emst was geboren.

Nu is ze enkel zijdelings betrokken bij het displaybedrijf. “Dit bevalt me veel beter”, zegt Manja, wijzend op haar succesvolle b&b met 7 kamers, “zeker omdat de b&b met zorg is gecombineerd, daar krijg je zoveel voor terug.” De b&b loopt goed. “Afgelopen jaar hadden we een bezetting van 83 procent en nu zitten we zelfs op 92 procent. We zijn 365 dagen open; over vijf maanden hebben we pas weer plek in het weekend. Er komen doordeweeks veel zakelijke gasten die in Emst bij VMI of andere organisaties werken. Amerikanen vinden dit echt Holland.” Je kunt ze geen ongelijk geven: de boerderij past zo op een ‘Hollandse ansichtkaart’. “De vrouw van een zakelijke Amerikaanse gast vond ons via Google. Dat is leuk om te horen als je bezig bent met actieve promotie.”

Vers geraapt eitje bij het ontbijt

De stal waarin de b&b huist, moest intact blijven van de gemeente. Daar had de architect een flinke dobber aan, maar het resultaat mag er zijn. Zeven luxe kamers met flatscreen, boxspringbedden en een badkamer met regendouche. Manja: “Sommige b&b’s hebben een badkamer op de gang, dat wil je toch niet?” Alle kamers komen uit op een buitenplaats met gezellige zitjes waar, bij goed weer, het ontbijt wordt geserveerd. Het brood is vers gebakken, het fruit geplukt van eigen bomen, de groenten uit eigen kas en de eitjes worden ’s ochtends vers geraapt. Het uitzicht over de 3 hectare grond van de familie Zomer is verbluffend, met een keur aan fruitbomen waar gasten zelf een appeltje kunnen plukken, schapen, kippen, kalfjes, geiten voor de geitenkaas en een ‘verwend varken’. “We hebben veel afval, daar plukt het varken de vruchten van. Als ik ’s ochtends om half zes door de b&b scharrel om het ontbijt te maken voor zakenmensen, geniet ik het meest van de rust en natuur, dit is toch weelde?”

Bij minder weer en ’s avonds kunnen gasten gebruikmaken van de zitruimte met loungebanken binnen. “Vooral bevriende stellen zitten hier ’s avonds nog met een biertje of wijntje. Die kunnen ze zelf uit de koelkast pakken en opschrijven op de lijst die ernaast ligt. Dat gaat in goed vertrouwen, ik geloof erin dat dit werkt. Soms word ik later nog gebeld: “Ik ben helemaal vergeten die ene fles wijn af te rekenen. Daar lig ik dan niet wakker van. Ik heb wel het geluk dat ik niet alleen van de b&b hoef te leven.”

De cliënten zijn echt gek met je

In het achterste gedeelte van de stal, afgesloten van de b&b, is ‘een zorggedeelte’ waar cliënten van zorgcentrum ’s Heerenloo een dagbesteding hebben. Zij maken, met hun begeleiders, appelflappen, jam en brood en knutselen eierwarmers die bedrijven met Pasen als relatiegeschenk cadeau kregen. Een cliënt is in de moestuin aan het werk, druk aan het sproeien. Manja: “Ondanks een zorgvraag kun je heel veel doen, geloven wij. De cliënten zijn ook heel gek met je en blij dat ze hier kunnen werken.”

Aleida werkt in de b&b via Activerium, een onderdeel van de gemeente Apeldoorn. Marjan werkt hier via Optima Forma. “ Ze hebben gewoon gesolliciteerd. Aleida werkt hier 32 uur. Er waren opstartmoeilijkheden zoals op tijd komen, maar dat is niet gek als je lang thuis hebt gezeten. Het geeft mij voldoening, en zeven kamers zijn niet te doen in je eentje. Dit is toch rust, ruimte en buitenleven?”, zegt Manja, terwijl ze de hoogzwangere kat aait. “Eén weekend per maand ben ik ‘vrij’. Dan wordt de b&b verhuurd aan acht jongelui met een zorgvraag en hun begeleiding. Dit doen wij in eigen beheer. We hebben sinds kort een natuurlijke zwemvijver gevuld met grondwater, dat is fantastisch voor die jongeren. De vijver en het bijbehorende huisje kunnen straks worden gehuurd, bijvoorbeeld voor een huwelijksaanzoek. Kortgeleden deed een jongen een aanzoek in de b&b. Ik sprak alles door met hem: bloemblaadjes op het bed, de wijn en de waxinelichtjes. Toch kwam hij steeds even naar me toe: ‘Of is rode wijn beter dan witte?’ Ik stelde hem gerust: ‘Het komt helemaal goed.’ En zo was het ook.”

Het logo van de Zomerstee, een kastanje met schil, verwijst naar die kastanjeboom maar vooral naar de zorg en het verzorgen van de gasten. Ze nemen vaak een kastanje mee naar huis. “Omdat we zorggerelateerd zijn, geven we tien overnachtingen per jaar weg. Het hele jaar kunnen gasten aanvragen indienen. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb een zieke zus die echt een weekend weg verdient.’ Met kerst geven we de overnachtingen weg. Ik vind dat iedereen zijn plekje verdient. Dat rennen, racen en geld verdienen is het uiteindelijk toch niet; hier ben je in aanraking met het echte leven.”

In de watten of in de sauna

“Ik heb De Zomerstee opgezet zoals ik het zelf graag zou zien. Koffie en thee kun je gratis onbeperkt pakken, dat is in hotels niet zo. Ik hoor vaak dat gasten genieten van de rust en het ongedwongen gevoel. Wij merken dat mensen willen weten waar eten vandaan komt.” Soms is het pure nostalgie op de boerderij. “Twee meisjes uit Amsterdam maakten een foto terwijl ik de was ophing, zoiets hadden ze nog nooit in het echt gezien.”

De doelgroep bestaat vooral uit saunabezoekers, vrouwen tussen de 30 en 40 jaar, maar ook moeders en dochters en stelletjes. “Op onze site bieden we diverse arrangementen met een saunabezoek aan de Veluwse Bron. Wij boeken de sauna, gasten kunnen gebruik maken van onze handdoeken en badjassen, en ze vinden het leuk als ze in de sauna anderen zien in een jas met ons logo: ‘Die slapen ook bij De Zomerstee!’ We hebben arrangementen ontwikkeld met drie restaurants in de buurt, wij reserveren een tafel en geven mensen een routebeschrijving. Als mensen na middernacht met de auto van de sauna komen en de weg kwijt zijn, wijzen ‘buurtbewoners’ ze vriendelijk hoe ze hier moeten komen.” Deze ‘goodwill’ komt volgens Manja mede door de zorggerelateerde werkplek.

De Zomerstee ‘doet groen’

Manja heeft zo veel mogelijk authentieke elementen in de b&b gelaten, zoals de houten balken die het dak dragen. “Veel mensen denken dat de muren van de b&b zijn gestuukt. Het zijn echter de authentieke schotten tussen de stallen waar voorheen de beesten stonden. Deze boerderij is, voordat wij hier kwamen, geruimd doordat er MKZ was geconstateerd. Dat kunnen mensen zich nu niet meer voorstellen.”

De Zomerstee ‘doet groen’. Overal is vloerverwarming via warmtepompen. “Dat is energiezuinig, we hebben ook zonnecollectoren en bespuiten onze groenten en fruit niet. We gebruiken altijd producten die op dat moment rijp zijn. Laatst hadden we pruimenjam; veel gasten kochten een potje voor thuis. Als er uien zijn, maken we bladerdeeghapjes met kaas en uien.” Ook wordt er op de kamers en in de openbare ruimtes kunst en sieraden van een zilversmid uit de buurt geëxposeerd en verkocht.

Blijf bij jezelf

Manja tipt mensen die een b&b willen starten: “Blijf bij jezelf. Wij gaan wel gewoon op vakantie. Je kunt niet 24 uur per dag de lat hoog leggen. Toen we net open waren, hadden we geen inchecktijd. Omdat de sauna tot 24.00 uur open is, kwamen mensen soms rond 1.30 uur inchecken. Nu hebben we een inchecktijd vanaf 15.00 uur. In overleg is er natuurlijk veel mogelijk.” Over haar eigen dagindeling: “Ik zeg altijd dat ik drie dagdelen heb. Van 6.00 tot 15.00 uur, vervolgens van 15.00 tot 19.00 uur voor mijn kinderen en ’s avonds loop ik de b&b binnen voor een praatje en wat administratie. Als het niet je hobby is, moet je het niet doen, en ook niet als je je te veel fixeert op geld.”

In de toekomst ziet Manja nog wel een theetuin voor zich op het terrein. Waar die gaat komen, is nog even de vraag. Maar met 3 hectare land is er keus genoeg.

BBN15

Overig nieuws