"Onze B&B betekent veel voor het dorp"

8 april 2016
"Onze B&B betekent veel voor het dorp"

Voor de buurvrouwen Kristel Roelofs en Marieke Olde Weghuis uit Lattrop begon de plannenmakerij voor een eigen b&b onder het genot van een
wijntje in de zomer van 2013.

*Goede banen*
Ze hadden goede banen, Kristel als teamleider bij KPN, Marieke als HR-professional bij een uitzendbureau, maar ze wilden allebei graag iets voor zichzelf. Marieke heeft het Hotelschooldiploma en wist precies wat ze niet wilde: lange dagen moeten maken en nooit een avond vrij. Een b&b was de oplossing, liefst dichtbij huis en bij hun dochtertjes, die een dag na elkaar geboren zijn.

*Nationaal restauratiefonds*
Kristel: “We hadden het idee nog maar pas, toen mijn vriend hoorde dat het oude schoolgebouw van het dorp in de verkoop zou komen. Marieke en ik zijn meteen gaan praten met de gemeente. Dat gesprek verliep positief, maar we moesten vervolgens hard aan de slag om een begroting en een ondernemingsplan te maken en financiering en subsidie aan te vragen.” Vooral de financiering vormde een struikelblok. Marieke: “Banken schaarden ons plan onder horeca en gaven ons geen lening. Via internet ontdekten we het Nationaal Restauratiefonds, dat zich inzet voor het behoud van monumenten. Omdat de gevel van het schoolgebouw monumentaal is, konden we als één van de eersten bij het fonds terecht voor de financiering, zowel voor de aankoop als voor de verbouwing. De rente is bovendien heel gunstig. Banken vragen op zijn minst 4 à 4,5 procent, maar wij betalen minder dan de helft.” Een subsidieaanvraag bij de provincie Overijssel was de volgende stap. Kristel: “De gebiedsvisie noordoost Twente stelt geld beschikbaar voor projecten die de economie versterken in toerisme en recreatie. Ons project was daar geknipt voor. We hebben ons laten bijstaan door een gespecialiseerd adviesbureau, Innovation Connect, om een gedegen projectplan te schrijven. Met succes: we kregen de subsidie.” Anderhalf jaar na het eerste idee, in maart 2015, werd het tweetal eigenaar van het pand. Maar voordat de verbouwing kon beginnen, moest eerst de omgevingsvergunning worden verleend. Bovendien was voor logiesverstrekking in een voormalig schoolgebouw een aanpassing van het bestemmingsplan nodig. De gemeente Dinkelland, waar Lattrop onder valt, heeft recreatie hoog op de agenda staan en verleende alle medewerking. Kristel: “We hebben de buren in een vroeg stadium uitgenodigd en uitgelegd wat we van plan waren. Iedereen was het ermee eens. Net voor de bouwvak hadden we de vergunning binnen.”


~Marieke Olde Weghuis en Kristel Roelofs~

*Zeven kamers*
Meteen na de bouwvak begon de grootscheepse verbouwing; alleen de schil van het gebouw bleef staan. Vervolgens werd het ingedeeld in zeven kamers met ieder een eigen badkamer. “We hebben voor zeven gekozen om boven het commerciële omslagpunt van zes uit te komen. We willen er allebei een salaris aan kunnen verdienen. Het zijn ruime kamers; de kleinste is 39 vierkante meter. Er hadden makkelijk tien kamers in het gebouw gepast. In plaats daarvan hebben we de hele accommodatie rolstoeltoegankelijk gemaakt, inclusief de voorgeschreven draaicirkels in de kamers en badkamers. Daardoor kunnen we ook verhuren aan groepen van zorginstellingen.” Toen alles er piekfijn uitzag, werd alles op de foto gezet en kon de promotie via boekingssites beginnen. Ze kozen voor Bedandbreakfast.nl en Booking.com. Ook staan ze op Origineelovernachten.nl. Verder was Marieke al tijdens de verbouwing actief op Facebook, zodat de wijde omgeving al ruim voor de opening op de hoogte was van hun plannen. De eerste boeking was er al voor de officiële opening op 12 maart en in april staan al verschillende groepsreserveringen in de agenda. Beide onderneemsters hebben hun baan inmiddels opgezegd en zien de toekomst zonnig tegemoet. Kristel: “We hebben defensief begroot met een geschatte bezetting van 15 procent. Op dit moment zitten we al op een bezetting van 30 procent, dus dat geeft de burger moed!”

*Lokale economie profiteert mee*
De provincie Overijssel krijgt zijn zin wat betreft de stimulering van de lokale economie. In de aanloop hebben Twentse bedrijven al geprofiteerd van de opdrachten van De Oale School en nu de b&b begint te draaien pikken ook de bakker, het lokale eetcafé en de fietsenverhuurder een graantje mee. Kristel: “Lattrop is klein, dus zo’n accommodatie erbij betekent veel voor het dorp. De Oale School verhoogt de leefbaarheid.”

~José Mast~

Overig nieuws