Airbnb lanceert Bijzonder-fonds van 10 miljoen USD voor de waanzinnigste accommodaties ter wereld

Auteur: Redactie
Toerisme 22 juni 2022
Airbnb lanceert Bijzonder-fonds van 10 miljoen USD voor de waanzinnigste accommodaties ter wereld

Airbnb zoekt naar de meest bijzondere ruimtes ter wereld én helpt bij het financieren van de totstandkoming ervan. Het fonds zoekt ideeën van ervaren en aspirant-ontwerpers, architecten, doe-het-zelvers en makers van over de hele wereld, of het nu de volgende laars, UFO-woning of aardappel van 6 ton is. De 10 miljoen USD in het fonds gaat naar de 100 eigenzinnigste ideeën, zodat 100 mensen de kans krijgen om een accommodatie te bouwen die de Bijzonder-categorie waardig is: een verzameling van de meest unieke woningen op Airbnb.

Bijzonder-fonds

Vanaf vandaag kan iedereen met een waanzinnig idee een aanvraag indienen op airbnb.com/omgfund. 100 mensen met de 100 meest doldwaze ideeën ontvangen elk 100.000 USD*, zodat ze hun accommodatie kunnen bouwen én voor gasten geschikt kunnen maken. Een deskundige jury beoordeelt de ideeën op originaliteit, haalbaarheid, duurzaamheid en wat de ruimte aan gasten te bieden heeft. 

Het fonds is een voortvloeisel uit de groeiende trend van flexibel wonen van de afgelopen twee jaar. Daardoor zoeken Airbnb-gasten steeds vaker naar onverwachte ruimtes die op zichzelf al een ervaring zijn. Airbnb-categorieën, die vorige maand gelanceerd zijn, geven een nieuwe mogelijkheid om dit soort accommodaties te vinden. In 2021 zijn er meer dan 30.000 unieke accommodaties over de hele wereld toegevoegd aan Airbnb. De Bijzonder-categorie - die sinds de introductie in mei 2,5 miljoen keer is bekeken - toont de gekste onder hen. Hierdoor is het voor gasten nog eenvoudiger om accommodaties te ontdekken op locaties die anders onder de radar blijven. 

Economische voordelen

Verhuren op Airbnb biedt sterke economische voordelen voor Hosts en hun community's. In 2021 verdiende de gemiddelde Host in Nederland meer dan € 4500, terwijl een host van een unieke accommodatie in Nederland in 2021 meer dan € 4700 verdiende. Bovendien steeg het aantal gereserveerde nachten in unieke accommodaties tussen 2019 en 2021 wereldwijd met meer dan 49 procent. 

“Toen de Idaho Potato Commission een nagemaakte aardappel van zes ton niet meer nodig had, nam ik het van hen over en gaf ik $ 32.000 uit om het in een Airbnb accommodatie te veranderen", aldus Airbnb Superhost Bijzonder- Fonds jurylid Kristie Wolfe. "Ik ging van $ 13 per uur naar $ 208.000 aan inkomsten in minder dan drie jaar, en gebruikte dat inkomen om nog meer bijzondere accommodaties aan te bieden die me in staat stellen mijn creativiteit te uiten en in contact te komen met honderden mensen in het proces."

Aanmeldingen worden beoordeeld door een jury van toonaangevende designkenners, experts op het gebied van architectuur en Airbnb Hosts: 

- Iris Apfel, ongeëvenaard 100-jarig stijlicoon die geen blad voor de mond neemt

- Koichi Takada van Koichi Takada Architects, oprichter van het in Sydney gevestigde internationale bureau dat bekend staat om expressieve ontwerpen geïnspireerd op de natuur 

- Kristie Wolfe, Airbnb Superhost en productieve bouwer van bijzondere accommodaties, waaronder het Potato Hotel, Crystal Peak Lookout, Big Island Treehouse en straks ook het Shipwreck House

- Bruce Vaughn, Disney-alumnus en Airbnb's VP van Experiential Creative Product 

Het fonds start vandaag en loopt 30 dagen, tot 23 juli om 17:59 uur. De 100 winnaars worden de komende maanden door de jury geselecteerd en het is de bedoeling dat hun nieuw gebouwde ruimtes volgend jaar af zijn. 

* Ga voor meer informatie, waaronder een lijst met in aanmerking komende landen, naar het officiële reglement.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws