B&B De Scharren; als je het leven ziet als een reis, sta dan zo nu en dan even stil

Auteur: Jorine de Bruin
31 mei 2022
B&B De Scharren; als je het leven ziet als een reis, sta dan zo nu en dan even stil

Ten westen van Heerenveen, aan de weg tussen Joure en Sint Nicolaasga, vind je het Friese dorp Scharsterbrug (in het Fries: Skarsterbrêge). In 2021 telde het dorp ruim 805 inwoners en het behoort tot gemeente De Friese Meren (De Fryske Marren). Te midden van de prachtige natuur staat het gastenverblijf van het echtpaar Romke en Tjitske. Wolkom (welkom op z’n Fries) bij B&B De Scharren.

Gastvrouw Tjitske kwam in aanraking met het ‘toeristische vak’ tijdens werken en reizen in het continent Oceanië. “Ik kwam op zoveel mooie plekken en had prachtige ontmoetingen met medereizigers, dat ik dacht: ‘Dit ga ik ook doen als ik weer terug ben in Nederland’.” Dat liep even anders. Tjitske: “Eenmaal terug op Nederlandse bodem wilde ik een camping beginnen, maar belande weer in het reguliere werkende leven. Dat was voor toen oké en niet veel later ontmoette ik Romke. We kochten een huis, knapten het op en maakten verre reizen. Toch bleef het kriebelen, want tijdens mijn opleiding tot coach jaren geleden, kwam mijn wens weer naar boven. Mijn credo als coach is: ‘Als je het leven ziet als een reis, sta dan zo nu en dan even stil’. Dat was het moment waarop wij ons realiseerden dat als wij nog een stap wilden zetten, dit het moment was.”

Droomplek

Gastenverblijfeigenaren Romke en Tjitske wilden graag in hun huidige omgeving blijven. “Omdat we het goed kennen kunnen we dit uitstekend vertegenwoordigen naar gasten en daarnaast maakt de afwisseling van bossen, weidelandschappen en meren onze omgeving uniek.” Uiteindelijk vonden ze hun droomplek aan De Scharren in Scharsterbrug. Omringd door weilanden, bos en water en met een mooi fietspad achter het huis, was de keuze snel gemaakt. “Het voelde als thuiskomen, want ik groeide aan de overkant van het huis op. En ook voor Romke was het bekend terrein, aangezien hij altijd in Joure heeft gewoond.” De woning werd in 2017 aangekocht, maar niet alle plannen bleken uitvoerbaar. Zo kon de schuur niet verbouwd worden tot vakantiehuisje omdat het bestemmingsplan voor het buitengebied net was aangepast. Maar met behulp van de gemeente is het plan veranderd en werd er een aanbouw aan het bestaande huis gerealiseerd. “De eerste schep voor de aanbouw ging in 2018 de grond in en tot november kampeerden wij in en rondom het huis. Een paar maanden later begonnen we met het realiseren van drie gastenkamers op de eerste verdieping. Dit was een hele klus en het meeste hebben we zelf gedaan. Maar het resultaat mag er zijn: drie luxe en comfortabele kamers met zitje en eigen badkamer met inloopdouche en toilet. Op de verdieping is ook een pantry met koffie- en theefaciliteiten aanwezig en een met drankjes gevulde koelkast. Onze gastenkamers kregen de Friese namen Bosk (bos), Sinne (zon) en Loft (lucht).”

Zorgeloos

Voor gasten die op zoek zijn naar rust en ruimte is B&B De Scharren een uitgelezen plek. “Te midden van prachtige natuur en weldadige frisse lucht is er tijdens het verblijf slechts plaats voor een zorgeloos bestaan. Gasten kunnen genieten in een van de sfeervolle gastenkamers of in de, ik noem het altijd: ‘Zie als Jantje de pruimen hangen’, royale tuin van 2600 m2. Dit noemen wij verwennen op het Friese land en deze woorden zijn dan ook terug te vinden in het informatieboekje dat op de gastenkamers ligt.” Bij de Friese B&B wordt het welbehangen van gasten heel belangrijk gevonden. “We hebben niet voor niets gloednieuwe, luxe en comfortabele kamers gecreëerd op de eerste verdieping met prachtig uitzicht over het weidse landschap. Gasten slapen tevens op kwaliteitsbedden en genieten ’s ochtends van een heerlijk ontbijt in onze aparte en smaakvol ingerichte eetruimte.”

Diversiteit

De B&B wordt bezocht door gasten van alle leeftijden en verschillende nationaliteiten. “We zijn in Coronatijd gestart en toen kwamen de gasten vooral uit Nederland en België. Ook zakelijke gasten. Nu vinden zowel Franse, Duitse als Deense gasten ons. Erg leuk, die diversiteit aan gasten. Veelal komen de gasten om heerlijk te fietsen of wandelen in de omgeving. Maar ook golfen, zeilen, varen of vrienden- en familiebezoekjes scoren hoog als reden. Ze kunnen hier lekker onthaasten en weer even op adem komen. Als je ruimte om je heen hebt, dan krijg je ook weer ruimte in je hoofd. Relaxen en opladen. Zo nu en dan even stilstaan als je het leven ziet als een reis.”

Op de vraag wat B&B De Scharren onderscheidend maakt, hoeft gastvrouw Tjitske niet lang na te denken. “Onze plek met alle ruimte en de wijze waarop wij met onze gasten omgaan. We sluiten aan op de wensen van de gast. Persoonlijke, warme aandacht en als iemand graag op zichzelf wil zijn, dan is dat ook goed. Een kwestie van je ondergeschikt maken aan de gast.”

Paling

“Wij verzorgen weekenden uit voor gasten voor maximaal zes personen. Volledig ontzorgen door uitjes te organiseren en een culinair diner te bereiden met bijpassende wijnen. Romke’s passie is koken en naast het roken van heerlijke zalm is zijn laatste aanwinst een rookoven om paling te roken. To be continued.”

Gasten krijgen een ontbijt aangeboden dat bestaat uit onder meer heerlijk brood en broodjes van lokale bakkers, diverse kaassoorten van de lokale kaasboer, vleeswaren, eigengemaakte jams (van de eigen fruitgaard), eitje naar keuze en daarnaast is er verse jus d’orange, yoghurt, fruit, koffie en thee. Uiteraard houden wij rekening met dieetwensen. Tevens bakken we ook altijd wat lekkers voor bij de ontvangst van nieuwe gasten met koffie en thee. Naast het ontbijt voorbereiden, uitserveren en ondertussen met de gasten hun dag doornemen, houden wij ons ook bezig met opruimen, schoonmaken, inkoop, boekhouding, strijken en meer. Never a dull moment in onze B&B.”

Onkruid

“Een leuk verhaal om te delen over Amerikaanse gasten is dat zij zich erg verbaasden over de grazende kudde koeien in het weiland achter ons huis. De koeien liepen namelijk achter elkaar aan richting de boerderij om gemolken te worden. Het fietspad werd afgezet voor deze oversteek en onze gasten stonden met verwondering naar de optocht te kijken. Dit hadden ze nog nooit gezien. We gingen bij onze gasten staan en realiseerden ons hoe fijn het is om hier te mogen wonen, leven en onze gasten mee te laten genieten.”

“Zo hadden we ook eens Jan, zijn vrouw en vrienden te gast. Jan kon moeilijk stilzitten en dat bleek wel. Tijdens het ontbijt waren we ‘opeens’ Jan kwijt. Ik ging op onderzoek uit en trof hem buiten aan terwijl hij het onkruid uit de strook naast de oprit aan het wieden was. Hij vond het heerlijk om even met zijn handen in de grond te wroeten en wij hoefden alleen nog maar het onkruid op te ruimen. Geweldig!”

Egards

De B&B is aangesloten bij bedandbreakfast.nl, bedandbreakfast.eu en er kan gereserveerd worden via de eigen website. “Dit bevalt tot nu toe prima.”

“Het is zo fijn om ons gastenboek te lezen. Gasten roemen ons vooral om de heerlijke plek, mooie tuin, luxe kamers en onze persoonlijke touch; de manier waarop wij met onze gasten omgaan. Gasten kunnen hier zichzelf zijn en het maakt niet uit of je nu met de fiets, lelijke eend of een Porsche komt. Alle gasten worden met dezelfde egards behandeld.”

Romke en Tjitske omschrijven het gastenverblijf met de woorden: Passie, aansluiten, persoonlijk, jezelf zijn en mensen-mens(en). “Deze woorden liggen gewoon heel dicht bij ons.”

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws