B&B Villa Archez; 320 dagen zon in Andalusië

Auteur: Jorine de Bruin
Ondernemen Interview 21 maart 2023
B&B Villa Archez; 320 dagen zon in Andalusië

Het ondernemende echtpaar, Ton en Joke van Schie, runt in Zuid-Andalusië een B&B genaamd Villa Archez. “Je hebt hier 320 dagen zon, een prachtige omgeving, mooie natuur en gezellige dorpjes.” In de plaatselijke volksmond Archez genoemd. Een kleinschalige accommodatie met oprechte aandacht voor de gast.

Meer foto's onderaan de pagina

“Onze droom was om rond de pensioengerechtigde leeftijd te verhuizen naar een warm land”, aldus gastvrouw Joke. “Door omstandigheden hebben we dit uiteindelijk eerder gedaan, maar dit betekende wel dat we dan nog moesten werken. En zo is de droom om een B&B te runnen ontstaan. Ton, mijn man, was direct enthousiast, maar bij mij moest het eerst nog even aarden. Een paar jaar later was B&B Villa Archez geboren.”

Zoektocht

Gastenverblijfeigenaren Joke en Ton kwam in 2003, tijdens hun rondreis door Borneo, een ander Nederlands stel tegen. Joke: “We hielden na de vakantie contact en zij zijn in 2012 uiteindelijk naar Andalusië verhuisd. Zo kwamen ook wij in contact met het Spaanse leven en dat beviel ons uitermate goed.” Hier is dan ook de wens ontstaan om een B&B te beginnen in het buitenland. “We wisten al snel wat wij wilden. Een groot huis, geen klushuis, met vier kamers, ensuite badkamer, mooi uitzicht, een groot zwembad met veel ruimte en meerdere terrassen. We zijn jaren op pad geweest met een makelaar om ons ideale huis te vinden. Veel huizen bezocht, maar het merendeel was niet geschikt om er een B&B van te maken. Na lang zoeken kwam dit huis op ons pad en we waren er direct verliefd op. We kochten het in oktober 2017 en op vrijdag 13 april 2018 werden wij de officiële eigenaren van B&B Villa Archez.”

Regelmatig wordt aan Joke en Ton gevraagd waarom ze naar Andalusië zijn vertrokken. “320 dagen per jaar zon, een prachtige omgeving, waanzinnige natuurgebieden en gezellige, kleinschalige dorpjes. Wat wil je nog meer? Andalusië heeft veel te bieden voor de actieve vakantieganger, maar heeft daarnaast ook mooie stranden om heerlijk te relaxen. En dat beviel ons prima. Spanje it is,” aldus, gastvrouw Joke.

Koningssteden

Villa Archez bevindt zich zo een vijftien kilometer van de kust. “Je kunt in de omgeving veel koningssteden bezoeken, zoals Ronda, Cordoba of Granada. Malaga is ook een geweldige stad met veel cultuur. En daarnaast kun je hier eindeloos wandelen, fietsen of dorpjes bezoeken als Competa en Frigiliana. De omgeving biedt een hoop aan gasten.”

De gasten die B&B Villa Archez bezoeken zijn divers qua leeftijd, maar het merendeel is toch wel dertig jaar of ouder. “Over het algemeen zijn het ondernemende gasten die graag iets willen doen”, legt Joke uit. “En dat lukt natuurlijk heel goed op en vanaf onze accommodatie. Het complex is ruim opgezet en in coronatijd hebben wij alle badkamers vervangen en een extra verblijfsruimte gecreëerd. Ook hebben wij een prachtige serre, naast een groot zwembad en vele terrassen, met uitzicht over de dorpen Canillas de Albaida en Competa.”

Ontbijttoetje

“Wij serveren een uitgebreid ontbijt met verschillende soorten, zelfgebakken, brood. Inclusief diverse jams, gemaakt van fruit uit eigen tuin en in het seizoen hebben we jus d’orange van sinaasappels uit eigen tuin. Uiteraard is er ook zoet en hartig beleg. Onze gasten beginnen met een ‘ontbijttoetje’, deze bestaat uit twee verschillende soorten yoghurt, vers fruit en muesli of havermout. Natuurlijk is er ook koffie, thee en een gebakken eitje naar wens.” Qua ontbijt heeft Joke nog een leuke anekdote over haar gasten. “Op een ochtend zaten gasten rustig aan het ontbijt en namen alle tijd. Op een gegeven moment vroeg ik aan ze hoe laat ze dachten te vertrekken. Beide gasten schoten omhoog, keken mij met grote ogen aan en schoten in de stress. Zij hadden zich in de dag vergist en dacht dat ze nog een dag langer zouden blijven, haha. Uiteraard kwam alles goed en zien wij het vooral als een compliment dat ze blijkbaar zo tot rust waren gekomen dat ze alles hadden losgelaten.”

Na het ontbijt wordt er opgeruimd en afgewassen. “Daarna maken wij iedere dag de kamers en badkamers schoon en maken wij de bedden op. Meestal doen we daarna de boodschappen, indien gewenst, kunnen gasten ’s avonds gebruikmaken van een diner.''

Watten

Qua boekingssystemen maakt B&B Villa Archez gebruik van MyTourist. “Dat bevalt prima.” Wat de accommodatie nu tot een fijne B&B maakt, daar weet de gastvrouw het antwoord wel op. “In overleg is hier bijna alles mogelijk en onze gasten worden op allerlei manieren in de watten gelegd. Oprechte aandacht voor de gast.”

“Villa Archez biedt veel voor gasten die er graag op uit willen, maar ook voor gasten die een actieve vakantie willen afwisselen met een ontspannende dag aan het strand of aan ons zwembad. Ons gastenverblijf is een kleinschalige accommodatie waar wij aandacht hebben voor de gast en wij bieden veel om er voor onze gasten een zo prettig mogelijk verblijf van te maken. Welkom bij B&B Villa Archez.”

Jorine de Bruin

-> Jorine de Bruin verzorgt met haar bedrijf Hoteljournalist contentcreatie op maat voor gastenverblijven (B&B, hotel, vakantiehuis). Meer informatie, zoals een online leeromgeving en podcast speciaal voor gastenverblijfeigenaren, vind je op haar website.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws