Column Jorine de Bruin: Wat zeg je?

Auteur: Jorine de Bruin
Columns 13 december 2022
Column Jorine de Bruin: Wat zeg je?

Wát zeg je? Bûter, brea en griene tsiis; wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries. Deze tekst hangt in het Friese gastenverblijf waar ik onlangs heb gelogeerd. Weet jij wat het betekent? Letterlijk vertaald: Boter, roggebrood en groene kaas, wie dat niet zeggen kan dat is geen echte Fries. Toevallig kan ik het wel zeggen, want ik ben in Friesland opgegroeid.

Door de mand

Dat vind ik nou zo leuk aan het bezoeken van een Nederlandse B&B; je komt op plekken die je (op)nieuw ontdekt en vaak laat de gastenverblijfeigenaar je kennismaken met de regionale taal en producten. Zo stond bij deze accommodatie een Fries suikerbrood klaar; heerlijk!

De zin over boter en kaas stamt voor zover bekend uit de middeleeuwen. De Friese verzetsheld Grutte Pier bedacht het spreekwoord om niet-Friezen te kunnen onderscheiden van de echte Friezen. Hij liet mensen die beweerden Fries te zijn de zin uitspreken. De persoon in kwestie viel dan vaak snel door de mand. Bron: Friesland Post

Je eigen woonplaatsambassadeur

Wat is jouw regionale verhaal met je B&B? Hoe onderscheid jij je? Dit kun je doen door bijvoorbeeld oude foto’s te delen van het pand, de straat, je aan te sluiten bij regionale (netwerk)clubs of deel mooie, aandachttrekkende plaatjes van jouw stad op social media. Word je eigen woonplaatsambassadeur. Wat is er zo mooi aan jouw dorp of maakt indruk in de stad? Werk je samen met lokale bedrijven en media?

Deze column sluit ik af met: ‘Moi’! Dit betekent ‘hoi’ of ‘tot ziens’ in Groningen; mijn huidige woonplaats. Deel per mail met mij een leuke quote uit jouw regio en ik kom er in een volgende column op terug. Oant sjen! Om ook maar op z’n Fries af te sluiten.

Met gastvrije groet,
Jorine | Gastenverblijfcoach

P.S. Wil je reageren op deze column? Dat kan via info@hoteljournalist.nl

-> Jorine de Bruin is gastenverblijfcoach. Voor gastenverblijfeigenaren die rust in hun hoofd en ruimte in hun dag willen. Met haar bedrijf Hoteljournalist inspireert en motiveert zij gastenverblijfeigenaren. Meer informatie, zoals een online leeromgeving en podcast speciaal voor accommodatie eigenaren, vind je op haar website.

Overig nieuws