De verbouwing: zelf doen of uitbesteden?

Auteur: Redactie
18 september 2008
De verbouwing: zelf doen of uitbesteden?

Ziet u het al voor zich? Uw bed & breakfast strak in de verf, alle kamers  voorzien van een eigen badkamer en voor het ontbijt verwijst u uw gasten luchtigjes door naar de zonnige, lichtovergoten serre… Heerlijk om over te dromen natuurlijk, maar op een gegeven moment zult u ook de realiteit onder ogen moeten zien. Want veranderen en/of verbeteren betekent in de meeste gevallen nou eenmaal: verbouwen.

Alleen al bij de gedachte om de schouders er weer eens flink onder te zetten, beginnen bij de één de ogen te glimmen, terwijl bij de ander het angstzweet zich per direct op het voorhoofd manifesteert. Feit blijft dat, ook al verbouwt u om het comfort van uw gasten te verhogen, mét de verbouwing ook – mits alles netjes en zorgvuldig wordt uitgevoerd natuurlijk – de waarde van het huis stijgt. En dat is hoe dan ook aantrekkelijk. Dus weet u eenmaal wat u precies wilt verbouwen, dan is de volgende voor de hand liggende vraag: doe ik het zelf of laat ik het doen? Veel onderdelen vragen immers om een zekere mate van deskundigheid. Anderzijds, door zelf de verbouwing uit te voeren, kan fiks op de kosten worden bespaard.

Vergunningen en subsidies

Als u bouwwerkzaamheden wilt gaan uitvoeren, heeft u in principe een bouwvergunning nodig. Dit geldt overigens niet voor kleine, onopvallende bouwwerken. In sommige gevallen hoeft u geen vergunning aan te vragen, maar heeft u alleen een meldingsplicht. Voor verbouwing van een monumentenpand moet u altijd een vergunning aanvragen. Naast de bouwvergunning kunt u ook nog met een aantal andere vergunningen te maken krijgen. U heeft bijvoorbeeld een sloopvergunning nodig voor het verwijderen van asbest of als er meer dan 10 m3 bouwafval vrijkomt.Maar zelfs voor het kappen van een boom in uw tuin is soms een kapvergunning nodig. De regels verschillen per gemeente. Daarom is het verstandig om ruim van tevoren, bijvoorbeeld via de website van uw gemeente (en die van VROM, zie kader) uw licht opsteken, zodat u tijdens de bouw in ieder geval niet voor onnodige verrassingen en/of vertragingen komt te staan. In sommige gevallen kunt u voor het verbeteren van uw woning in aanmerking komen voor een subsidie. Voor schilderwerk binnenshuis bijvoorbeeld, en voor isolatie. Ook het aanpassen van een woning voor gehandicapten, kan met subsidie (gedeeltelijk) bekostigd worden. Informatie hierover kunt u aanvragen bij de gespecialiseerde bedrijven of bij uw gemeente.

Sterkte!

Het gehele traject van een verbouwing is niet gemakkelijk. Verschillende stappen kunnen gelijktijdig lopen (denk aan de vergunning aanvraag, het regelen van vakmensen en de aanvraag van de hypotheek) en daar kan het dan ook nogal eens mis gaan. Men moet sterk in z’n schoenen staan om tegenvallers op te vangen. Denk hierbij aan het niet nakomen van afspraken of een planning die niet (geheel) volgens wens verloopt. Een verbouwing valt eigenlijk altijd een beetje tegen, maar het resultaat mag er dan vaak wel zijn, namelijk: verhoogd woongenot, voor u en uw gasten!

BBN15

Overig nieuws