"Eerste boekingen al voor de opening"

6 april 2016
"Eerste boekingen al voor de opening"

De droom van een eigen bed & breakfast begint vaak op een mooie dag bij een glas wijn. Maar niet iedereen heeft de tijd, het kapitaal
en het doorzettingsvermogen om het ook waar te maken. Martine en Sjoerd uit Spijk lukte het wel: zij zetten na een grondige verbouwing een eigen b&b neer.

*Huize Klijn Velderman*
De verbouwing van Huize Klijn Velderman was nog niet eens klaar, of de eerste gasten meldden zich al. Het was augustus 2015 en een stel fietsers wilde graag komen logeren. Ze waren doorgestuurd door een b&b in de buurt die vol zat. “Dat was de vuurdoop,” vertelt Martine Klijn Velderman. “Ik heb hulptroepen ingeschakeld om alles goed schoon te maken en we hebben de gasten ontvangen. Het ging hartstikke goed!”
Martine en haar man Sjoerd woonden al een tiental jaren met veel plezier in een dijkhuis uit 1904 aan de Rijn in het Gelderse Spijk. Toen het huis ernaast maar te koop bleef staan, ontstond op een avond het idee om het te kopen en gastenkamers te gaan verhuren. Dan zouden ze aan iedereen kunnen laten zien waar ze zelf al jaren van genieten: het uitzicht vanaf de veranda op de Eltenberg en de Rijn. “Bij een glas wijn droomden we over het starten van een b&b. De ligging is perfect: er zijn altijd veel fietsers op de dijk en het huis ligt áán het Pieterpad. We zien de wandelaars vanuit onze woonkamer aan komen lopen.”



*Warmtebron op 120 meter diepte*
Het echtpaar besloot hun droom te gaan verwezenlijken en kocht in 2013 het huis. In het pand uit 1918 werd nog gestookt met gaskachels en gedoucht in de kelder. Een grondige verbouwing was nodig. Sjoerd, een professional in de bouw, besteedde er bijna al zijn vrije tijd aan, samen met Martines vader, die timmerman is. Strippen, isoleren, een nieuw dak, alles deden ze zelf, met behulp van vrienden, bekenden en het netwerk van Sjoerd. Een architect hielp met de nieuwe indeling en de vergunningaanvraag. Net als hun eigen huis, wilden Sjoerd en Martine de b&b ook volledig energieneutraal maken, inclusief een warmtepomp, die warmte voor de vloerverwarming transporteert vanuit een bron die zich 120 meter diep in de bodem bevindt.
“De boring van de warmtebron, de aanleg van het elektriciteitsnet is het enige wat we hebben uitbesteed. Verder hebben we alles zelf gedaan, ook het leggen van de vloerverwarming. Ieder weekend waren we bezig en ’s avonds vaak ook. Nu levert dat ’s ochtends aan het ontbijt leuke gesprekken op met gasten. Die vragen hoe het komt dat het huis zo behaaglijk warm aanvoelt zonder radiatoren,” vertelt Martine. Een officiële opening is nog niet geweest, als de veranda en drie parkeerplaatsen aangelegd zijn is alles echt klaar en zal er nog een feestelijke opening komen. “Sinds augustus vorig jaar stromen de boekingen achter elkaar binnen. Toen de eerste gasten kwamen, zijn er meteen foto’s gemaakt en heb ik de b&b aangemeld op verschillende boekingssites: Booking.com, Bedandbreakfast.nl en Airbnb. Vooral via de eerste twee liep het storm. We dachten kort na de start de laatste klusjes tussendoor te doen, maar iedere keer als Sjoerd tijd had om een klus aan te pakken, waren er juist gasten. Achteraf gezien ging dat té snel. De eerste weken heb ik aan iedere gast gevraagd of er nog iets ontbrak en wat ze heel erg waardeerden, dat heeft zeker in het begin nog een aantal verbeteringen opgeleverd. Bijvoorbeeld een zeephouder in de douche en een extra leeslamp naast het bed.



*Snel schakelen*
De eerste maanden hield Martine haar baan van twee dagen nog aan, waarvoor ze op maandag en dinsdag naar kantoor moest. “Dat waren juist de dagen waarop ik voor de b&b alles weer op orde moest brengen na het weekend, eigenlijk veel te druk. Ik maak alles zelf schoon en dat doe ik goed en grondig, want ik ben nogal een Pietje Precies. Dat neemt dus ook een hoop tijd in beslag. Begin dit jaar ben ik gestopt met mijn baan en nu is het goed te doen. Al moet ik er nog wel aan wennen dat je nooit van een rustig weekend uit kunt gaan. Een boeking op het laatste moment kan alles weer veranderen. Je moet snel kunnen schakelen.”
Huize Klijn Velderman bestaat uit twee kamers met elk een eigen badkamer met wc voor b&b-gasten en een zelfstandig appartement dat het hele jaar door wordt verhuurd. Alleen de voordeur is gezamenlijk. Zo hoeven Martine en Sjoerd niet in de zorgen te zitten als er even wat minder boekingen zijn. “Het was wel een gok, want de gasten moeten het huis delen met een huurder en andersom, maar het gaat gelukkig heel goed.” Martine doet maar weinig aan marketing, vindt ze zelf. “Ik houd een facebookpagina bij, ik laat mijn gezicht zien in de restaurants in de omgeving en ik heb reclame op mijn auto. Wat in het begin wel veel tijd heeft gevergd, is de inschrijving op boekingssites. Je moet je verhaal goed verwoorden en je foto’s moeten goed zijn. Binnenkort gaan we werk maken een vermelding in verband met de promotie voor het Pieterpad, want voor wandelaars is onze accommodatie ideaal.”

*Eigen groentetuin*
Nu de verhuur en de boekingen zorgen voor een gestage bron van inkomsten, maken Martine en Sjoerd ook weer plannen om op vakantie te gaan met hun kinderen, Jort (11) en Fréderique (9). Door de verbouwing en de drukte in het begin zijn de vakanties en het spaargeld volledig opgeslokt door het b&b-project. “Normaal zouden we ook met Pasen en Hemelvaart vrij zijn. Dat kan nu niet, maar in de zomer willen we wel twee weken weg. We zitten nog aan de schoolvakanties vast, dus dan moeten we maar drie weken dicht in het b&b-hoogseizoen. Het is niet anders.”
In de toekomst willen Martine en Sjoerd hun passie voor duurzaamheid en verantwoord eten nog verder doorvoeren in de bedrijfsvoering. Nu al krijgen gasten een eitje van hun eigen kippen en zelfgemaakte jam bij het ontbijt, uiteindelijk moet dat nog worden aangevuld met producten uit de eigen groentetuin. “Ik ben al tevreden met hoe het nu gaat. Als dit jaar ook nog blijkt dat mensen terugkomen voor het prachtige uitzicht, dan is mijn droom uitgekomen.”

~José Mast~

Overig nieuws