'Het is belangrijk dat de mensen zich hier thuisvoelen'

2 januari 2020 | redactie

Twee en een half jaar geleden verhuisde Maarten Wels (38) samen met zijn gezin naar het groene buitengebied van Houten, als de nieuwe eigenaar van de Bed & Breakfast Borneman Buitenhof. Met veel ervaring in de horeca nam Maarten de Bed & Breakfast over van zijn schoonouders. Maarten werkt voornamelijk alleen, op hulp van zijn vriendin en vrienden na. Voorheen werkte hij altijd voor een baas, maar nu heeft hij zelf de touwtjes in handen.

Ook evenementen en workshops

Er komt veel kijken bij het runnen van Bed & Breakfast Borneman Buitenhof. “Het bedrijf bestond al, en het helpt dat ik altijd al in de horeca heb gewerkt”, zegt Maarten. Naast overnachtingen organiseert de B&B ook evenementen zoals feestjes en workshops. “Het is nog te doen in mijn eentje. Ik zeg ‘nog’, want we hebben voornemens om uit te breiden”, zegt Maarten enthousiast. “We willen graag meer overnachtingsmogelijkheden creëren, omdat er veel vraag is. Wij moeten ook vaak nee verkopen omdat het gewoon vol zit.”

Maarten heeft op dit moment twee appartementen beschikbaar. “Ik noem het bewust appartementen omdat ze wat groter zijn en meer bieden dan de gemiddelde hotelkamer.” Deze appartementen zijn officieel bedoeld voor 2 personen, maar kunnen altijd aangepast worden naar zowel 3 of 4 personen. De prijs wordt bepaald door de kostprijs van Maarten: “Wat kost het mij qua tijd en producten. Je kijkt ook naar afschrijvingen en verzekeringen natuurlijk.”

Uitstraling en onderscheid

Borneman Buitenhof is gelegen in het groene buitengebied van Houten. Verstopt tussen boomgaarden en weilanden. De stille weg naar de B&B brengt een soort mentale rust met zich mee. De rustige omgeving, mooie natuur en parkachtige tuin is niet het enige waar de B&B zich in onderscheidt van andere overnachtingsplekken. Maarten is constant bezig met het creëren van een huiselijke sfeer voor zijn gasten. “Ik vind het belangrijk dat mensen zich thuis voelen hier”, zegt Maarten, terwijl het zonlicht door de nog donkere wolken heen breekt. “Ik krijg altijd de complimenten over het feit dat de appartementen ruim zijn. Ze zijn 40 à 50 vierkante meter, dat is bovengemiddeld groot. Qua inrichting denk ik aan luxe en klassieke stijl. Warme tonen, maar niet het comfort uit het oog verliezen. Het is een eenheid. Alle interieurkeuzes vangen elkaar op”, zegt Maarten. “De kernwoorden zijn dus comfortabel, luxe, groen en een thuisgevoel."

Persoonlijke service is volgens Maarten een belangrijk aspect bij het runnen van een Bed & Breakfast. Het zijn de kleine dingen, zoals vragen hoe iemands dag was, die de doorslag kunnen geven of iemand een fijn en huiselijk verblijf heeft gehad. “Het voelt dan voor veel gasten toch een beetje als thuiskomen. We drinken samen koffie en barbecueën met elkaar in de zomer. Na een lange dag werken willen veel mensen toch even hun verhaal kwijt.”  

Biologisch ontbijt

Borneman Buitenhof werkt voornamelijk met biologische en lokale producten. Je krijgt er als gast verse sappen, zelfgemaakt of van de buren, kippen leggen er verse eitjes en ze hebben fruit in de tuin waar jam of compote van wordt gemaakt. “We proberen veel biologische dingen te doen.” Dit is volgens Maarten ook een van de redenen dat 99 procent van de gasten blijft om wat van het ontbijt mee te pakken. “Ik denk dat het ontbijt gewoon heel aantrekkelijk en uitgebreid is. Ik heb enkele gasten die zonder ontbijt boeken. Die hebben dan een speciaal dieet, een ontbijtbijeenkomst of ze ontbijten gewoon niet. Dan gaat er wat van de prijs af, maar 99 procent van de gasten ontbijt hier.”

7 dagen in de week

Concurrentie is voor Maarten geen probleem. “Ik prijs me gelukkig dat er niet veel concurrentie is in dit specifieke segment”, zegt Maarten opgelucht. “Utrecht heeft natuurlijk veel overnachtingsmogelijkheden. Nou vind ik de stad Utrecht wel echt een andere sfeer hebben, waarmee je ook een ander publiek trekt.” Het buitengebied van Houten en de omliggende steden bieden ook weinig vergelijkbare B&B’s, waardoor de concurrentie eigenlijk niet aanwezig is. Je zult denken dat je zonder enige concurrentie een monopoliepositie zou hebben in je sector, maar Maarten denkt daar heel anders over. “We hebben zeker geen monopoliepositie, want mensen hebben natuurlijk een keuze. Op een paar kilometer afstand zijn er wel genoeg overnachtingsmogelijkheden te vinden.”

Toch zorgt de gunstige locatie en goede service van Borneman Buitenhof ervoor dat het eigenlijk altijd vol zit. Maarten zegt niet gebonden te zijn aan seizoenen. “Het voordeel is dat wij doordeweeks heel veel zakelijke gasten hebben die in de buurt werken. Er zijn veel beurzen en opleidingen in het midden van het land en zeker met de files van tegenwoordig is het haast niet meer te doen om heen en weer te rijden”, zegt Maarten. “In het weekend komen de mensen die voor toeristische doeleinden komen. We hebben dus 7 dagen per week mensen over de vloer.”

Veel vaste gasten

Het merendeel van Maartens gasten komt uit eigen land. Daarnaast heeft Borneman Buitenhof veel vaste gasten die in de buurt werken. Ook komen er ook regelmatig buitenlandse gasten via booking.com bij de B&B langs. Omdat Borneman Buitenhof meerdere doelgroepen aan wil spreken, gebruiken ze ook meerdere kanalen om zich te profileren op sociale media.  Met een wens en goed vooruitzicht voor een uitbreiding, ziet de toekomst voor Bed & Breakfast Borneman Buitenhof er rooskleurig uit. Maarten is enthousiast en gepassioneerd over het werk dat hij verricht en weet dit ook over te brengen naar zijn gasten. 

Pluspunten van de B&B:

10 minuten fietsafstand van Utrecht, Houten en Nieuwegein
Twee ruime appartementen voor 1 tot 4 personen, 40/50 vierkante meter
Rustige omgeving, maar toch gunstig gelegen
Biologisch, lokaal en uitgebreid ontbijt
Beschikbaar voor zowel overnachtingen als evenementen
Gratis parkeren

 

Auteur: Ramon van Hilten. Dit interview is geschreven door studenten van ROC Midden Nederland (Media, ICT & Design college). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen.    

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Vitale ouderen en stijgende welvaart stuwen groei Leisure

De sector Leisure groeit in 2020 en 2021 gematigd met 2,5 procent, waarbij een sterke groei van bestedingen van ouderen in de toeristische sector wordt waargenomen. Het aantal hotelovernachtingen van binnen- en buitenlandse toeristen groeit met 6 procent. Dit zijn de kernpunten van de sectorprognose...

Toerisme KHN
KHN wil toeristendrukte spreiden door het jaar, maar kan dat wel?

Het aantal toeristen in Nederland groeit de komende jaren van 42 miljoen in 2017, naar bijna 60 miljoen in 2030. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) biedt deze groei gouden kansen voor de Nederlandse economie. KHN wil er dan ook voor zorgen dat deze groei positief uitpakt voor bedrijven, bew...

Wet- en regelgeving Ondernemen
Airbnb vogelvrij verklaard, een update

'Airbnb vogelvrij verklaard?', zo luidde de kop boven de bijdrage van mijn kantoorgenoten Loes ter Meer en Nico Jacobs in oktober van het vorige jaar. Deze vrees lijkt met de uitspraak van het Europese Hof van 19 december 2019 bewaarheid te zijn geworden. Of zoals Thijs Jacobs eind december ...

Hotelbouwplannen Den Haag
Yays opent 53 serviced appartementen in Den Haag

Yays heeft een langdurige huurovereenkomst getekend voor 53 serviced appartementen aan de Koninginnegracht in Den Haag. Het voormalige kantoorgebouw, nabij het Malieveld, zal gerenoveerd en verbouwd worden tot een Yays aparthotel en zal in het vierde kwartaal van 2020 worden geopend. Yays heeft d...

Booking.com OTA's
Booking.com introduceert een nieuw systeem voor kwaliteitsclassificaties

Booking.com introduceert een nieuw systeem voor kwaliteitsclassificaties voor appartementen, vakantiehuizen en villa's; het nieuwe systeem maakt het makkelijker voor reizigers om de kwaliteit van unieke verblijfsplekken te vergelijken. Reizigers hebben tegenwoordig meer keuze dan ooit als ze...

Awards Internationaal
Stel uit Eindhoven wint Goud!

Bed and Breakfast La Vecchia Scuola is de beste accommodatie van de regio Le Marche (de Marken) in Italië. De accommodatie stond vorig jaar ook al in de 'top 10 allerbeste B&B’s Italië'. In de Jaarbeurs in Utrecht zijn op 16 januari de Zoover Awards voor accommodaties ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: