Thee: pinkjes omhoog

Auteur: Redactie
18 juni 2009
Thee: pinkjes omhoog

“Thee warmt je op als je het koud hebt, en thee koelt je af als je het warm hebt.” Een mooie spreuk die goed omschrijft waarom een kopje thee zo aangenaam is: het kan altijd. De warme drank verschijnt nu zelfs op menig menukaart als begeleider van het diner.

Thee, vaak als tegenhanger in één adem genoemd met koffie, is aan een ware inhaalslag bezig. Nieuwe theemerken dienen zich aan in de horeca en op de laatste Horecava was er voor het eerste jaar een heuse wedstrijd voor theesommeliers. Volgens de inschattingen van de Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers (VNKT) drinkt 88 procent van alle Nederlanders thee. Daarnaast zijn de ‘thee-achtigen’, die net zo bereid worden als thee maar niet gemaakt zijn van de blaadjes van de theeplant, zeer populair geworden. De consumptie van deze zogeheten kruidenmelanges is sterk gegroeid in de afgelopen jaren. Inclusief deze kruidenmelanges is de consumptie van wat in de volksmond ‘thee’ wordt genoemd, ongeveer 2,5 kopjes per dag.

In tabel 1 staat het verloop van de theeconsumptie, inclusief kruidenmelanges. Het groeiende aanbod van kruidenmelanges leidt tot een verschuiving van de diverse producten in de Nederlandse markt.

Grootmoeders kruidenmengsel

In 2007 consumeerde de Nederlander gemiddeld 752 gram zwarte en groene thee. Dit staat gelijk aan 94 liter per hoofd van de bevolking op jaarbasis. Omgerekend in kopjes (1 gram thee per kopje van 125 milliliter) is dat gemiddeld ruim 2 kopjes thee per dag. Dit is opmerkelijk, gezien het groeiende aanbod van sappen, frisdranken, zuiveldranken en waters. Een kop thee is duidelijk een goed en gezond alternatief, aldus het jaarverslag van VNKT.

Het aandeel van kruidenmelanges is gegroeid van 7,2 procent in 2000 naar 17 procent in 2007. Uiteraard heeft niet iedereen dezelfde smaak; daarom bestaat er een groot assortiment aan thee en kruidenmelanges. Het aanbod is zeer divers: rooibos, munt, zoethout, venkelzaad, kamille...

Een kop thee kan op ieder moment van de dag gedronken worden. De meest verkozen vorm om thee te serveren is een theezakje met een kop heet water. Wie thee echt professioneel aanpakt en een extra service wil bieden, heeft een theekaart en serveert thee in een pot. Een mooie theepot heeft een luxe uitstraling. Let ook goed op met wat voor water de thee gezet wordt. De smaak en het uiterlijk van de thee kunnen danig worden beïnvloed door het gebruikte water. Zacht, kalkarm en chloorvrij water is voor de bereiding van warme aromatische dranken beter dan hard water. 

Mélange de la maison

Een dampende mok straalt ontspanning uit. Losse thee heeft een puur en robuust karakter waardoor het luxe oogt. Bij losse thee is het ritueel van theezetten veel duidelijker. De tijd nemen voor de bereiding van een lekkere kop thee illustreert het rustmoment. Theezakjes zijn daarentegen weer wat functioneler en besparen tijd en beperken geknoei. Daar valt weer tegenin te brengen dat de smaak van de thee met een zakje lastig te doseren is.

Eigenlijk zijn er al genoeg theevariaties op de markt, maar zou het niet fantastisch zijn om in plaats van een huiswijn een huisthee aan te bieden? Een melange die helemaal past bij de sfeer, smaak en stijl van de bed & breakfast. U hoeft echter geen theesommelier te zijn om met verschillende smaken een thee samen te stellen. Experimenteer en laat de geuren en smaken hun werk doen. Wanneer u de ‘mélange de la maison’ in een luchtdichte bus bewaart, blijft het zeker twaalf maanden goed.

BBN15

Overig nieuws