Uitgelicht: doornroosje op dons

Auteur: Redactie
18 november 2007
Uitgelicht: doornroosje op dons

Zowel in de zomer als in de winter willen gasten niet door kou of warmte uit hun slaap worden gehouden. Een goed dekbed verhoogt het slaapgenot. Het houdt de lichaamswarmte goed vast, is vochtregulerend en staat garant voor een luchtig en zacht comfortabel gevoel. Daarom is het donsdekbed zonder twijfel de meest gekozen bedbekleding.  

Nog niet zo heel lang geleden sliepen we nog gewoon onder een laken en deken. Vaak was het een hele toer om het bed goed op te maken. Het gezegde ‘het gemak dient de mens’ werd bewaarheid met de komst van het dekbed. Ineens was het mogelijk om thuis het luxegevoel van ‘uit’ te creëren en werden er dekbedden van kapok, wol, synthetisch én dons ontwikkeld. Vooral dons blijkt een enorme hoogvlieger. Op zich heel begrijpelijk: een donzen dekbed of een combinatie van dons en veren heeft weinig onderhoud nodig. Dons is zo licht als een veertje. Het is een natuurlijke warmhouder -dons heeft uitstekende thermische eigenschappen-  en heeft een lange levensduur. Daarnaast kan het goed worden ingepakt in een zeer kleine ruimte. Vooral voor de kleinschaliger logiesmogelijkheden is dons daarom ideaal.

Keuze

Niet dat u als Bed & Breakfasteigenaar klakkeloos het eerste het beste donzen dekbed moet aanschaffen dat u tegenkomt. Een dekbed is een aanschaf waar u serieus naar moet kijken. De prijzen van donzen dekbedden variëren enorm. Er zijn dekbedden die u voor een paar tientjes kunt kopen, maar er zijn ook dekbedden van het exclusieve IJslandse Eiderdons dat qua prijs pas begint bij 1500 euro voor de kleinste reguliere maat. Duurkoop hoeft niet altijd beter te zijn, maar voor donzen dekbedden geldt in het algemeen dat de duurdere prijsklassen ook betere dekbedden zijn die voor meer warmte zorgen. De warmte-isolatie van dekbedden wordt vaak aangegeven in vier klassen. Deze klassen zijn opgemaakt naar dikte van het dekbed. Klasse één is ideaal voor koude slaapkamers en of mensen die het snel koud hebben. Klasse twee biedt een gemiddelde warmte-isolatie. Deze dekbedden zullen de meeste mensen goed bevallen. Klasse drie is er voor mensen die het snel warm hebben en/of voor gebruik in verwarmde kamers. En tot slot klasse vier: echte zomerdekbedden, die zelfs in warme nachten nog optimaal comfort bieden. Overigens is het een misvatting dat het dekbed voor warmte zorgt. Een dekbed isoleert enkel de lichaamstemperatuur van de persoon die eronder ligt.

Vulling

De vulling bestaat altijd uit een bepaalde verhouding van veren en dons. Een hoger percentage dons zorgt voor meer comfort doordat de warmte-isolatie toeneemt. De veren zorgen voor stevigheid en vormherstellend vermogen. Het is daarom belangrijk dat u daar voorzichtig mee omgaat en dat u weet wat er in uw dekbed zit. Alle informatie over het dekbed moet op de label staan. Een omschrijving van de warmteklasse, de inhoud, onderhoud en het vulgewicht zijn hierbij belangrijk. De bekleding moet zacht aanvoelen maar wel aangespannen zijn. Er mag geen dons doorheen kunnen komen of veertjes uitsteken. Vulkracht is een belangrijke eigenschap van dons. Hoe hoger de vulkracht, hoe minder dons er nodig is om dezelfde isolatie te verkrijgen. Ganzendons geniet hierbij de voorkeur vanwege het grotere volume. Wanneer u een zacht aanvoelend, licht en warm dekbed zoekt kunt u het beste een dekbed nemen met een hoog dons percentage. Door het hogere percentage dons voelt het dekbed lichter en houdt het de warmte beter vast. Het dekbed is vaak wel wat duurder maar gaat ook langer mee dan een dekbed waar meer veren in verwerkt zijn.

Vrouw Holle

Wie kent niet het sprookje van Vrouw Holle die het liet sneeuwen dankzij het opschudden van haar bed? Schudden is inderdaad lang zo slecht nog niet. Het 'Duitse schuddekbed' wordt na opschudden maar liefst ± 40 cm dik. Wanneer u een dekbed wilt kopen moet u het dekbed twintig seconden lang even schudden. Als het goed is voelt u hoe het dons zich gelijkmatig verdeelt heeft in het dekbed. Wanneer u op bepaalde plaatsen alleen maar het omhulsel voelt en geen dons, is het geen kwaliteitsdekbed. Uw gasten hebben natuurlijk niets aan een dekbed met warme en koude plekken, dus een dergelijk dekbed laat u maar beter achterwege. Schudden is ook goed voor de ventilatie. Regelmatig opschudden –in feite iedere dag- zorgt dat de vulling weer wordt losgemaakt. Om het dekbed fris en volumineus te houden kunt u ook per dag de slaapkamer één tot twee uur luchten door een raam open te zetten. Voor de reiniging van dekbedden is het belangrijk dat u de wasvoorschriften in de informatielabel van uw dekbed nauwkeurig opvolgt. Een goede kwaliteit donzen dekbed kan normaal gesproken op 60 graden Celsius worden gewassen met een fosfaatvrij wasmiddel en in de droogtrommel. Bij normaal gebruik is het reinigen slechts één keer in de 4 of 5 jaar nodig. Het is belangrijk dat alle waspoeder uit het dekbed wordt gespoeld zodat de verschillende compartimenten niet aan elkaar gaan kleven. De stomerij kan daarom ook een uitkomst zijn.

BBN15

Overig nieuws