Voorwoord: te gast bij iemand thuis

Auteur: Elles Ophuis
18 november 2005
Voorwoord: te gast bij iemand thuis

Te gast bij iemand thuis. Een dikke dertig jaar geleden kwam ik er voor het eerst zelf mee in aanraking. Ik was nog een kind, en samen met mijn drie jaar oudere zus en mijn ouders logeerde ik een week in een pension ergens in het uiterste zuiden van Limburg. Pension ja, want van de uitdrukking “bed & breakfast” had in die tijd nog nooit iemand gehoord – althans, niet in Nederland.

Tja, wat kan ik me van dat verblijf herinneren? Ik weet nog dat ik het Limburgse dialect buitengewoon interessant vond. Onze gastheer en –vrouw spraken in melodieus klinkende zinnen, waar ik de helft van de tijd trouwens niets van verstond. Ook de kamer waarop mijn zus en ik mochten slapen sprak tot de verbeelding. Hij behoorde toe aan de gedurende de zomermaanden uit het huis verbannen zoon des huizes – liefdevol ondergebracht bij opa en oma, dat wel – en was behangen met posters van een hele stoere, in leer uitgedoste popster. Het ontbijt, bestaande uit brood, kaas, ham en een gekookt eitje, werd dagelijks op een zorgvuldig gedekte tafel aan ons gepresenteerd. De voorkamer van het huis was er speciaal voor ingericht.

Simpel? Ach, het is maar hoe je het bekijkt. Want terugkijkend op deze ervaring, is mij toch vooral de hartelijkheid en vriendelijkheid van onze gastheer en – vrouw bijgebleven. De leukste dagtochtjes stippelden ze voor ons uit, en nadat we eens moe en uitgeput ’s avonds laat in het huis terug kwamen – we waren verdwaald geweest – maakte onze gastvrouw als troost een heerlijke warme maaltijd voor ons klaar. De glooiende Limburgse heuvels waren prachtig, maar de warme en welgemeende manier waarop er voor ons werd gezorgd, dát is wat me het meest is bijgebleven. Hoe jong ik ook was.

De middelen en mogelijkheden van begin jaren zeventig staan in geen enkele verhouding meer tot alles wat we vandaag de dag tot onze beschikking hebben. De gast van tegenwoordig verwacht betere voorzieningen, groter comfort en meer privacy. Maar laten we eerlijk zijn: beleving is niet in geld uit te drukken. Ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn, zolang er maar voldoende mogelijkheden zijn om inspiratie op te doen, en om ideeën uitwisselen. Daarom is er nu de Bed & Breakfast Nieuwsbrief. Ontwikkeld door de makers van Hospitality Management en Lunchroom, kan het met recht een blad van vakmensen voor vakmensen worden genoemd. De Bed & Breakfast Nieuwsbrief wordt rechtstreeks verzonden naar zo’n 1800 bed & breakfast-, pension-, guesthouse- hostellerie- en hosteladressen in Nederland. Als bron van inspiratie en informatie, voor iedereen die hart en huis openstelt voor zijn gasten.

BBN15

Overig nieuws