Verwen ook de gast met allergie

6 maart 2014
Verwen ook de gast met allergie

Hotelgasten waarderen de badproducten op de hotelbadkamer bijzonder. De gast wordt echter steeds kritischer en selectiever. Een groeiend aantal gasten verwacht dat cosmetische producten
geheel natuurlijk en duurzaam geproduceerd worden en in het bijzonder goed te verdragen zijn voor de mens en bovendien het milieu niet aantasten. Fair trade producten en hypoallergene toiletartikelen helpen de hoteliers om zich te onderscheiden.

*Douchegel is niet zomaar een douchegel*
Een douchegel is een douchegel: zo denkt menig hotelier. Toch blijkt dit pertinent onjuist. Steeds meer hotelgasten lezen ook echt de ingrediëntenlijst en oorsprong van een tube of een flesje voordat men overgaat tot gebruik. Tenslotte, van wat zij op hun huid smeren wordt verwacht dat het natuurlijk is en van topkwaliteit. En ook het milieubesef van de hotelgast speelt een steeds belangrijkere rol.

*Gevaarlijke grondstoffen*
Grondstoffen die een gevaar zijn voor het milieu of het vergroten van de afvalberg, liggen met steeds meer nadruk onder vuur. Sommige cosmetische fabrikanten zijn op zoek gegaan naar alternatieven: een van hen is ADA Cosmetics International. Deze firma heeft haar eigen, duurzame standaarden ontwikkeld en fabriceert nu de hotelcosmetica uit herbruikbare grondstoffen op de meest eco-vriendelijke manier die mogelijk is.

*Nog in de kinderschoenen*
Naast duurzaam en eco-vriendelijk is de nieuwste ontwikkeling: 'FAIR TRADE'. Het begrip Fair trade is onder andere bekend van koffie, bloemen, chocolade en stoffen. Fair trade betekent gelijkwaardige handelsrelaties met producenten, voornamelijk uit de derde wereld (Afrika, Zuid Amerika en Azië), hetgeen resulteert in verbeterde leefomstandigheden voor de telers en hun families. De families krijgen een gegarandeerd minimumloon dat onafhankelijk is van de wereld marktprijs. De toegevoegde waarde draagt bij aan verbetering van de infrastructuur, onderwijs en gezondheid. Voor wat betreft het hotelcosmetica concept staat Fair trade nog in de kinderschoenen.

*Goede reacties*
De 'FAIR TRADE' cosmetica badlijn van ADA, die nu ongeveer een jaar op de markt is, heeft aangetoond dat de industrie en de hotelgast gunstig reageren op deze markttrend. Een groeiend aantal hoteliers is zich ervan bewust dat zij het verschil kunnen maken door fair trade producten te kopen. ''ADA is er trots op de eerste fabrikant wereldwijd te zijn die bijdraagt aan deze ontwikkeling'', zegt ADA’s Vice President Sales Export Willemijn Meyer.

*Allergisch – Zelfs voor de natuur*
Er is nog een andere ontwikkeling met betrekking tot crèmes, douchegels, et cetera. Steeds meer mensen klagen over een gevoelige huid. Meer dan 30 procent van de vrouwen vindt dat zij een gevoelige huid heeft. In de geïndustrialiseerde landen in het bijzonder zijn allergische reacties van de huid groeiende. Echt elk ingrediënt in een product kan de oorzaak zijn van deze intolerantie. Geurstoffen, conserveringsmiddelen en emulgatoren in het bijzonder worden verdacht oorzaak van allergieën te zijn. Maar in geen geval kunnen deze substanties als gevaarlijk worden geclassificeerd. Of een van deze stoffen een allergie veroorzaakt, hangt van verschillende factoren af, zoals het allergisch potentieel van de ingrediënten of de gebruikersvatbaarheid voor allergieën, die - gedeeltelijk - genetisch bepaald zijn.

*Enkel goedgekeurde ingrediënten*
Cosmetische producten, gefabriceerd door Europese bedrijven, bevatten uitsluitend ingrediënten die zijn goedgekeurd door de Europese Cosmetische regelgeving. De hoogste concentratie van elk ingrediënt is bepaald met inachtneming van een veiligheidsmarge. Op deze wijze hebben de experts het risico voor allergieën in cosmetica tot relatief klein teruggebracht. Ondanks dit gegeven, kiezen steeds meer mensen toch voor natuurlijke producten. Zij beschouwen natuurlijke ingrediënten als het gezondere alternatief. Dit is echter schijn, want zelfs totaal natuurlijke stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken. Voorbeeld: een ingrediënt als het heilzame kamille of de zachte goudsbloem kunnen de huid irriteren met een allergische reactie tot gevolg.

*Veilig voor gasten met allergieën*
Voor de nieuwe badlijn 'DermaCare' heeft ADA Cosmetics een speciale focus op het selecteren en mengen van de gebruikte ingrediënten. Met als resultaat dat de formule uitsluitend zeer goed verdraagzame ingrediënten met een laag allergiepotentieel bevat. Dit geldt ook voor toevoegingen zoals conserveermiddelen. Allergiespecialisten en dermatologen van ECARF, the Europese Centrum voor Allergie Research, die DermaCare producten getest hebben op patiënten met neurodermatitis, hebben bevestigd: de badlijn wordt goed getolereerd door mensen met een gevoelige huid en een huid die een gevoeligheid heeft voor allergische reacties. ''Hoteliers kunnen nu veilig verzorgingsproducten aanbieden aan alle gasten, ook de gasten met een gevoelige huid'', bevestigt Meyer.

*Vermijden*
Dit gezegd hebbende: als iemand al een intolerantie or allergie heeft, is de enige oplossing om de allergieveroorzakende substanties te vermijden. Voor dat doel geeft de INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) erg nuttige informatie in de vorm van een ingrediëntenregister. Dit register is verplicht om afgedrukt te worden op de verpakking van elk cometisch product. Een waarschuwing: de geurlijnen die gebruikt worden, staan niet altijd individueel vermeld, maar vaak onder benamingen als 'parfum', 'geurlijn' of 'smaak'. Echter binnen de EU, moeten 26 geurlijnen met bekend allergiepotentieel wel benoemd worden; dat is tenminste de eerste stap naar een beter leven voor mensen met allergieën.

Overig nieuws