10 Redenen om NIET een B&B te starten

5 juli 2016 | Marleen Brekelmans

Het lijkt een droom, het runnen van een eigen B&B. In programma’s als ‘Ik Vertrek’ zie je regelmatig hoe het hebben & runnen van een B&B wordt onderschat. Het is een vak apart, leuk om te doen, maar ook heel hard werken wil je het goed doen. Je maakt lange dagen, bent niet alleen gastheer/gastvrouw, maar moet ook veel regelen, schoonmaken en werken op uren die je eigenlijk liever bij je gezin bent of even tijd voor jezelf wilt nemen. Twijfel je over het runnen van B&B?

10 Redenen om het niet te doen:

1

Je hebt regelmatig gasten over de vloer en daardoor minder privacy. Gasten hebben bijna áltijd iets van je nodig en overschrijden daarvoor jouw grenzen.

2

Je moet 24/7 bereikbaar zijn. Online en offline, waardoor sociale en spontane afspraken soms in het gedrang komen, je het gevoel hebt dat je kinderen regelmatig tekort komen en je lange dagen maakt, zeker ook als je ’s avonds een table d’hote verzorgt. Je moet altijd alert zijn op whatsapp/email/reserveringsaanvragen, gasten verwachten dat je snel reageert. 

3

Gasten beseffen niet dat jij geen vakantie hebt wanneer ze er zijn. De gezellige uurtjes die ze graag met jou beleven, de praatjes, het borreltje... Ze verwachten dat je op elk moment vrij kunt zijn, terwijl er nog lange to-do lijsten op je liggen te wachten.

4

Regelmatig laten ouders, zeker als ze met meerdere gezinnen of vrienden komen, hun kinderen maar gaan. De rol van oppas en soms zelfs ‘politie-agent’ wordt in je schoenen geschoven. ‘Alles’ moet maar kunnen...

5

Niet meer kunnen uitslapen. Heb je gasten, dan moet je vroeg uit de veren om het ontbijt te presenteren. Je maakt lange/intensieve dagen.

6

Je moet je leven lang vooruit plannen. Er wordt nu al geboekt voor vele maanden later en volgend jaar. Je hebt nu dus al in je agenda vast staan wanneer je aanwezig moet zijn, eigen uitstapjes & vakanties moet je dus lang van tevoren plannen. Geen impulsieve acties meer, of je moet een last-minute annulering binnen krijgen.

7

Start je een B&B in het buitenland en krijg je familie/vrienden op bezoek? Het komt maar zelden voor dat je overdag tijd hebt om met ze op stap te gaan. Werk en je gasten gaan voor, wat heel frustrerend kan zijn.

8

Begin niet aan een B&B als je niet bereid bent jezelf op momenten weg te cijferen. Het bewaken van de balans tussen aandacht voor je gasten en aandacht voor al het andere (inclusief jezelf) is een grote, niet te onderschatten, uitdaging.

9

Als je geen ondernemingsplan hebt, geen eigen vermogen, geen doorzettingsvermogen, niet kunt improviseren en als je er niet allebei  (als je als koppel zoiets gaat doen) 100% achterstaat: begin er niet aan! Als de B&B jullie hoofdinkomen is en je kunt niet tegen onzekerheid, begin er niet aan. De markt is grillig, de concurrentie groot

10

Rijk, in de zin van veel geld, word je er zeker niet van. De balans tussen de hoeveelheid uren werk en de inkomsten is ver te zoeken.  

Ben je na het lezen van deze redenen nog altijd overtuigd van je wens een B&B te starten? Weet dan, een B&B beheren kun je leren! 


Marleen Brekelmans

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: welke rol speelt de hotelkamer nog?

Rotterdam ontwikkelt zich tot een geweldige hotelstad. De Maasstad is meer en meer ‘in the picture’. Niet alleen bij toeristen, maar ook bij zakelijke gasten, expats en studenten. We bezochten twee hoteliers in deze stad; zij runnen hotels met een sterke focus op de gemeenschappelijke ru...

OTA's Tech
Ga de strijd aan met OTA's: 11 tips

Tijdens de afgelopen editie van HotelTech, georganiseerd door Hospitality Management, heeft Mike Roefs van Hoteliers.com een presentatie gegeven over de strijd met OTA's. Vanwege de overweldigende belangstelling voor deze presentatie, waarin Mike 11 bruikbare tips heeft gegeven, vatten wij de be...

Awards Achtergronden
Auberge du Bonheur winnaar Brabantse Gastvrijheid Award 2018

Tijdens de slotmanifestatie van het jaar waarin Brabant de titel ‘European Region of Gastronomy’ draagt, is op 3 december de eerste Brabantse Gastvrijheid Award 2018 uitgereikt. In pop-up restaurant De Teruggave in Breda nam Auberge du Bonheur uit Tilburg met gepaste trots de award in on...

Achtergronden
Een op zes Nederlanders schaamt zich voor tafelmanieren partner

16 procent van de Nederlanders schaamt zich voor de tafelmanieren van zijn of haar partner. Vooral vrouwen (21 procent) zijn niet te spreken over de etiquette van hun partner, onder mannen bedraagt dit percentage slechts tien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard, in opdracht van Acties....

Hotel Achtergronden
Auping en DSM-Niaga realiseren doorbraak met circulair matras

Koninklijke Auping en DSM-Niaga hebben een compleet circulair matras ontwikkeld. Elk onderdeel van het nieuwe modulaire ontwerp is eenvoudig te scheiden van de rest en is volledig recyclebaar voor hergebruik in een nieuwe matras. Matrassen vormen wereldwijd een van de grootste bijdragen aan stortafv...

Toerisme Achtergronden
De grappigste zoekopdrachten

Wat heeft Berlijn met beren? Waarom is Belgische chocolade de beste ter wereld? Wat eten ze in Frankrijk? Dit is wat Nederlanders altijd al hebben willen weten over hun buurlanden. Wanneer je nieuwsgierig bent naar wat andere mensen op dit moment bezighoudt, kan je het best kijken naar hun zoekopdra...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: