10 Redenen om NIET een B&B te starten

5 juli 2016 | Marleen Brekelmans

Het lijkt een droom, het runnen van een eigen B&B. In programma’s als ‘Ik Vertrek’ zie je regelmatig hoe het hebben & runnen van een B&B wordt onderschat. Het is een vak apart, leuk om te doen, maar ook heel hard werken wil je het goed doen. Je maakt lange dagen, bent niet alleen gastheer/gastvrouw, maar moet ook veel regelen, schoonmaken en werken op uren die je eigenlijk liever bij je gezin bent of even tijd voor jezelf wilt nemen. Twijfel je over het runnen van B&B?

10 Redenen om het niet te doen:

1

Je hebt regelmatig gasten over de vloer en daardoor minder privacy. Gasten hebben bijna áltijd iets van je nodig en overschrijden daarvoor jouw grenzen.

2

Je moet 24/7 bereikbaar zijn. Online en offline, waardoor sociale en spontane afspraken soms in het gedrang komen, je het gevoel hebt dat je kinderen regelmatig tekort komen en je lange dagen maakt, zeker ook als je ’s avonds een table d’hote verzorgt. Je moet altijd alert zijn op whatsapp/email/reserveringsaanvragen, gasten verwachten dat je snel reageert. 

3

Gasten beseffen niet dat jij geen vakantie hebt wanneer ze er zijn. De gezellige uurtjes die ze graag met jou beleven, de praatjes, het borreltje... Ze verwachten dat je op elk moment vrij kunt zijn, terwijl er nog lange to-do lijsten op je liggen te wachten.

4

Regelmatig laten ouders, zeker als ze met meerdere gezinnen of vrienden komen, hun kinderen maar gaan. De rol van oppas en soms zelfs ‘politie-agent’ wordt in je schoenen geschoven. ‘Alles’ moet maar kunnen...

5

Niet meer kunnen uitslapen. Heb je gasten, dan moet je vroeg uit de veren om het ontbijt te presenteren. Je maakt lange/intensieve dagen.

6

Je moet je leven lang vooruit plannen. Er wordt nu al geboekt voor vele maanden later en volgend jaar. Je hebt nu dus al in je agenda vast staan wanneer je aanwezig moet zijn, eigen uitstapjes & vakanties moet je dus lang van tevoren plannen. Geen impulsieve acties meer, of je moet een last-minute annulering binnen krijgen.

7

Start je een B&B in het buitenland en krijg je familie/vrienden op bezoek? Het komt maar zelden voor dat je overdag tijd hebt om met ze op stap te gaan. Werk en je gasten gaan voor, wat heel frustrerend kan zijn.

8

Begin niet aan een B&B als je niet bereid bent jezelf op momenten weg te cijferen. Het bewaken van de balans tussen aandacht voor je gasten en aandacht voor al het andere (inclusief jezelf) is een grote, niet te onderschatten, uitdaging.

9

Als je geen ondernemingsplan hebt, geen eigen vermogen, geen doorzettingsvermogen, niet kunt improviseren en als je er niet allebei  (als je als koppel zoiets gaat doen) 100% achterstaat: begin er niet aan! Als de B&B jullie hoofdinkomen is en je kunt niet tegen onzekerheid, begin er niet aan. De markt is grillig, de concurrentie groot

10

Rijk, in de zin van veel geld, word je er zeker niet van. De balans tussen de hoeveelheid uren werk en de inkomsten is ver te zoeken.  

Ben je na het lezen van deze redenen nog altijd overtuigd van je wens een B&B te starten? Weet dan, een B&B beheren kun je leren! 


Marleen Brekelmans

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Tech
E-mailmarketing: gouden marketinginstrument voor de horeca

Geslaagde e-mailmarketingcampagnes vragen om kennis over het samenstellen van goed verzorgde e-mails, het proces eromheen en de mogelijkheden. Hoe je als horecaprofessional hierin succesrijk kunt zijn, leer je in de training die HM Academy aanbiedt op 11 maart aanstaande (in Bunnik, centraal gelegen...

Opening Bed&Breakfast
Amersfoortse lunchroomeigenaar gaat B&B openen

Eén van de meest uitgesproken horecaondernemers in Amersfoort, Dirk-Jan Stip van lunchzaak Coffee Corazon, gaat een B&B openen. Volgens hem sluit het huidige hotelaanbod niet aan bij het karakter van de stad. “De binnenstad van Amersfoort is zo leuk en gezellig, zo uniek… Maa...

Columns Blog
Column: B&B-eigenaar zijn is een solistisch beroep

Misschien had ik vier jaar geleden toch wel een iets te romantisch beeld van het runnen van een B&B. Ik zou vooral veel vrijheid hebben om mijn eigen werk te organiseren en stiekem vertaalde ik dat ook wel naar het hebben van veel vrije tijd. Zo zou ik eindelijk tijd hebben om te tuinieren. Een ...

Economie Duurzaamheid Ondernemen
Overheid biedt circulaire ondernemers hulp

Ondernemers die werk maken van een economie zonder afval en vol goede ideeën zitten, krijgen extra hulp bij de uitvoering van hun plannen. Deze hulp moet ervoor zorgen dat circulaire ondernemers sneller doorbreken. Hiervoor slaan de ov...

Achtergronden Advertorial
Teaching Hotel Château Bethlehem: een unieke leeromgeving

‘Wakker worden in een unieke praktische trainingsomgeving’, wat betekent dat? Teaching Hotel Château Bethlehem wordt gerund door studenten. Zij vervullen de rol van gastheer, gastvrouw èn manager. Blycolin interviewde directeur Harpert van Seggelen over dit unieke kasteelhot...

Columns Interview Longread
Etiquette-misser: ''Ga er nooit vanuit dat de heer betaalt''

Anne-Marie van Leggelo is expert op het gebied van etiquette. Ze brengt ons graag de fijne kneepjes van haar vak bij. Dit keer behandelen we het onderwerp ‘omgangsvormen en upselling’. Lastige materie, want je begeeft je op glad ijs, waarbij je etiquette en commercie op een fijne manier ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: