15 procent meer faillietverklaringen in de horeca

1 mei 2017 | Thijs Jacobs

In het eerste kwartaal van 2017 zijn er minder starters (0,5%) en minder stoppers (2,0%) dan in het eerste kwartaal van 2016. Per saldo nam het aantal ondernemingen in Nederland in het eerste kwartaal van 2017 met 0,8% toe tot 1.760.937. In dezelfde periode vorig jaar was de toename van het aantal ondernemingen 1,1%. Het aantal faillietverklaringen is in het eerste kwartaal van 2017 22% lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het daalde van 1.123 naar 874. Dat blijkt uit de KvK-Bedrijvendynamiek over het eerste kwartaal van 2017, die de KvK vandaag publiceert.

In het eerste kwartaal startten 52.384 ondernemingen en stopten 32.661 ondernemingen. Het gaat om een gecorrigeerd stopcijfer, omdat ondernemingen, die per 31 december 2016 zijn gestopt, begin januari zijn geregistreerd. De reden is dat 31 december 2016 op een zaterdag viel. Het aantal zzp’ers nam in het eerste kwartaal van 2017 toe met 1% tot 891.267. Het aantal parttime zzp’ers groeide met 1,7% tot 222.847 en het mkb bleef stabiel op iets meer dan 439.000 hoofdvestigingen.

Sectoren: studiebegeleiding en sport- recreatieonderwijs groeien snel

De grootste groei zit in de sector ‘Overig’ met 2,3% in het eerste kwartaal 2017. De sector groeit van 82.000 op 1 januari 2017 naar 83.891 ondernemingen op 1 april 2017. Vooral de activiteiten sport- en recreatieonderwijs (+4,6%, van 15.557 naar 16.276 bedrijven) en studiebegeleiding, vorming en onderwijs (+3,9%, van 15.959 naar 16.586 bedrijven) zijn snelle groeiers in het eerste kwartaal van 2017 in de sector ‘Overig’.

Provincies

Als we de stand van het aantal bedrijven vergelijken per 1 april 2016 en 1 april 2017, dan is de groei van het aantal bedrijven in Drenthe het geringst (1%) van alle provincies. Vijf andere provincies laten over dezelfde periode (1-4-2016 t.o.v. 1-4-2017) een groei van 3% van het aantal bedrijven zien: Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. In het eerste kwartaal van 2017 groeide het aantal ondernemingen in Zuid- en Noord-Holland het hardst met respectievelijk 1,1 en 1,0 procent.

Faillietverklaringen

In alle segmenten neemt het aantal faillietverklaringen af. In het mkb daalt het aantal faillietverklaringen met 16%. Onder zzp’ers zijn er 218 faillietverklaringen (17% minder dan in het eerste kwartaal van 2016). Alleen in de sectoren horeca (van 68 naar 78 faillietverklaringen, oftewel +15%) en Persoonlijke dienstverlening (van 11 naar 17 faillietverklaringen, oftewel +55%) nemen de faillietverklaringen toe. In de horeca gaat het vooral om cafés en restaurants en in de Persoonlijke dienstverlening vooral om bedrijven in de haarverzorging. In de overige sectoren daalt het aantal faillietverklaringen. Het aantal nevenvestigingen dat mede getroffen wordt door de faillietverklaring van de hoofdvestiging daalt van 1.088 in het eerste kwartaal van 2016 naar 310 in het eerste kwartaal van 2017. Dat is een daling van 72% ten opzichte van het eerste kwartaal 2016.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Overheid
Geen willekeurige afschrijving exploitant Bed & Breakfast

Een exploitant kan geen willekeurige afschrijving voor startende ondernemers toepassen op de appartementen die hij in het kader van Bed & Breakfast verhuurt. Een man en zijn echtgenote oefenden in 2012 en 2013 in de vorm van een commanditaire vennootschap (CV) een onderneming uit. Daarbij was...

Columns Blog
Column: een quicky

Mijn huis heeft familiekamers, dus wordt over het algemeen bezocht door sportieve buitenmensen met kinderen. Behalve dat ik op seksgebied een preutse muts ben, heb ik ook in mijn huis nooit echt dingen meegemaakt die seksgericht zijn. Oh ja: misschien een keertje tijdens een nieuwsjaarfeestje, toen ...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Villa Heidetuin heeft het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland vind je dit jaar in Bergen op Zoom. De inzending van Villa Heidetuin gooide hoge ogen bij alle juryleden. Het winnende broodje heet ‘Gegrilde Aubergineburger’ en kan naar wens als vegetarisch gerecht besteld worden. De mystery jury was vol ...

Interview Longread
'Voor je het weet ben je slaaf van je gast'

Een miljoen mensen loopt met idee om ooit een B&B of camping te beginnen. Nóg meer mensen zitten voor de buis voor een aflevering van Ik Vertrek, Chateau Meiland of Bed and Breakfast. En als je dan die felbegeerde droomplek hebt, wil je deze graag succesvol maken. Maar een inspirerend boe...

Achtergronden Tech
7 revenue management tips

Stan Josephi - Senior Lecturer Revenue Management aan de BUAS - geeft zeven waardevolle tips over revenue management. Josephi verzorgt, speciaal voor hotelprofessionals, een tweedaagse masterclass revenue management (27 november en 18 december 2019). Klik hier om je aan te melden! 7 revenue manag...

Amsterdam Tech
Drone obers in Amsterdams hotel

Helemaal genoeg van bediend worden door een barkeeper of serveerster met een slecht humeur? Genoeg van te lang wachten op je bestelling? Zet je maar schrap want het zou zomaar kunnen dat jij binnenkort je diner geserveerd krijgt door een drone. Vandaag testte YOTEL, een innovatief hotel dat komende ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: