5 redenen waarom een workation goed voor gasten is

Auteur: Redactie
Ondernemen 22 juni 2022
5 redenen waarom een workation goed voor gasten is

Een workation is een combinatie van werken en vakantie houden. Je gaat voor een bepaalde tijd naar het binnen- of buitenland om te werken in en aan je bedrijf. Tijdens een workation kun je productief werken mét een vakantiegevoel en dat is iets wat voor veel gasten een succesvolle combinatie blijkt te zijn.

In dit artikel lees je 5 redenen waarom een workation goed voor je is EN lees je meer over hoe de Franse B&B MaisonNel omgaat met haar gasten die daar een workation houden. “Onze gasten waren nooit eerder zo productief en creatief. La vie est belle!”

1. Uit de dagelijkse sleur

Door uit je huidige werksituatie te stappen en in een hele andere omgeving te werken, haal je jezelf uit je dagelijkse werksleur. Zo krijg je nieuwe, frisse ideeën en meer zin om aan de slag te gaan. Na je workation neem je het vakantiegevoel met een beetje geluk nog een tijdje met je mee naar kantoor.

2. Andere mindset

Door tijdelijk in een andere omgeving te werken kun je je mindset veranderen. Vaak kom je tot rust en zit je meer in een flow. Hierdoor zal de inspiratie (meer) borrelen en doordat je in een flow zit krijg je je werk eenvoudiger en effectiever op de rit. Mindset is key.

3. Goed voor de creativiteit

Een workation is goed voor de creativiteit. Juist door een andere omgeving, de rust, ruimte, er wordt voor je gezorgd en je hebt een inspirerende werkplek, krijg je de meest geweldige creatieve ingevingen.

4. Productiviteit verhogend

Hoe lekker is het om er even helemaal uit te zijn? Om wakker te worden bijv. midden in het bos en de vogeltjes te horen fluiten? Voor het werk een heerlijke wandeling te maken en bij terugkomst staat er een vers ontbijtje voor je klaar? Pak een kop cappuccino, geniet van de rust die je zowel innerlijk als uiterlijk voelt en klap dan langzaam je laptop open om aan de slag te gaan. Je voelt de inspiratie als het ware stromen, maar alles op zijn tijd.

5. Minder stress

Zalig. Na een paar uurtjes gewerkt te hebben na het ontbijt, besluit je om even pauze te nemen. Heerlijk om je werkdag tijdens een workation flexibel in te kunnen delen. Je neemt nog een kopje koffie en besluit die fietsroute te volgen die je gisteren hebt gezien in het bos. Tien minuten later zit je op de fiets en voel je de wind door je haren. Je voelt je ontspannen. Zonder druk. Dat werk dat er nog op je ligt te wachten, dat ligt er vanavond ook nog wel. Of morgen.

La vie est belle!

MaisonNel, een Franse accommodatie bestaande uit een B&B en vakantiewoning (in Frankrijk gîte genoemd), is bekend met gasten die een workation houden. Henri en Els de Goede zijn de gastenverblijfeigenaren en weten inmiddels precies waar gasten op zo’n moment behoefte aan hebben. Gastvrouw Els: “Vooral onze gîte is geschikt voor een workation. Buiten goede wifi, maar dat heb je bijna overal tegenwoordig wel, vinden gasten hier rust, ruimte, privacy en als bonus een grandioos uitzicht en indrukwekkende natuur. Onze accommodatie is vrij gelegen, er staat een grote werktafel van ruim twee meter en door de goede verlichting is dit een aangename werkplek. Daarnaast kunnen gasten in hun pauze heerlijk ontspannen op het luw gelegen terras en door de overweldigende stilte komen ze helemaal tot zichzelf.”

Een werkdag op workation

“Ik stel voor gasten een werkdag als volgt voor: als je wakker wordt, hangt het verse brood van de bakker al aan je deur”, aldus Els. “Je kunt na het ontbijt een rondje lopen om je op te laden voor je werkdag of je zet een kopje koffie en start je werkzaamheden op aan de grote tafel. Doordat het stil is, word je door niks of niemand afgeleid. Voor je het weet is het alweer tijd voor de lunch. Dit kan uitstekend op het terras onder het genot van een prachtig uitzicht, zon en schone lucht. Dit werkt inspirerend en het stimuleert je om groots na te denken. Misschien ook even een powernap houden? Vervolgens kun je opgeladen weer aan het werk. Doordat je productief bent, kun je om vier uur lekker je laptop dichtklappen en een wandeling gaan maken. ’s Avonds kun je na het eten genieten van een warm bad en de meesten gaan lekker op tijd naar bed en vallen als een blok in slaap.”

Geen zin om te werken? Dan neem je lekker even een dagje (of dagdeel) vrij. Want niet eerder was je zo productief als tijdens een workation.

Met dank aan Henri en Els de Goede van www.maisonnel.com

Auteur: Jorine de Bruin | Hoteljournalist

-> Jorine de Bruin is gastenverblijfcoach: Voor gastenverblijfeigenaren die rust in hun hoofd en ruimte in hun dag willen. Met haar bedrijf Hoteljournalist inspireert en motiveert zij gastenverblijfeigenaren. Meer informatie, zoals een online leeromgeving, live-event en een podcast speciaal voor accommodatie eigenaren, vind je op haar website.

Overig nieuws