ABBA vindt verhaal Airbnb onzin

27 juni 2013
ABBA vindt verhaal Airbnb onzin

De Amsterdamse Bed & Breakfast Association (ABBA) heeft haar kritiek geuit op 'social travellingsites' Airbnb en Wimdu. ABBA vindt de praktijken die de websites uitvoeren illegaal. Gemeente
Amsterdam liet onlangs een onderzoek uitvoeren naar Airbnb maar kwam tot de conclusie dat de verhuur van eigen woningen een economische stimulans kan zijn.

*Stimulans voor toerisme*
De organisatie vindt het echter oneerlijk dat naar schatting zo’n 250 professionele b&b’s in Amsterdam, die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, zich aan de regels houden en belastingen betalen. Airbnb is een website waar Amsterdammers hun eigen woning kunnen verhuren. De boekingssite is van mening dat door de verhuur van hun kamers, de verhuurder extra inkomsten genereert en bijvoorbeeld schulden kan aflossen. De uitgave van de toeristen in de hoofdstad werd ook opgevoerd als verweer. De gemeente Amsterdam ziet dit als een stimulans voor het toerisme en inkomsten van de stad.

*Concurrentie is prima*
"De gedachte achter social travelling is prachtig en concurrentie vindt ABBA prima. Maar dan wél in een eerlijk speelveld, waar voor iedereen dezelfde regels gelden. Concurreren met illegale hotels, waar soms wel tien of meer mensen tegelijkertijd verblijven en waar niets wordt afgedragen, is een hopeloze zaak", vindt ABBA.

*Illegaal verhuren*
"Partijen als Airbnb en Wimdu maken het de verhuurders heel makkelijk illegaal te verhuren door geen namen en adressen te vermelden op hun sites. Daarmee worden Europese en Nederlandse wetgeving overtreden, een economisch delict, waar een hoge boete of gevangenisstraf op staat."

*Schokkend*
"ABBA vindt het schokkend dat zulke grootschalige illegaliteit kan bestaan zonder dat er krachtig wordt ingegrepen. En dat het er nu op lijkt dat met een versoepeling van de regels de gemeente de illegaliteit juist meer ruimte gaat geven als illegale verhuurders zich achter bedrijven als Airbnb en Wimdu kunnen blijven verschuilen."

~Marketing Amsterdam~

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws