Airbnb de nieuwe lieveling van gemeente Amsterdam

13 oktober 2015
Airbnb de nieuwe lieveling van gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam mag niet klagen met de ontwikkelingen op logiesgebied. Airbnb verwacht dit jaar namelijk zo ongeveer 5,5 miljoen euro
over te maken aan de gemeente Amsterdam. Het bedrijf heeft immers een verdrag met de gemeente afgesloten, waarin wordt bepaald dat vanaf 1 februari 5 procent toeristenbelasting per overnachting in onze hoofdstad wordt afgedragen.

*Niet langer geheim*
Voor het 'tijdperk Airbnb' hadden particuliere verhuurders dit percentage zelf moeten afdragen, maar dit gebeurde in de praktijk vrijwel zelden. De controle door de gemeente liet ook te wensen over. De financiële details omtrent de deal met Airbnb werden tot op heden steeds geheim gehouden, wat tot grote onvrede leidde bij verschillende politieke partijen. Met deze bekendmaking door Airbnb is de rust wedergekeerd.

*Groot aandeel*
Airbnb helpt de gemeente naar eigen zeggen op deze wijze met de bestrijding van illegale hotels; bovendien zou Airbnb de particuliere verhuurders beter kunnen voorlichten over de geldende wet- en regelgeving bij verhuur. In 2014 ontving Amsterdam in totaal zo'n 48 miljoen euro toeristenbelasting. Het aandeel van het totaalbedrag door Airbnb in onze hoofdstad is dus substantieel, zo leert een kleine rekensom.

Overig nieuws