Airbnb reageert op vakantieverhuurverbod Amsterdam

26 juni 2020 | Redactie

Vanaf woensdag 1 juli 2020 is vakantieverhuur verboden in de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. Dat maakte de gemeente Amsterdam donderdag 25 juni bekend. Airbnb reageert:

“95% van de Airbnb-accommodaties liggen buiten deze gebieden en helpen juist om toerisme te verspreiden buiten het centrum. We zijn erg bezorgd omdat deze voorstellen illegaal zijn en de basisrechten van Amsterdammers schenden, alsook inkomsten afnemen in deze moeilijke tijden. Om overlast te bestrijden hebben wij een reeks effectieve maatregelen geïntroduceerd die werden verwelkomd door wethouder Ivens."

"De Tweede Kamer stemt daarnaast binnenkort over nieuwe landelijke wetgeving over vakantieverhuur met steun van gemeenten en platforms. We willen samenwerken met Amsterdam aan duurzame oplossingen en geen korte termijn oplossingen die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdammers en het lokale bedrijfsleven in deze uitdagende tijden.” 

Achtergrond

"Vakantieverhuur is niet het probleem in deze buurten
Het rapport “Toeristische Draagkracht” - gepubliceerd door OIS Amsterdam in april 2020 en gebruikt als basis voor dit verbod - laat zien dat:

"De 3 buurten waar een verbod op vakantieverhuur wordt voorgesteld, verantwoordelijk zijn voor 22% van alle hotelbedden, 21% van alle toeristische attracties, 20% van alle voetpaden met beperkte loopruimte, een zeer grote hoeveelheid coffeeshops en een van de hoogste niveaus van openbare dronkenschap en afvalproblematiek - vergeleken met slechts 5% van de Airbnb listings in de hele stad."

"Er is geen duidelijk causaal verband tussen vakantieverhuur, leefbaarheid en toerisme. Bijvoorbeeld de buurt Museumkwartier – waar meer Airbnb’s zijn dan in een van deze 3 centrumgebieden - heeft van de 99 wijken in de stad de op één na hoogste leefbaarheidsscore. De wijken Amstel III en Bullewijk hebben daarentegen de op één na laagste leefbaarheidsscore van de stad en daar zijn slechts 10 Airbnb listings - tegenover 4.081 hotelbedden."

Impact

"Hoewel 95% van de listings op Airbnb buiten deze drie centrale buurten ligt, zullen deze regels wel Amsterdammers en lokale bedrijven raken, met name in deze uitdagende tijden:

Een derde van de hosts in Amsterdam zegt dat ze Airbnb nodig hebben om rond te kunnen komen. Vorig jaar gaven Airbnb gasten meer dan €400 miljoen uit in Amsterdam, inclusief meer dan €8 miljoen aan inkomsten uit toeristenbelasting voor de stad. 40% van de dagelijkse uitgaven van Airbnb gasten werd uitgegeven in Amsterdamse restaurants en cafés."

Illegaal

"De regels zijn niet proportioneel en in strijd met verschillende wetten, waaronder het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de Europese Dienstenrichtlijn. Er is ook nog steeds een klacht in behandeling bij de Europese Commissie - ingediend door Amsterdamse hosts - over de huidige regels in Amsterdam." Lees hier meer.

"Het OIS-onderzoek naar Toeristische Draagkracht is gebaseerd op gegevens van 2019 en dateert van voor de huidige crisis die werd veroorzaakt door COVID-19. De situatie is nu heel anders dan een paar maanden geleden en dit vereist een andere aanpak. Aangezien OIS heeft toegezegd het onderzoek periodiek te actualiseren, zou het zinvoller zijn om te wachten op nieuw onderzoek."

"Het is evenzeer de vraag of Amsterdam de wettelijke bevoegdheid heeft om een lokaal verbod in te voeren, aangezien de huidige nationale regels Amsterdam alleen het recht geven om gebieden aan te wijzen voor een vergunningenstelsel. Dit is eerder in januari door de Raad van State bevestigd."

Betere manier om vooruit te komen

"We hebben nieuwe instrumenten gelanceerd om problemen met (geluids)overlast in Amsterdam aan te pakken, Een verbeterd online portaal voor buurtondersteuning, Een nieuwe telefonische hulplijn die 24/7 bereikbaar is voor buurtbewoners en een pilot met decibelmeters in de Metropoolregio Amsterdam." Lees hier meer.

De Rijksoverheid is daarnaast ook vergevorderd met de implementatie van nieuwe regels voor vakantieverhuur (Wet toeristische verhuur), deze worden gesteund door de gehele sector. Lees hier meer.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Toerisme Coronacrisis
Nederlanders willen weer op reis volgens verzekeraars

De Nederlandse reislust komt weer terug. Na de uitbraak van corona liep het aantal afgesloten reisverzekeringen fors terug. Maar juni liet een ommekeer zien. Uit een analyse van Independer blijkt dat er in juni driemaal meer reisverzekeringen werden afgesloten dan in mei. Maar mensen lijken het wel ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Toerisme Den Haag
Den Haag is een perfecte Staycation bestemming

In maart en april vlogen de annuleringen binnen bij de hotels. Het leek een dramatisch jaar te worden. Ondertussen zitten hotels aan de kust weer helemaal vol en profiteren ze van het feit dat veel Nederlanders dit jaar voor een vakantie in eigen land gaan. – Aankomend weekend nog last minu...

Achtergronden Bed&Breakfast
Bed & Breakfast runnen, makkie toch?

Ton Jetten runt al vijftien jaar een aantal B&B-appartementen met een eigen formule. Aanvankelijk vijf in Nijmegen en eentje in Utrecht. Je kunt deze bekijken op www.lecharme.nl (Nijmegen) en www.laperleutrecht.nl (Utrecht). In zo'n tijd maak je wat mee natuurlijk en een aantal van die ve...

Toerisme Coronacrisis
Helft minder Nederlanders op vakantie in maart 2020

In maart 2020 gingen er 1,7 miljoen Nederlanders minder op vakantie dan in dezelfde maand van 2019. Dit is een daling van ruim 50 procent. Over het eerste kwartaal van 2020 is de daling 18 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. De daling geldt voor zowel vakanties in het buitenland a...

Hilton Amsterdam
Samen met je huisdier op vakantie in een luxe hotel in Amsterdam

DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station heet alle huisdieren welkom. Men kan hier nu van een vakantie in eigen land genieten en er compleet tot rust komen; samen met het geliefde huisdier welteverstaan. Een cocktail op grote hoogte in SkyLounge Amsterdam terwijl uw hond of kat kan kiezen ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: