Airbnb reageert op vakantieverhuurverbod Amsterdam

26 juni 2020 | Redactie

Vanaf woensdag 1 juli 2020 is vakantieverhuur verboden in de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. Dat maakte de gemeente Amsterdam donderdag 25 juni bekend. Airbnb reageert:

“95% van de Airbnb-accommodaties liggen buiten deze gebieden en helpen juist om toerisme te verspreiden buiten het centrum. We zijn erg bezorgd omdat deze voorstellen illegaal zijn en de basisrechten van Amsterdammers schenden, alsook inkomsten afnemen in deze moeilijke tijden. Om overlast te bestrijden hebben wij een reeks effectieve maatregelen geïntroduceerd die werden verwelkomd door wethouder Ivens."

"De Tweede Kamer stemt daarnaast binnenkort over nieuwe landelijke wetgeving over vakantieverhuur met steun van gemeenten en platforms. We willen samenwerken met Amsterdam aan duurzame oplossingen en geen korte termijn oplossingen die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdammers en het lokale bedrijfsleven in deze uitdagende tijden.” 

Achtergrond

"Vakantieverhuur is niet het probleem in deze buurten
Het rapport “Toeristische Draagkracht” - gepubliceerd door OIS Amsterdam in april 2020 en gebruikt als basis voor dit verbod - laat zien dat:

"De 3 buurten waar een verbod op vakantieverhuur wordt voorgesteld, verantwoordelijk zijn voor 22% van alle hotelbedden, 21% van alle toeristische attracties, 20% van alle voetpaden met beperkte loopruimte, een zeer grote hoeveelheid coffeeshops en een van de hoogste niveaus van openbare dronkenschap en afvalproblematiek - vergeleken met slechts 5% van de Airbnb listings in de hele stad."

"Er is geen duidelijk causaal verband tussen vakantieverhuur, leefbaarheid en toerisme. Bijvoorbeeld de buurt Museumkwartier – waar meer Airbnb’s zijn dan in een van deze 3 centrumgebieden - heeft van de 99 wijken in de stad de op één na hoogste leefbaarheidsscore. De wijken Amstel III en Bullewijk hebben daarentegen de op één na laagste leefbaarheidsscore van de stad en daar zijn slechts 10 Airbnb listings - tegenover 4.081 hotelbedden."

Impact

"Hoewel 95% van de listings op Airbnb buiten deze drie centrale buurten ligt, zullen deze regels wel Amsterdammers en lokale bedrijven raken, met name in deze uitdagende tijden:

Een derde van de hosts in Amsterdam zegt dat ze Airbnb nodig hebben om rond te kunnen komen. Vorig jaar gaven Airbnb gasten meer dan €400 miljoen uit in Amsterdam, inclusief meer dan €8 miljoen aan inkomsten uit toeristenbelasting voor de stad. 40% van de dagelijkse uitgaven van Airbnb gasten werd uitgegeven in Amsterdamse restaurants en cafés."

Illegaal

"De regels zijn niet proportioneel en in strijd met verschillende wetten, waaronder het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de Europese Dienstenrichtlijn. Er is ook nog steeds een klacht in behandeling bij de Europese Commissie - ingediend door Amsterdamse hosts - over de huidige regels in Amsterdam." Lees hier meer.

"Het OIS-onderzoek naar Toeristische Draagkracht is gebaseerd op gegevens van 2019 en dateert van voor de huidige crisis die werd veroorzaakt door COVID-19. De situatie is nu heel anders dan een paar maanden geleden en dit vereist een andere aanpak. Aangezien OIS heeft toegezegd het onderzoek periodiek te actualiseren, zou het zinvoller zijn om te wachten op nieuw onderzoek."

"Het is evenzeer de vraag of Amsterdam de wettelijke bevoegdheid heeft om een lokaal verbod in te voeren, aangezien de huidige nationale regels Amsterdam alleen het recht geven om gebieden aan te wijzen voor een vergunningenstelsel. Dit is eerder in januari door de Raad van State bevestigd."

Betere manier om vooruit te komen

"We hebben nieuwe instrumenten gelanceerd om problemen met (geluids)overlast in Amsterdam aan te pakken, Een verbeterd online portaal voor buurtondersteuning, Een nieuwe telefonische hulplijn die 24/7 bereikbaar is voor buurtbewoners en een pilot met decibelmeters in de Metropoolregio Amsterdam." Lees hier meer.

De Rijksoverheid is daarnaast ook vergevorderd met de implementatie van nieuwe regels voor vakantieverhuur (Wet toeristische verhuur), deze worden gesteund door de gehele sector. Lees hier meer.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Toerisme Airbnb
Toeristenbelasting voor Airbnb-verhuur Haarlem eenvoudiger

De gemeente Haarlem heeft een overeenkomst gesloten met het verhuurplatform Airbnb, waarbij is geregeld dat het platform per 1 januari 2021 de toeristenbelasting rechtstreeks int bij de verhuurder. De toeristenbelasting wordt daarna door Airbnb afgedragen aan Cocensus, de uitvoeringsorganisatie voor ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Interview Longread
B&B Bij het Struinpad: een oase van rust en groen in het Land van Cuijk

Kom tot rust in het gemoedelijke Brabantse dorp Wilbertoord. Kom genieten van de Brabantse gastvrijheid, overgoten met een heerlijk Bourgondisch sausje. Hier gaan natuur en historie hand in hand. Wilbertoord is een ontginningsdorp in de Brabantse gemeente Mill en Sint Hubert. Wilbertoord vormt, m ...

Economie Achtergronden
ING is positiever over economisch herstel

Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar we ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Heropening horeca blijft dit jaar nog zeer onzeker

Of de horeca open kan met Kerst blijft nog steeds de vraag. De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van gisterenavond heeft nog geen perspectief op heropening geboden. Volgens het kabinet is er nog een lange weg te gaan en over Sinterklaas en Kerst is nog niets te zeggen, behalve d ...

Columns
Communiceren kun je leren

“Ik vind het moeilijk om te communiceren met mijn doelgroep, want ik ben niet zo goed in pakkende teksten schrijven.” Herkenbaar? Wat als je weet dat communicatie in veel meer zit dan schrijven. Er zijn heel veel manieren om met jouw gasten te communiceren. Kies vooral datgene wat bij je ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: