Airbnb: We treden wereldwijd streng op tegen oudejaarsfeesten

Auteur: Redactie
Events 8 december 2022
Airbnb: We treden wereldwijd streng op tegen oudejaarsfeesten

In elf landen (waaronder Nederland) mogen bepaalde gasten rond oud en nieuw niets boeken voor één nacht. Mede dankzij de voorzorgsmaatregelen waar 340.000 mensen vorig jaar mee te maken kregen, is het aantal incidenten met oud-en-nieuwfeesten naar schatting met zo'n 56% gedaald.

Na een geslaagde proef vorig jaar zet Airbnb in elf landen (waaronder Nederland) opnieuw strengere regels en technologieën in om ongeoorloofde feesten met oud en nieuw te voorkomen.

Het platform weet dat verreweg de meeste gasten respectvolle buren en reizigers zijn en dat vrijwel alle hosts hun woning op een verantwoorde manier delen. Dat neemt niet weg dat Airbnb er alles aan doet om ongeoorloofde feesten terug te dringen en hosts helpt om overlast voor hun buurt te voorkomen. In bepaalde periodes van het jaar, zoals op oudejaarsavond, is het risico op ongeoorloofde feesten of overlast hoger.

Daarom stelt Airbnb voor bepaalde boekingen tijdens oud en nieuw beperkingen in. Gasten die geen positieve beoordelingen hebben of sowieso nog nooit iets via het platform hebben geboekt, mogen geen hele accommodatie voor één nacht boeken. Ook zijn er strengere beperkingen voor hetzelfde type gasten die voor twee of drie nachten proberen te boeken, vooral wanneer het om een accommodatie in de buurt gaat.

De beperkingen gelden voor het oudejaarsweekend in elf landen: Nederland, de Verenigde Staten (inclusief Puerto Rico), Canada, Brazilië, Australië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Portugal. De laatste twee landen zijn dit jaar toegevoegd.

Naba Banerjee, Director of Trust Product and Operations van Airbnb, licht toe: “Elke nacht verblijven er over de hele wereld gasten bij hosts die elkaar via Airbnb gevonden hebben. Verreweg de meeste houden netjes rekening met de buurtbewoners. Bovendien brengen die verblijven ook voordelen met zich mee. Door deze voorzorgsmaatregelen hopen we verantwoord reizen te stimuleren en incidenten door ongewenst gedrag te voorkomen. Hosts, gasten én buurtbewoners kunnen dan met een gerust hart het nieuwe jaar inluiden."

Deze bredere uitrol volgt na een geslaagde proef met de automatische voorzorgsmaatregelen in acht landen tijdens oud en nieuw vorig jaar. Die proef was onderdeel van een pakket maatregelen dat Airbnb in de aanloop naar een wereldwijd verbod op feesten invoerde. Dat verbod is afgelopen zomer officieel opgenomen in het Airbnb-beleid. Sinds de eerste proef met de voorzorgsmaatregelen in 2020 is het aantal incidenten gelinkt aan oud-en-nieuwfeesten op jaarbasis naar schatting met zo'n 56% gedaald. Vorig jaar zijn ongeveer 340.000 gasten geblokkeerd of doorverwezen die voor oudjaarsnacht via Airbnb een accommodatie wilden boeken. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld waren dat ruim 120.000 gasten, in het Verenigd Koninkrijk meer dan 34.500 en in Australië bijna 13.000.

Sinds de eerste proef eind 2020 zijn deze beperkingen inmiddels een hoeksteen geworden van de inzet van Airbnb om storende feesten en overlast voor buurtbewoners aan te pakken. De community van hosts is ronduit positief.

Airbnb is altijd en overal alert op nieuwe mogelijkheden om dit soort initiatieven op te zetten, bestaande maatregelen en middelen om verantwoord reizen op het platform te stimuleren uit te breiden en het ontmoedigingsbeleid voor feesten aan te scherpen. Een greep uit onze maatregelen:

- de invoering van nieuwe screeningtechnologie, waarbij boekingen met een verhoogd risico op storende feesten en materiële schade worden geblokkeerd
- een gratis geluidssensor voor hosts (in samenwerking met techbedrijf Minut)
- een officieel wereldwijd verbod op feesten
- uitbreiding van de Ondersteuning voor buurtbewoners en de 24-uursnoodlijn voor hosts en gasten, waarmee zij rechtstreeks de hulp van het Veiligheidsteam kunnen inroepen
- tips voor hosts om ongewenste feesten in hun accommodatie te voorkomen

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws