Column Hans Poortvliet: als ik dat allemaal van tevoren geweten had …..

26 april 2018 | Hans Poortvliet

Hans Poortvliet was tot eind 2017 directeur van HSMAI Nederland. In 2016 besloot hij met zijn vrouw Jolanda een bed & breakfast te beginnen in Spanje. Voor Bed & Breakfast schrijft hij, op basis van hun ervaringen, maandelijks een column over het wel en wee van het runnen van een bed & breakfast in Spanje. 

In mijn vorige column schreef ik over de vervaging van je privéleven als B&B-ondernemer. Hoe groot de impact daarvan kan zijn, werd ons afgelopen week opnieuw duidelijk. We vernamen over een stel dat na 1 jaar hun B&B weer te koop heeft gezet. Reden: ze hadden zich niet genoeg gerealiseerd (en misschien ook niet kunnen realiseren) wat het betekent om, in hun geval althans, letterlijk 24/7 gasten in hun huis, en dus privéleven, te hebben. Dat trokken ze niet meer. De droom spatte uiteen. Een illusie (en grote verbouwing) armer!

Een B&B in Spanje beginnen is dan ook geen sinecure. Het is een ‘avontuur’ waar om te beginnen al snel enkele tienduizenden (in geval van een gehuurde locatie) tot enkele honderdduizenden euro’s (in geval van aankoop van een locatie) mee gemoeid zijn. Daarnaast is het verkrijgen van de benodigde vergunning(en) er niet makkelijker op geworden, de controle erop strenger en heeft het runnen van een B&B een grotere impact op jouw bestaan en leven(sstijl) dan je je in eerste instantie waarschijnlijk kunt voorstellen.

B&B-aspiranten

Inmiddels krijgen wij met regelmaat ‘aspirant B&B ondernemers’ op bezoek die dezelfde droom hebben als wij en er graag meer over willen weten. Het ‘totaalplaatje’ kun je niet echter even tijdens een kopje koffie overbrengen. Er komt zoveel bij kijken, daar moeten wij, als we een goed beeld willen geven, tijd voor vrij maken. Daarom hebben we besloten om op basis van onze ervaringen een ‘Een B&B in Spanje starten’ programma aan te gaan bieden voor diegenen die serieus(!) van plan zijn ‘het roer om te gaan gooien’, zich in Spanje willen vestigen en zich zo goed mogelijk daarop willen voorbereiden.

Op www.hetroerom.nl vind je bij ‘Een B&B in Spanje starten’ een modulair, puur in- en op de praktijk gerichte, programma. Modules die stuk voor stuk elementaire onderwerpen belichten. Onderwerpen waar je, in onze optiek, absoluut rekening mee zult moeten houden als je serieus overweegt een B&B in Spanje te beginnen. Gedurende een midweek delen we, op locatie, de door ons opgedane kennis en inzichten met je. Iets wat je gegarandeerd niet alleen veel tijd, maar ook frustraties en zeer waarschijnlijk al snel enkele duizenden euro’s gaat schelen. 

Wat kun je wel/niet verwachten van het ‘Een B&B in Spanje starten’ programma?

Wel: Een 4,5 daags interactief programma, waarin we gedurende de week 1 op 1 (!) - dus niet groepsmatig - jouw verwachtingen, aannames en natuurlijk vooral vraagstukken, spiegelen aan de realiteit zoals wij die beleven. Een programma ook waarin we 9 modules (zie voor beknopte beschrijving hieronder) met je doornemen op basis van 100 procent (eigen) praktijk ervaringen, voorbeelden en opgedane inzichten.

Niet: Je ontvangt geen ‘kant en klaar’, ‘one-size-fits all’ of ‘op maat’ gemaakt B&B plan. Daarvoor ben jij -, iedere B&B locatie - en iedere individuele uitgangspositie te uniek! Geen ‘zo moet het’ dus, maar wel vele, vele(!) ‘eyeopeners’, praktische tips en relevante artikelen op basis waarvan je jouw eigen ideeën, visie, strategie en actieplan verder kunt aanscherpen en uitwerken.

Plezier! Net als het leven in Spanje willen we je deze ervaring uiteraard wel zo plezierig mogelijk laten beleven. Ofwel: het nuttige met het aangename laten combineren.

Iedere dag nemen we, na het ontbijt, gedurende 1,5 tot 2 uur, 2 van de 9 modules met je door. De rest van de dag kun je dan gebruiken om de verkregen inzichten te laten bezinken en tegelijkertijd van de Spaanse cultuur, natuur of strand te genieten. Je kunt het dus feitelijk zien als een nuttige, maar zeker ook aangename ‘observatie op locatie - werkvakantie’.

 

De opbouw van het programma in het kort*):

Module 1: Verwachtingen

Met o.a. Waarom een B&B? En waarom in Spanje? En dé vraag die voor iedere B&B ondernemer in spé voor minimaal 50% de kans op (structureel) succes zal bepalen …

Module 2:  Doelgroepen

Met o.a. Welke doelgroep(en) heb je voor ogen en welke zaken moet je je, in dat kader, van tevoren goed afvragen?

Module 3:  Operationeel

Met o.a. Hoe ziet een werkdag als B&B-ondernemer in Spanje er werkelijk uit? Het belang van een goed logistieke inrichting en wat zijn überhaupt de grootste uitdagingen?

Module 4:  Emotioneel

Met o.a. Wat doet een emigratie emotioneel met jou en je relatie? Wat moet je je van tevoren heel(!) goed realiseren, voordat je aan een dergelijk avontuur begint?

Module 5: Vergunning(en)

Met o.a. Waar moet je sowieso op letten bij de aankoop of huur van een pand? Mag een B&B (daar) überhaupt wel? En zo ja, onder welke voorwaarden?

Module 6:  Fiscaal

Met o.a. Wat zijn de kosten en mogelijkheden waar je rekening mee moet houden op fiscaal vlak? Bij aanvang, maar bijvoorbeeld ook later bij verkoop van het pand/B&B!

Module 7:  Marketing/sales/promotie

Met o.a. Wat is de juiste URL? Bij welke platformen aansluiten en waarom? Wat is het effect van social media op welke termijn en het belang van lokale promotie.

Module 8:  Begroting:

Met o.a. Waarmee moet je – mede naar aanleiding van voorgaande modules - in je begroting rekening mee houden? Wat betekent dit voor jouw B&B exploitatie?

Module 9:  Afronding:

Met o.a. Welke vragen zijn er (nu) nog? Aanvullende info op basis van ‘voortschrijdend inzicht’. Praktisch relevante artikelen.

*) Elke van bovengenoemde modules omvat 5 tot 10 relevante (sub)onderwerpen, inzichten en/of praktische (eigen) ervaringen.

Als wij dat allemaal van tevoren geweten hadden …. hadden we het nog steeds gedaan! Maar … wel met aanzienlijk meer inzichten, gedegen voorkennis en minder inspanningen. Meer info: www.hetroerom.nl

PS:           Gistermiddag weer een stel gesproken dat enige tijd geleden een niet-restitueerbare borgsom had afgegeven voor de voorgenomen aankoop van een woning. Kort na het ondertekenen bleek echter dat de kamers 2 cm(!) in hoogte te kort kwamen om er überhaupt een woon/verhuur vergunning voor te kunnen krijgen. Door het opvolgen van een van onze suggesties, is het hen gelukkig toch gelukt om de borgsom alsnog terug te krijgen.

 

Hans Poortvliet

Website Buena Idea

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Hotel Achtergronden
Onderzoek hygiëne in hotels: vijfsterrenhotels viezer dan driesterrenhotels

Of het nu voor een familievakantie of een zakenreis is, de kans is groot dat je in de toekomst in een hotel verblijft. Hoewel je bepaalde aspecten van de accommodatie kunt aanpassen, blijft één factor buiten je controle: het aantal ziektekiemen op de kamer. Hoe 'bacteriebeladen' zijn hotelkam...

Achtergronden
Sommige hotels laten geen geleidehonden toe

Mensen met een functionele of psychische beperking kunnen met de hulp van een geleidehond zelf boodschappen doen, naar de dokter gaan of een uitje ondernemen. Ondanks de wettelijke bepaling dat een geleidehond altijd welkom is, geeft veertig procent van de geleidehondgebruikers aan het afgelopen jaa...

Internationaal Tech
Robots ontslagen bij Japans robothotel

Het Japanse hotel Henn-na heeft de helft van haar 243 robotwerknemers de deur gewezen, zo meldt The Wall Street Journal. Dit gebeurde nadat bleek dat de robots juist zorgden voor meer menselijke arbeid in het hotel, in plaats van minder werk(druk) voor de menselijke personeelsleden. In de Amerika...

Awards Booking.com Internationaal
Rust is meest gastvriendelijke bestemming van Duitsland

Vorige week heeft Booking.com voor de zevende keer de 'Guest Review Awards' vergeven. Niet alleen accommodaties maakten kans op zo'n award, voor het eerst werden ook overzichten gepresenteerd van de meest gastvriendelijke plaatsen per land. In Duitsland eindigde Rust, de thuishaven van E...

Hotel Achtergronden
De turndownservice in hotels en B&B's is goud waard

De turn down service (of turndownservice) is een essentieel onderdeel van de gastenbeleving in hotels, B&B's en zelfs in sommige Airbnb properties. Het zal wellicht niet lang meer duren totdat ook vakantieparken de turn down service, zoals we die in hotels kennen, uitbreiden. Onder deze serv...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: