Column Hans Poortvliet: als ik dat allemaal van tevoren geweten had …..

26 april 2018 | Hans Poortvliet

Hans Poortvliet was tot eind 2017 directeur van HSMAI Nederland. In 2016 besloot hij met zijn vrouw Jolanda een bed & breakfast te beginnen in Spanje. Voor Bed & Breakfast schrijft hij, op basis van hun ervaringen, maandelijks een column over het wel en wee van het runnen van een bed & breakfast in Spanje. 

In mijn vorige column schreef ik over de vervaging van je privéleven als B&B-ondernemer. Hoe groot de impact daarvan kan zijn, werd ons afgelopen week opnieuw duidelijk. We vernamen over een stel dat na 1 jaar hun B&B weer te koop heeft gezet. Reden: ze hadden zich niet genoeg gerealiseerd (en misschien ook niet kunnen realiseren) wat het betekent om, in hun geval althans, letterlijk 24/7 gasten in hun huis, en dus privéleven, te hebben. Dat trokken ze niet meer. De droom spatte uiteen. Een illusie (en grote verbouwing) armer!

Een B&B in Spanje beginnen is dan ook geen sinecure. Het is een ‘avontuur’ waar om te beginnen al snel enkele tienduizenden (in geval van een gehuurde locatie) tot enkele honderdduizenden euro’s (in geval van aankoop van een locatie) mee gemoeid zijn. Daarnaast is het verkrijgen van de benodigde vergunning(en) er niet makkelijker op geworden, de controle erop strenger en heeft het runnen van een B&B een grotere impact op jouw bestaan en leven(sstijl) dan je je in eerste instantie waarschijnlijk kunt voorstellen.

B&B-aspiranten

Inmiddels krijgen wij met regelmaat ‘aspirant B&B ondernemers’ op bezoek die dezelfde droom hebben als wij en er graag meer over willen weten. Het ‘totaalplaatje’ kun je niet echter even tijdens een kopje koffie overbrengen. Er komt zoveel bij kijken, daar moeten wij, als we een goed beeld willen geven, tijd voor vrij maken. Daarom hebben we besloten om op basis van onze ervaringen een ‘Een B&B in Spanje starten’ programma aan te gaan bieden voor diegenen die serieus(!) van plan zijn ‘het roer om te gaan gooien’, zich in Spanje willen vestigen en zich zo goed mogelijk daarop willen voorbereiden.

Op www.hetroerom.nl vind je bij ‘Een B&B in Spanje starten’ een modulair, puur in- en op de praktijk gerichte, programma. Modules die stuk voor stuk elementaire onderwerpen belichten. Onderwerpen waar je, in onze optiek, absoluut rekening mee zult moeten houden als je serieus overweegt een B&B in Spanje te beginnen. Gedurende een midweek delen we, op locatie, de door ons opgedane kennis en inzichten met je. Iets wat je gegarandeerd niet alleen veel tijd, maar ook frustraties en zeer waarschijnlijk al snel enkele duizenden euro’s gaat schelen. 

Wat kun je wel/niet verwachten van het ‘Een B&B in Spanje starten’ programma?

Wel: Een 4,5 daags interactief programma, waarin we gedurende de week 1 op 1 (!) - dus niet groepsmatig - jouw verwachtingen, aannames en natuurlijk vooral vraagstukken, spiegelen aan de realiteit zoals wij die beleven. Een programma ook waarin we 9 modules (zie voor beknopte beschrijving hieronder) met je doornemen op basis van 100 procent (eigen) praktijk ervaringen, voorbeelden en opgedane inzichten.

Niet: Je ontvangt geen ‘kant en klaar’, ‘one-size-fits all’ of ‘op maat’ gemaakt B&B plan. Daarvoor ben jij -, iedere B&B locatie - en iedere individuele uitgangspositie te uniek! Geen ‘zo moet het’ dus, maar wel vele, vele(!) ‘eyeopeners’, praktische tips en relevante artikelen op basis waarvan je jouw eigen ideeën, visie, strategie en actieplan verder kunt aanscherpen en uitwerken.

Plezier! Net als het leven in Spanje willen we je deze ervaring uiteraard wel zo plezierig mogelijk laten beleven. Ofwel: het nuttige met het aangename laten combineren.

Iedere dag nemen we, na het ontbijt, gedurende 1,5 tot 2 uur, 2 van de 9 modules met je door. De rest van de dag kun je dan gebruiken om de verkregen inzichten te laten bezinken en tegelijkertijd van de Spaanse cultuur, natuur of strand te genieten. Je kunt het dus feitelijk zien als een nuttige, maar zeker ook aangename ‘observatie op locatie - werkvakantie’.

 

De opbouw van het programma in het kort*):

Module 1: Verwachtingen

Met o.a. Waarom een B&B? En waarom in Spanje? En dé vraag die voor iedere B&B ondernemer in spé voor minimaal 50% de kans op (structureel) succes zal bepalen …

Module 2:  Doelgroepen

Met o.a. Welke doelgroep(en) heb je voor ogen en welke zaken moet je je, in dat kader, van tevoren goed afvragen?

Module 3:  Operationeel

Met o.a. Hoe ziet een werkdag als B&B-ondernemer in Spanje er werkelijk uit? Het belang van een goed logistieke inrichting en wat zijn überhaupt de grootste uitdagingen?

Module 4:  Emotioneel

Met o.a. Wat doet een emigratie emotioneel met jou en je relatie? Wat moet je je van tevoren heel(!) goed realiseren, voordat je aan een dergelijk avontuur begint?

Module 5: Vergunning(en)

Met o.a. Waar moet je sowieso op letten bij de aankoop of huur van een pand? Mag een B&B (daar) überhaupt wel? En zo ja, onder welke voorwaarden?

Module 6:  Fiscaal

Met o.a. Wat zijn de kosten en mogelijkheden waar je rekening mee moet houden op fiscaal vlak? Bij aanvang, maar bijvoorbeeld ook later bij verkoop van het pand/B&B!

Module 7:  Marketing/sales/promotie

Met o.a. Wat is de juiste URL? Bij welke platformen aansluiten en waarom? Wat is het effect van social media op welke termijn en het belang van lokale promotie.

Module 8:  Begroting:

Met o.a. Waarmee moet je – mede naar aanleiding van voorgaande modules - in je begroting rekening mee houden? Wat betekent dit voor jouw B&B exploitatie?

Module 9:  Afronding:

Met o.a. Welke vragen zijn er (nu) nog? Aanvullende info op basis van ‘voortschrijdend inzicht’. Praktisch relevante artikelen.

*) Elke van bovengenoemde modules omvat 5 tot 10 relevante (sub)onderwerpen, inzichten en/of praktische (eigen) ervaringen.

Als wij dat allemaal van tevoren geweten hadden …. hadden we het nog steeds gedaan! Maar … wel met aanzienlijk meer inzichten, gedegen voorkennis en minder inspanningen. Meer info: www.hetroerom.nl

PS:           Gistermiddag weer een stel gesproken dat enige tijd geleden een niet-restitueerbare borgsom had afgegeven voor de voorgenomen aankoop van een woning. Kort na het ondertekenen bleek echter dat de kamers 2 cm(!) in hoogte te kort kwamen om er überhaupt een woon/verhuur vergunning voor te kunnen krijgen. Door het opvolgen van een van onze suggesties, is het hen gelukkig toch gelukt om de borgsom alsnog terug te krijgen.

 

Hans Poortvliet

Website Buena Idea

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Airbnb
Airbnb viert tienjarig bestaan

Airbnb bestaat sinds afgelopen weekend tien jaar. In deze tien jaar heeft het platform meer dan 300 miljoen gasten ontvangen in meer dan 81.000 steden en 191 landen. De afgelopen tien jaar zijn er veel accommodaties op het platform bijgekomen en hebben wij van Hospitality Management het fenomeen do...

Advertorial
B&B's laten online nog veel kansen onbenut

Online zichtbaarheid is in deze tijd essentieel en bepaalt het succes van je B&B. Als jouw ideale gast je niet kan vinden, of je website is erg verouderd, dan gaan ze naar de concurrent. Wat zoekt jouw ideale gast? Jouw ideale gast wil in korte tijd alle noodzakelijke informatie kunnen vin...

Columns
Column: tijd voor mezelf... Of toch niet?

Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Vanaf nu houden zij je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'. Ik denk zo...

Wet- en regelgeving KHN
KHN wil verbod op pariteitsclausule

Er lijkt een sneeuwbaleffect te zijn ontstaan op het verbod van pariteitsclausules. Na Duitsland, Frankrijk, Italië, België en Oostenrijk heeft ook Zweden toegestemd met een verbod. De pariteitsclausule houdt in dat hotels via de eigen kanalen geen lagere prijs mogen aanbieden dan op de bo...

trends Personeel Ondernemen
"Het personeelstekort zit de groei binnen de sector in de weg."

De zonnige stemming in de horeca en recreatie zet verder door. Het mooie weer van het voorjaar zorgt vooral bij strandhoreca en vakantieparken voor een extra positief sentiment. Maar dat het goed gaat, betekent ook dat het tekort aan personeel een steeds groter issue wordt voor ondernemers. De Rabob...

Drinks Wijn
Trend: rode wijn kun je prima koelen

De rode wijn heeft het bij deze tropische temperaturen zwaar; men bestelt dan eerder een glas gekoelde rosé of witte wijn. Toch kan ook rode wijn uitstekend gekoeld geserveerd worden, maar daarbij dient wel rekening te worden gehouden met een aantal factoren. Koelen van rode wijn... Daar r...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: