Amsterdam: zonder registratienummer geen advertentie op Airbnb

Auteur: Redactie
1 april 2021
Amsterdam: zonder registratienummer geen advertentie op Airbnb

Vanaf vandaag (1 april) moeten Airbnb-hosts hun advertentie bij de gemeente Amsterdam registreren. Dit geldt overigens niet alleen voor Airbnb, maar voor alle online advertenties, dus ook voor B&B's en shortstay-accommodaties. Airbnb lanceert daarom een nieuwe Toolkit om Amsterdamse hosts te helpen om zich tijdig te registreren. Advertenties die verplicht zijn om een registratienummer te tonen en hier niet aan voldoen, zullen na een wettelijke verplichte voorlichtingsperiode van zes maanden op 1 oktober 2021 gedeactiveerd worden. 

Om hosts aan te moedigen zich zo snel mogelijk te registeren, lanceren wij een Registratie Toolkit. Deze toolkit bestaat uit een digitale campagne, maandelijkse herinneringsmails, online trainingssessies voor hosts en een verbeterde app en website met een speciale sectie voor het invullen van de registratiedetails.

Voordelen van toerisme

Airbnb is voorstander van proportionele regelgeving die steden de informatie en instrumenten geeft om regels te kunnen handhaven en tegelijkertijd hosts en lokale ondernemingen de voordelen van toerisme biedt. In 2019 gaven gasten op Airbnb meer dan 400 miljoen euro uit in Amsterdam, waarbij ongeveer 40% van de dagelijkse uitgaven rechtstreeks naar lokale cafés en restaurants ging.

Airbnb heeft samen met de gemeente gewerkt aan de bouw en implementatie van het registratiesysteem. De nieuwe maatregelen zijn een aanvulling op Airbnb’s bestaande initiatieven voor verantwoord verhuren in stad, van de 24/7 hulplijn voor buurtbewoners om overlast aan te pakken, tot het innen en afdragen van meer dan €34 miljoen euro aan toeristenbelasting aan de gemeente Amsterdam tussen 2015 en 2019. 

Pieter Guldemond, Hoofd Beleid bij Airbnb voor Noord-Europa: ‘’We willen een goede partner zijn voor Amsterdam. Door samen te werken kunnen we lokale hosts ondersteunen om hun huis open te stellen, de regels te volgen en onze gemeenschappen te versterken met behulp van verantwoord toerisme.’’

‘’Airbnb ondersteunt registratie omdat de gemeente Amsterdam hiermee de benodigde informatie krijgt om proportioneel, datagestuurd beleid voor vakantieverhuur in de stad vorm te geven en te handhaven. We willen dat het volstrekt helder is: zonder registratienummer of vrijstelling kun je in Amsterdam vanaf 1 oktober, na de wettelijk verplichte voorlichtingsperiode van zes maanden, niet meer adverteren op het Airbnb platform.”

Platform wijzigingen en Registratie Toolkit

Airbnb heeft voor hosts een nieuwe sectie op hun advertentiepagina gecreëerd waar zij hun registratienummer toe kunnen voegen. Als gevolg van deze veranderingen moeten hosts die een nieuwe accommodatie toevoegen vanaf 1 april direct een registratienummer toevoegen aan hun advertentie. Registratie is simpel, online en gratis. Hosts ontvangen hun registratienummer direct. Het registratienummer geeft Amsterdam alle informatie die zij nodig heeft om nieuw datagedreven beleid voor vakantieverhuur vorm te geven en te handhaven. 

Overig nieuws