B&B Art en Route: een oase van rust in de Franse Ardèche

Auteur: Jorine de Bruin
Jorine de Bruin Interview 12 april 2024
B&B Art en Route: een oase van rust in de Franse Ardèche Gastvrouw Marie Louise van de Franse B&B Art en Route

Stel je een idyllische plek voor waar rust, ruimte en natuurlijke schoonheid samenkomen. Dát is precies wat je kunt verwachten bij Art en Route; een betoverende Bed & Breakfast (B&B) gelegen in het schilderachtige La Davalade, in de adembenemende Franse regio Ardèche. “Hier komen gastvrijheid, comfort en authenticiteit samen.”

"Mijn grote droom was altijd om boerin in Frankrijk worden’, vertelt gastvrouw Marie Louise Oudkerk, eigenaresse van B&B Art en Route. Voor haar partner* en zichzelf begon het avontuur in 2011, toen ze een enorme, onoverzichtelijke ruïne in de Ardèche besloten te kopen. Het huis bleek echter veel te groot voor twee personen. "We besloten daarom om kamers te gaan verhuren. Dit bleek een goede keuze te zijn. Ik genoot van de gasten en al hun verhalen."

Franse beeldhouwer

"Deze locatie was geen toeval”, legt Marie Louise uit. Toen ik 17 jaar was, ontmoette ik een Franse beeldhouwer in de galerie die mijn moeder destijds had. We raakten bevriend en ik besloot met hem mee te gaan naar Frankrijk. Een jaar lang heb ik gewoond en gewerkt bij zijn familie, waar ik ook mijn Frans heb verfijnd. Ik wilde nooit meer terug naar Nederland. Mijn vader dacht daar anders over en sommeerde mij naar huis te komen om een vak te leren. Ik ging daarom de verpleging in en werd operatieverpleegkundige. Maar uiteindelijk koos ik voor de kunst en wilde schilder worden.”

"Ik hou van het Franse land, de taal, het eten en vooral de mensen in de Ardèche. Alles gaat hier in slow motion, niemand heeft haast, er zijn geen dresscodes of andere opgelegde limieten. En ja, het prachtige landschap, de rust en de ruimte mogen zeker niet vergeten worden. En natuurlijk mijn heerlijke, uitgebreide moestuin. De bomen waar heerlijke vijgen, abrikozen en pruimen in groeien waar ik weer jam van maak."

Lekker biologisch

Wat B&B Art en Route echt onderscheidt, is de persoonlijke benadering van gastvrouw Marie Louise en haar team. "Gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel. Ik werk met vrienden (uit Nederland) samen en met elkaar proberen we ieders verblijf zo aangenaam mogelijk te maken met alle middelen die binnen ons bereik liggen.”

Bij deze Franse, indrukwekkende accommodatie draait alles om gastvrijheid, comfort en authenticiteit. "Aandacht voor alles; persoonlijke ontvangst, kwaliteit van de kamers, het uitgebreide ontbijt, de inrichting van de ruimtes, het meedenken met de gasten. Mijn medewerkers en ik zijn onzichtbaar aanwezig voor onze gasten. We verwennen ze graag met lekker biologisch eten, bieden veel privacy en benadrukken hoe belangrijk ontspanning is. En waar kan dat beter dan bij B&B Art en Route.”

Verbluffende sterrenhemel

B&B Art en Route heeft haar gasten veel rust, ruimte en een prachtig landschap te bieden. Het gastenverblijf ligt midden in de natuur, omringd door prachtige wandel- en fietsroutes. Bovendien zijn er in de omgeving leuke brocantemarktjes te vinden, heerlijke restaurantjes en de rivier de Ardèche om te zwemmen of te kanovaren, op slechts 15 autominuten van de B&B. De natuur is overweldigend mooi met prachtige zonsondergangen en een verbluffende sterrenhemel.

Gastvrouw Marie Louise verwelkomt vooral echtparen die even op adem willen komen. "We ontvangen alleen volwassenen wat ook de nodige rust genereert. Gasten die van de natuur, wandelen en fietsen houden. Kunstliefhebbers, mensen die rust zoeken en zich lekker willen laten verwennen met massages, yoga en biologische maaltijden. Ook ontvangen we regelmatig fietsgroepen, vriendenclubjes en families. Daarnaast bieden we een vriendelijke goede service, biologisch koken, een kunstgalerie in huis en een atelier waar geschilderd kan worden. De B&B is kleinschalig, heeft vier kamers waarvan twee met een keuken. De kamers en gites zijn ruim en mooi ingericht. Zelf spreek ik Nederlands, Frans, Engels, Duits en ben ook zelf altijd aanwezig voor de gasten.”

Uitgebreid ontbijt

"Het ontbijt is zeer uitgebreid”, aldus Marie Louise. "Stokbrood, croissants, confiture de la maison, boter, eitjes, yoghurt, granola, kaas, vers fruit, sinaasappelsap, koffie en thee. Het ontbijt wordt klaargezet in een kist met borden, bestek, kopjes, glazen en al het bovengenoemde. Gasten kunnen hun ontbijtkist vervolgens meenemen naar de tuin, balkon of naar hun kamer om daar samen te genieten van een heerlijk en vers Frans ontbijt.”

Een gemiddelde dag bij B&B Art en Route begint vroeg. "De dag begint meestal rond half zeven. We starten de nieuwe dag in het zwembad met een verfrissende duik. Daarna maken we het ontbijt voor de gasten klaar. Vervolgens ontbijten we zelf en bespreken de dagtaken. Kamers schoonmaken en stofzuigen, bedden opmaken, badkamers schoonmaken, wassen, was ophangen/vouwen, grasmaaien, zwembad schoonmaken, moestuin bijhouden, planten water geven, boodschappen doen, nieuwe gasten ontvangen en rondleiden. Koken voor de gasten, tafeldekken en weer afruimen, keuken opruimen en dweilen. Op dinsdag gaan we altijd naar de markt in Largentière, 7 kilometer verderop."

Leuke anekdote

Gastvrouw Marie Louise deelt graag nog een leuke anekdote over gasten. "We hadden een aantal Belgen te logeren die aanschoven voor het diner. Ze genoten duidelijk van de hele ambiance en het eten. Na een aantal wijntjes werd de avond steeds gezelliger en een van de Belgen pakte zijn gitaar en begon liedjes te spelen. Binnen een kwartier zong en danste iedereen mee; achtien gasten in totaal. We hebben tot diep in de nacht gezongen en gedanst. Fantastisch.”

“Ik omschrijf mijn B&B Art en Route met de volgende vijf kernwoorden: rust (er is hier geen verkeer en ’s nachts is het letterlijk pikkedonker en doodstil), ruimte (enorme weidsheid, bij helder weer kun je zelfs de 85 kilometer verderop gelegen berg Mont Ventoux zien), natuur (het is hier overweldigend mooi), ontspannen (je bent letterlijk in een andere wereld) en gastvrij.”

Bienvenue en France! 

*De partner van gastvrouw Marie Louise is helaas in juni 2023 overleden aan de slopende ziekte Alzheimer. Sinds 2022 runt ze de B&B met behulp van vrienden.

-> Auteur Jorine de Bruin helpt met haar bedrijf Hoteljournalist gastenverblijfeigenaren succesvol ondernemen (B&B, hotel, vakantiehuis, camping). Meer informatie, zoals een online leeromgeving en podcast, vind je op haar website.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws