B&B Inside: een ‘adults only’ B&B is een goed plan

Auteur: Redactie
B&B Inside Ondernemen 21 juni 2024
B&B Inside: een ‘adults only’ B&B is een goed plan

In de rubriek ‘B&B Inside’ worden actuele ondernemersvraagstukken beantwoord door ondernemers van B&B’s uit Nederland en het buitenland. De stelling luidt: Een ‘adults only’ B&B is een goed plan.

Peter van Geffen van Boutique B&B Villa Dalhof in Berg en Dal:

“We zijn in feite al ‘adults only’; gasten zijn welkom vanaf twaalf jaar. Zo is het voor iedereen duidelijk dat Villa Dalhof rust biedt. ‘Adults only’ kan een logisch gevolg zijn van je positionering. Het zorgt voor duidelijkheid voor iedereen: enerzijds voor onze primaire doelgroep en anderzijds voor mensen die minder goed bij ons passen. We krijgen er eigenlijk nooit vragen over. Ons beleid om geen honden te accepteren leidt vaker tot vragen.”

Boutique B&B Villa Dalhof is omringd door een stuwwal, bossen en wijngaarden. De bed and breakfast biedt per accommodatie drie suites en één kamer voor twee personen.

Debby van Wijngaarden van Stadhuisje Apeldoorn in Apeldoorn:

“Ik ben het niet eens met de stelling. Kinderen zijn in ons vakantiehuis ook van harte welkom! Ze vinden in het vakantiehuis spelletjes, puzzels en leerzame boekjes, onder andere over de geschiedenis van Apeldoorn. We passen het beddengoed aan als we weten dat er een gezin met jonge kinderen komt overnachten. Alleen aan de ouders van de allerkleinsten vragen we om zelf een ledikantje en een kinderstoel mee te nemen. Die hebben we namelijk niet aangeschaft. Kinderen brengen veel vreugde in het vakantiehuis. Ze vertellen ons vaak honderduit over hun grootste voetbalhelden, hobby’s en sporten, de nieuwste games of hun popidool. En dan die blije (en vermoeide) snuitjes na een bezoek aan het pretpark, de Apenheul, het Juniorpaleis in ’t Loo, het zwembad of het klimbos. Na zo'n dag vol avonturen is het vaak al vroeg heel stil.”

Vakantiehuis ‘Stadhuisje Apeldoorn’ bevindt zich vlak bij de bossen van de Veluwe. De volledig uitgeruste vakantiewoning biedt privacy en is geschikt voor maximaal vier personen.

Paul van den Engel van B&B De Engelhoeve in Roderwolde:

“Ik ben het niet eens met de stelling; waarom zou je kinderen uitsluiten? Mijn gezinskamers, met een tweepersoonsbed beneden en twee eenpersoonsbedden boven, zijn hierop ingericht. Ik kan niet zeggen dat er veel kinderen naar mijn B&B komen, de kinderen die komen zijn meestal niet ouder dan twaalf jaar en komen met hun ouders mee. Naar mijn mening zijn ouders met jonge kinderen ook niet direct op zoek naar een B&B, ze zijn meer op zoek naar een huisje op een vakantiepark waar meer vertier is. Het filtert zich dan ook vanzelf uit. Qua overlast van kinderen heb ik nog geen enkele klacht van andere gasten ontvangen, dus waarom overgaan op ‘adults only’?”

B&B De Engelhoeve biedt twee kamers, elk geschikt voor vier personen. In het luxe logement in het achterdeel van de woonboerderij bevinden zich twee ruime kamers, elk voorzien van een tweepersoonsbed.

Gretha ter Haar van B&B Aan de Zuyderzee in Bunschoten-Spakenburg:

“Een ‘adults only’ B&B is niet het soort accommodatie waar wij voor kiezen. Wij laten de keuze aan de gasten of ze met of zonder kinderen komen. We hebben al meerdere keren oma’s en opa’s gehad met kleinkinderen en die genieten dan volop. Dit weekend hadden we een echtpaar dat een tweeling heeft. Zij kwamen een nachtje bijtanken zonder kinderen, dat kan dus ook heel goed. Met of zonder kinderen, of hond, iedereen is welkom. Daar genieten we zelf ook het meest van.”

B&B Aan de Zuyderzee beschikt over één suite met een tweepersoonsbed en een slaapbank. De accommodatie is gelegen midden in het centrum van Bunschoten-Spakenburg.

Gerard Bos van B&B Villa Branca in Barreiros, Portugal:

“Het succes van een B&B staat of valt met het aanspreken van de juiste doelgroep. Wie wil je als gasten ontvangen? Kun je het jezelf veroorloven wanneer een categorie gasten (gezinnen met kinderen) daardoor niet komt? Tot welke leeftijd zijn het kinderen? Wanneer jongeren zich kunnen vinden in onze doelgroepomschrijving is er geen enkel probleem. Onze doelgroep bestaat uit personen met belangstelling voor cultuur en historie, sport en natuur, wijn en eten en Portugal in het algemeen. Een doelgroepomschrijving met ‘niet welkom’ is voor onze B&B niet passend en daarmee ongewenst. Dat betekent dat we soms gasten krijgen die het concept niet kennen of de regels van het verblijf niet willen hanteren. Tot nu toe leidt dat niet tot grote problemen: we vertellen de huisregels standaard bij binnenkomst. We proberen duidelijk te maken dat wij ons niet richten op werving van families: geen gezinskamers, geen overvloed aan kinderstoelen en campingbedjes, geen strand en geen opblaasbadje. Op de website vermelden we dat het zwembad een diepte van 160 centimeter heeft en dat is voor mensen met kinderen ook een drempel. Maar soms hebben we een huilend kind of een jengelend ‘dictatortje’ te gast. Wanneer de ouders zich beschaamd tonen over het gedrag van hun kind, wordt deze houding in het algemeen gewaardeerd en wordt de beperkte overlast geaccepteerd door andere gasten. We krijgen ook aanvragen van groepen jongeren die verwachten dat het hele huis alleen voor hen beschikbaar is. Dat is niet zo, wij wonen er ook. In de huisregels staat ‘geen feesten’. Een ander aandachtspunt is de diereneigenaar die zijn huisdier wil meenemen. Dat doen we niet; onze kat Mina komt ook in de tuin. Het is ook haar huis. Dus, bij ons gaat dat niet. Bij anderen juist wel.”

In B&B Villa Branca Barreiros in het midden van Noord-Portugal heeft plaats voor veertien personen verdeeld over vijf luxe kamers en een ‘self-catering’ appartement.

Mirjam de Haas van B&B Geliefd in Voorhout:

“Ik heb zelf een ‘adults only’ B&B en vind het dus zeker een goed plan. B&B Geliefd bevindt zich in een voormalige bollenschuur waarin het erg gehorig is. Daarom is het vanwege de andere gasten niet handig om kinderen te ontvangen. Mijn doelgroep bestaat uit volwassenen die op zoek zijn naar een mini-vakantie. Het is ‘hotelchic’ ingericht, kinderen hebben hier niks te zoeken of te doen. Gasten komen voor een verwenweekend, om man en vrouw te zijn en niet papa en mama. Mensen met kinderen willen ook een speeltuin en dergelijke bij de B&B of in de buurt voor hun kinderen, dat kan ik niet bieden.”

B&B Geliefd heeft twee kamers in een voormalige bollenschuur, elk geschikt voor twee personen, en ligt in de bollenstreek, dicht bij de Keukenhof.

Wil je de reacties lezen op andere stellingen? Klik dan hier.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

 

Overig nieuws