B&B Inside: ik hanteer een minimumverblijf van meerdere nachten

Auteur: Redactie
B&B Inside Ondernemen 19 april 2024
B&B Inside: ik hanteer een minimumverblijf van meerdere nachten

In de rubriek ‘B&B Inside’ worden actuele ondernemersvraagstukken beantwoord door ondernemers van B&B’s uit Nederland en het buitenland. De stelling luidt: ‘Ik hanteer een minimumverblijf van meerdere nachten.’

Peter van Geffen van Boutique B&B Villa Dalhof in Berg en Dal:

“Bij Villa Dalhof is het minimumverblijf twee nachten. Anders wegen de kosten niet op tegen de tarieven per nacht en het is daarnaast gezelliger als mensen langer blijven. Zo trekken we ook meer gasten aan die echt van de wijngaarden, het heuvellandschap en Nijmegen willen genieten, in plaats van reizigers op doorreis zoals wandelaars, fietsers of mensen die na een concert of feest een slaapplek zoeken. We zijn helemaal tevreden met ons beleid.”

Omringd door een stuwwal, bossen en wijngaarden vind je Boutique B&B Villa Dalhof. Deze bed and breakfast biedt drie suites en één kamer voor twee personen per accommodatie. Alle suites ademen historie met een koloniale, ‘botanical’ stijl.

Gerard Bos van B&B Villa Branca in Barreiros, Portugal:

“Wij hanteren inderdaad een minimum verblijfsduur van twee of drie nachten, afhankelijk van de periode en de kamer. Dat is overigens een leidraad en geen wet, maar het voorkomt dat we via de OTA’s boekingen voor één nacht krijgen. Met directe boekingen staan we weleens verblijven van een enkele nacht toe. Schoonmaken, administratie enzovoort is voor een boeking van één nacht evenveel werk als voor een verblijf van drie nachten. Door een minimumverblijf van meerdere nachten te hanteren, houden we meer regie op onze agenda en werkzaamheden. Een ander voordeel is dat je de gasten beter leert kennen en je je expertise over de omgeving kunt delen. De gasten voor een enkele nacht hebben veelal een ander doel en passen minder goed in onze doelgroep, die houdt van historie, cultuur, eten, drinken, natuur en sport.”

In B&B Villa Branca Barreiros in het midden van Noord-Portugal is plaats voor veertien personen in vijf luxe kamers en één ‘self-catering’ appartement. Gasten komen voor de cultuur, de mogelijkheid voor sportieve of actieve activiteiten in de natuur en om te genieten van het regionale eten en drinken.

Debby van Wijngaarden van Stadhuisje Apeldoorn in Apeldoorn:

“Wij hanteren een minimumverblijf van twee nachten. Gasten hebben in dat geval echt de tijd om te onthaasten en minimaal een hele dag om de binnenstad van Apeldoorn te ontdekken, door Paleis Het Loo te struinen of om gewoon even helemaal niets te doen. Heerlijk! Daarnaast vinden we het zelf fijner. We stellen hoge eisen aan hygiëne, comfort en service. Omdat we naast onze B&B allebei parttime werken, kunnen we niet voldoen aan deze eisen als we ons vakantiehuis voor één nacht verhuren.”

Vakantiehuis ‘Stadhuisje Apeldoorn’ bevindt zich vlakbij de bossen van de Veluwe. De volledig uitgeruste vakantiewoning, met privacy, is geschikt voor maximaal vier personen.

Mirjam de Haas van B&B Geliefd in Voorhout:

“Ik hanteer een minimumverblijf van twee nachten voor het zomerseizoen om kosten te besparen en mijn eigen energie te beschermen. De B&B run ik alleen, dus alle taken rusten op mijn schouders. In het begin vond ik het invoeren ervan moeilijk, omdat je gasten daarmee een verplichting geeft. Soms ontving ik aanvragen voor één nacht van gasten die na een verjaardag of feestje niet terug naar huis willen rijden. Vaak vonden zij mijn kamerprijs te hoog en probeerden korting te krijgen omdat ze alleen kwamen slapen. Ik besefte dat dit niet mijn doelgroep is, en de beslissing was gemaakt. Nu merk ik dat mijn doelgroep minimaal twee nachten wil verblijven. Gasten boeken een minivakantie en willen er even helemaal uit zijn. Deze gasten kan ik laten genieten van een beetje luxe en verwennerij. Momenteel overweeg ik of ik dit ook voor aankomend winterseizoen ga instellen.”

Gasten van B&B Geliefd komen voor de bollenstreek, de Keukenhof of de stranden van Noordwijk en Katwijk. De twee kamers in de voormalige bollenschuur van familie Colijn & Zonen bieden elk plek aan twee personen.

Paul van den Engel van B&B De Engelhoeve in Roderwolde:

“In het weekend, van vrijdag tot zondag, hanteer ik een minimumverblijf van meerdere nachten. Doordeweeks kunnen gasten wel voor één nacht boeken. In 2023 was 16 procent van alle verblijven een boeking van één nacht, geboekt tussen zondag- en donderdagavond. Het betrof voornamelijk wandelaars (van het Jacobspad en het Drenthepad), fietsers (op doorreis), zakelijke gasten (de stad Groningen is op 10 kilometer afstand) en gasten voor één nacht met een hottub-arrangement. Ik heb overwogen te stoppen met enkele boekingen omdat het relatief gezien meer tijd kost, maar ik heb het opgelost door een hogere prijs voor één nacht te hanteren. Gasten die voor meerdere nachten boeken, betalen dus minder. Zo stimuleer ik gasten om de verblijfsduur te verlengen. Deze aanpak werpt dit jaar zijn vruchten af als ik naar de boekingen kijk.”

B&B De Engelhoeve heeft twee kamers met een landelijke en trendy uitstraling, elke kamer is geschikt voor vier personen. In het luxe logement in het achterdeel van de woonboerderij bevinden zich twee ruime kamers met ieder een tweepersoonsbed.

Gretha ter Haar van B&B Aan de Zuyderzee in Bunschoten-Spakenburg:

“We hebben geen minimumverblijf voor gasten. In onze B&B gaan we uit van wat wij zelf als gasten prettig zouden vinden en we verblijven bij andere B&B’s vaak ook maar één nacht. We ontvangen regelmatig ouders die een nachtje komen slapen zonder kinderen om even op te laden, en zij kunnen doorgaans maar één nachtje weg. Er komen ook veel fietsers die een rondje om de Zuiderzee fietsen en dan bij ons overnachten, met een minimum van twee nachten wordt dat lastiger. Maar wanneer ik voor de vijfde keer in één week het bed verschoon en alles weer schoonmaak, denk ik weleens dat het misschien toch beter is om een minimumverblijf van twee nachten in te voeren. Voor dit seizoen doen we dat nog niet.”

B&B Aan de Zuyderzee beschikt over één suite met een tweepersoonsbed en een slaapbank. De accommodatie is gelegen midden in het karakteristieke centrum van Bunschoten-Spakenburg.

Wil je meer reacties op de stellingen lezen? Klik dan hier.

Reacties via Instagram op de stelling: 

Waddenhuisverhuur: Wij hebben geen B&B maar wel 4 vakantiehuizen in Paesens aan de Waddenzee. En wij verhuren voor minimaal 2 nachten. 

Dewaalhoeve_benb: Wij hanteren al bijna 6 jaar geen minimumverblijf. Wij vinden dat gasten die er 1 nacht eropuit willen, dat moeten kunnen doen. Het is veel werk maar we hebben wel gemiddeld een 9,3 beoordeling en 4 tulpen!

Bedandbreakfastlimburg: Wij hanteren in het weekend een minimumverblijf van 2 nachten. De huidige gemiddelde beoordeling is een 9,5 en ik red het zo. Het is op deze manier prettig voor mezelf, mijn gasten en mijn gezin. 

Deboervandewater: Sinds september jl. ook begonnen met minimaal 2 nachten voor Vúr de Diek. Toen ik op een gegeven moment bij een stapel wasgoed van 16 gasten stond, dacht ik: waar ben ik nog mee bezig? Ik heb één gastenverblijf opgegeven en ik heb de studio voor 1 á 2 personen behouden. Na 10 jaar de B&B te draaien en in het hoogseizoen niet met manlief op vakantie kunnen gaan, vond ik het genoeg. Nu af en toe maar een reservering, maar ik vind het prima. 

Hofvaneersel: Voor 3 kamers hanteer ik geen minimumverblijf, voor het appartement is dat wel 2 nachten. 

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws