B&B te koop: Officierswoning uit 1700

Auteur: Juan Kort
B&B te koop Ondernemen 29 augustus 2023
B&B te koop: Officierswoning uit 1700

In deze rubriek nemen we met onze lezers een kijkje in B&B’s die te koop staan. Wellicht zit er iets interessants voor je tussen. Misschien de start van een nieuw avontuur?

Deze maand staat een voormalige officierswoning uit begin achttiende eeuw in de spotlights. Het in 2009 grondig gerenoveerde pand is gelegen in het centrum van Maastricht, op slechts 700 meter van het Vrijthof. De woning heeft momenteel meerdere B&B-kamers en de vraagprijs bedraagt 1.095.000 euro k.k. Een ‘guesthouse vergunning’ is aanwezig.

Indeling

Er is een gezamenlijke ingang voor de bewoners en gasten van B&B Artagnan. Op de begane grond bevinden zich de ontvangsthal, een aparte ontbijtruimte met open haard en een privé keuken met open haard. Aan de achterzijde ligt een stadstuin - die ook voor gasten toegankelijk is - waar met goed weer ontbeten kan worden. Op de eerste verdieping geeft de overloop toegang tot een bibliotheek met open haard, een slaapkamer met open haard en badkamer met jacuzzi. Op deze etage bevinden zich ook een pantry, privé woongedeelte met kantoor en privé slaapkamer. Op de tweede verdieping zijn twee slaapkamers, elk met een eigen badkamer, geschikt voor maximaal vijf en drie gasten te vinden. Ook is er een eigen ondergrondse parkeerplaats aanwezig, onder het naastgelegen appartementencomplex. Deze is te bereiken met een autolift.

Tekst gaat verder onder de foto's

Bijzonder

Volgens de eigenaresse Alie Fransen komen gasten naar de accommodatie om verschillende redenen. Allereerst is er de gunstige ligging midden in het centrum. “Daarnaast wordt de B&B geprezen om het hoge niveau van de gastvrijheid, die voortkomt uit de persoonlijke aandacht die wij aan elke gast geven. De goede prijs-kwaliteitverhouding draagt ook bij aan de aantrekkelijkheid. Wat de ervaring extra bijzonder maakt, is de inrichting. Die sluit aan bij het historische karakter van het pand, waardoor de authentieke sfeer is behouden. Met de hoge waardering van een 8,8 bij Booking.com is het duidelijk dat onze inspanningen worden gewaardeerd”, vertelt Alie, die grotendeels zelf de B&B beheert, maar af en toe de hulp krijgt van haar man Leo.

Financieel

De kamerprijs per nacht is variabel. “We doen aan revenue management. De prijs is afhankelijk van het aantal personen, kamertype en periode”, vult de eigenaresse aan. De TRevPAR (Total Revenue Per Available Room, red.) per geboekte nacht was vorig jaar 208,76 euro, in 2021 171,24 euro, in 2020 123,96 euro, in 2019 97,16 euro en in 2018 92,52 euro, De omzetten bedroegen respectievelijk 84.964 euro, 72.6025 euro, 55.420 euro, 59.075 euro en 57.268 euro. Dit is de totale omzet, inclusief ontbijt en parkeren, maar exclusief toeristenbelasting en btw. Ook de complete uitrusting om de B&B voort te zetten, is beschikbaar voor verkoop. Elke kamer beschikt over een smart-tv, magnetron, mobiele airco, Nespresso apparaat, waterkoker, haardroger, badjassen, zitje, muziekboxen en kluisje. “De kamers staan in principe op alle OTA’s open tot 15 januari 2024, maar verlenging is mogelijk. Ik ben bereid om zo lang als nodig is de nieuwe eigenaren in te werken en met raad en daad terzijde te staan”, vertelt Alie.

Toekomst

Alie en Leo Fransen verkopen de woning met B&B om redenen die minder aangenaam zijn. Alie deelt daarover: “Afgelopen jaar is mijn moeder, voor wie ik mantelzorger was, overleden. Bovendien is vorig jaar een zeer goede vriend plotseling overleden en deze twee gebeurtenissen hebben grote impact op zowel mij als mijn man gehad. Ons hele leven stond plotseling op zijn kop. Daarnaast is mijn man dit jaar met pensioen gegaan.” Deze omstandigheden zorgen ervoor dat het echtpaar nadenkt over de verdere invulling van hun leven. “Daar past de B&B niet in. Hoe leuk het ook is om een accommodatie te exploiteren, de initiële motivatie is verdwenen. Het omgaan met de gasten en het hen naar de zin maken, levert mij nog steeds veel voldoening en energie op. Maar de bijbehorende verantwoordelijkheden veel minder. Ik zeg altijd ‘je moet stoppen op je hoogtepunt’, en dat moment is nu aangebroken. Wat de toekomst brengt zien we wel, maar het lijkt me ontzettend leuk om over de hele wereld op huizen te passen, of dat nu voor kortere of langere tijd is.”

Interesse? De woning aan de Jekerstraat 19 in Maastricht staat op Funda.

Wil je dat jouw bijzondere B&B ook in deze rubriek komt en kunnen wij de foto’s rechtenvrij gebruiken? Mail dan naar redactie@uitgeverijps.nl

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws