B&B vol liefde: 7 tips voor een harmonieuze samenwerking met je partner

Auteur: Jorine de Bruin
Jorine de Bruin 19 september 2023
B&B vol liefde: 7 tips voor een harmonieuze samenwerking met je partner

Bij het runnen van een B&B met je partner, waar liefde en een bedrijf samenkomen, kom je ook voor uitdagingen te staan. In deze wereld van gezellige ontbijtjes, gastvrijheid en charmante accommodaties lijkt het misschien een sprookje, maar we weten allemaal dat elk sprookje zijn uitdagingen heeft. Echter met de juiste aanpak en een vleugje humor, kun je een B&B beheren zonder ruzie te maken met degene van wie je houdt. Samen een B&B runnen kan een geweldige ervaring zijn, maar het kan ook uitdagend zijn als je niet goed voorbereid bent.

1.       Verdeel de taken slim

Eén van de belangrijkste sleutels tot harmonieus samenwerken in een B&B is het verdelen van de taken op een slimme manier. Ieder van jullie heeft waarschijnlijk verschillende sterke punten en interesses. Misschien is de ene persoon dol op het ontbijt terwijl de ander uitblinkt in gastvrijheid. Zorg ervoor dat jullie taken verdelen op basis van jullie vaardigheden en kunnen. Zo voelt niemand zich overbelast en kan ieder zijn of haar passie volgen.

2.       Kletsen, kletsen en nog meer kletsen

Als het om samenwerking gaat, is communicatie alles. Maak tijd vrij om regelmatig te praten over hoe het gaat, en dan hebben we het niet alleen over ‘Hoe was je dag?’ gesprekken, maar over echte praat-sessies. Praat over alles, van gastervaringen tot grote dromen. Zodat eventuele problemen snel kunnen worden opgelost voordat ze escaleren.

3.       Plan qualitytime en neem een spaarpot

Je werkt samen en je bent een stel. Dat betekent dat qualitytime buiten de B&B net zo belangrijk is als de rest. Leg de laptops en schoonmaakdoekjes weg, plan dat romantische uitje en geniet van elkaars gezelschap. En voor het geval dat de B&B-levensstijl je ooit tot discussies zou verleiden, gooi dan wat kleingeld in de spaarpot voor koppelscounseling – je weet maar nooit!  

4.       Stel duidelijke doelen

Samenwerken aan een gedeeld doel kan motiverend en lonend zijn. Stel duidelijke doelen voor jullie B&B, zoals het verhogen van de bezettingsgraad, het verbeteren van de recensies of het uitbreiden van de dienstverlening. Het hebben van gezamenlijke doelen zal jullie in dezelfde richting laten werken en kan onenigheid verminderen.

5.       Respecteer elkaars ruimte

Zelfs de meest verliefde koppels hebben ruimte nodig. Respecteer elkaars persoonlijke ruimte en momenten van bezinning. Als je wat ‘alleen-tijd’ nodig hebt, overweeg dan om een ‘niet storen;  bordje voor de deur te hangen – zo weet iedereen wanneer het tijd is om even alleen te zijn. Geef elkaar de vrijheid om op te laden.

6.       Leer van elkaars fouten

Fouten maken is menselijk, en in de B&B-wereld zal dat niet anders zijn. In plaats van de schuld op elkaar af te schuiven, zie fouten als leermomenten. Bespreek wat er is misgegaan en hoe jullie het in de toekomst kunnen voorkomen. Samen groeien door middel van fouten is een geweldige manier om sterker te worden als team. Om het nog leuker te maken, bewaar een lijst met ‘grappige blunders’ om af en toe eens hardop te lachen en te beseffen dat niemand perfect is.

7.       Lach samen

Last but not least, onthoud dat samen lachen de ziel voedt. Het runnen van een B&B kan uitdagend zijn, maar humor maakt alles beter. Deel grappige verhalen van gasten, maak grappen over de eigenaardigheden van de B&B-wereld en lach gewoon samen. Een goede lach kan wonderen doen voor jullie gemoedstoestand.

En als bonustip voor degenen die tot het einde hebben doorgelezen: vergeet nooit het magische woord ‘chocolade’. Als er ooit een meningsverschil dreigt, haal dan wat chocolade tevoorschijn. Chocolade heeft de wonderbaarlijke kracht om ruzies te sussen en harten te verwarmen. Dus zorg ervoor dat je altijd een geheime voorraad hebt voor noodgevallen. 😉

-> Jorine de Bruin werkt met haar bedrijf Hoteljournalist als PR-specialist & Tekstschrijver voor gastenverblijven (B&B, hotel, vakantiehuis, camping). Meer informatie, zoals een online leeromgeving en podcast speciaal voor gastenverblijfeigenaren, vind je op haar website.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws