Bed & Breakfast rewind: “Ik zat tot half 3 ’s nachts mails te beantwoorden”

Auteur: Silke Onink
Interview Ondernemen 7 juli 2023
Bed & Breakfast rewind: “Ik zat tot half 3 ’s nachts mails te beantwoorden” B&B De Droomhoeve

In deze zomerreeks blikken wij terug op een seizoen van het bekende programma Bed & Breakfast. Wekelijks interviewen wij een ondernemend B&B duo dat heeft deelgenomen aan het programma. Deze week is dit seizoen twee uit 2013, de B&B van Marcèl en Debora: De Droomhoeve in Nunspeet.

Van bijgebouw tot B&B

De geïnterviewde, Marcèl Vugts, vertelt over de start van De Droomhoeve: “Samen met mijn vrouw Debora runnen wij bed and breakfast de Droomhoeve in Nunspeet. Wij zijn in 2010 een B&B gestart omdat wij hier de kans en ruimte voor hadden.” Het idee voor de accommodatie komt vanuit het werk van Marcèl. “Ik maak badkamers. Wij kochten de boerderij in Nunspeet met een bijgebouw, toen ik badkamers maakte bij een bed and breakfast in Lelystad kwam ik op het idee om er zelf een te beginnen.” Nadat Marcèl het bijgebouw zelfstandig had verbouwd, opende de B&B van het stel. “Ik zocht al een langere tijd een bestemming voor het bijgebouw.”

Terugblik op deelname

Het eerste seizoen van het welbekende televisieprogramma werd uitgezonden in 2012. De inhoud van het programma was voor de meeste B&B’ers nog onduidelijk. “In 2011 kregen wij een mailing over de start van het programma waarin werd verzocht je op te geven, dit hebben wij in het eerste jaar niet gedaan.” Het grote zusje ‘Three in a bed’ was al twee seizoenen lang een succes in Engeland. Ook in België werd het programma ‘Met vier in bed’ al uitgezonden sinds 2010.

“De uitzendingen van de Engelse versie leken niet erg positief. Er werd veel op elkaar geklaagd. Daarom wilde ik eerst even kijken wat het programma in Nederland ging doen”, vervolgt Marcèl. “Tot mijn verbazing werd ik opgebeld tijdens de opnames van het eerste seizoen, door de bed and breakfast in Lelystad. Er werd tijdens de opname gezocht naar een accommodatie voor de volgende filmperiode, iemand had afgezegd.” Toch ging De Droomhoeve voor een tweede keer niet in op het verzoek.

“Het zijn zes dagen opnames, dit paste niet door onze bezetting. Wij hebben ons toen wel ingeschreven voor het tweede seizoen omdat wij na het eerste seizoen graag mee wilden doen aan het programma.” “Het zag er allemaal positief uit.” Er wordt vanuit het programma gevraagd om een activiteit te organiseren. “Het doel ervan is om te laten zien wat gasten bij jouw accommodatie kunnen doen.”


Foto uit 2013 v.l.n.r.: Frank en Irma Appel, Hans Hofman, Trudy van Tricht, Marcèl en Debora Vugt

De bed and breakfast van Marcèl en Debora ligt dicht in de buurt van de Veluwe, wat veel activiteiten biedt voor de gast. Zo geeft het stel aan op de website dat ook attractiepark Walibi en het Dolfinarium in de omgeving te vinden zijn. Daarnaast biedt de Veluwe enkele welnessresorts en natuurlijk het wandel- en fietsgebied van de Veluwe zelf.

“Wij hadden destijds scooters in de verhuur en gasten komen bij ons voor de natuur, dus hebben wij samen met de B&B’ers een ritje gemaakt. Vervolgens zijn wij met een natuurgids de natuur ingegaan en hebben we paddenstoelen gefotografeerd.”

De aanmelding tijdens het tweede seizoen was niet voor niets. Het stel ervaart de deelname aan het programma namelijk positief. “Wij wisten als enige al hoe alles er achter de schermen aan toe gaat, omdat onze kennis hier al in mee had gedraaid. Dus wij zijn er wel iets anders ingestapt dan de andere deelnemers (B&B Motorship Elisabeth in Leeuwarden en Contoversy Tram inn in Hoogwoud, red.). Het is niet op beeld zichtbaar, maar je wordt continue geïnterviewd. Daar geef je antwoord op en dat wordt dan gefilmd.”

Gigantisch veel boekingen

Volgens Bedandbreakfast.nl (niet deze website) trok de eerste aflevering van het tweede seizoen, de uitzending waar de bed and breakfast van Marcèl in Debora in voorkwam, 1.021.000 kijkers. Of het aantal kijkers ook veel boekingen trekt?

“Wij hebben heel veel boekingen gehad. We hebben samen met een kennis een reserveringssysteem ontwikkeld speciaal voor B&B’ers en hoteliers (Checkinplanner.com, red.) De uitzending was op vrijdag 1 februari 2013 en ik heb tot half drie ’s nachts mails beantwoord. Wij ontvingen berichten vanuit vijf verschillende landen, het was echt gigantisch”,  gaat Marcèl verder. “De uitzending was nog geen twee seconden bezig en wij kregen al mails binnen. Af en toe krijgen wij nog steeds gasten die vermelden dat wij destijds op TV zijn geweest en dat zij dat hebben onthouden. Dan word je op een lijstje gezet van B&B’s die zij nog willen bezoeken. Dus ook nu komen er nog reserveringen vanuit het programma, al is het ruim tien jaar geleden uitgezonden. Er zijn ook veel terugkerende gasten die destijds naar aanleiding van het programma zijn geweest.”

Marcèl en Debora zouden iedere B&B’er een deelname aanraden. “Doe mee, ik hoor van veel B&B’ers dat zij niet mee willen doen uit angst voor... Ik heb geen idee waarvoor dit kan zijn. Het is goed voor de bezetting. Stap er positief in en ga niet met het vingertje overal langs, je wordt erin begeleid.”

Wat is een terugblik zonder een memorabel moment? Het meest bijzondere moment van Marcèl is in het grote bad bij De Droomhoeve. “Het programma was de andere gasten aan het filmen bij ons in het grote bad en de B&B’ers namen een hap schuim. Dat zagen wij pas later terug in de uitzending, maar de hele productie lag toen in een deuk. Toen wij de uitzending zagen lagen ook wij in een deuk. We hadden echt een hele leuke opname.”

Het programma is dus nog lang niet verdwenen uit de herinneringen van het stel. Anno 2023 wordt het programma uitgezonden op maandagen. Staat de televisie van Marcèl en Debora dan ook aan op NPO1? Marcèl zelf niet, maar Debora kijkt nog steeds graag naar de uitzendingen met vrolijke B&B’ers.

Toekomst

De Droomhoeve startte de uitzending in 2013 met vier kamers. De toekomstdroom van Marcèl en Debora was om uit te breiden met een extra gebouw. Deze toekomstplannen heeft het stel recentelijk waargemaakt door uit te breiden met een extra gebouw en daardoor nu niet vier, maar tien kamers aan te bieden aan hun gasten. “Wij hebben door het nieuwe pand zes extra kamers. We zijn dus gegroeid, mede door locatie en bezetting. Mijn vrouw runt de B&B nu met personeel erbij, ik werk vooral op de achtergrond. De toekomstplannen zijn daarmee onlangs afgerond, nieuwe plannen zijn er nog niet.”

Over

Marcèl en Debora toverden een oude stal om tot een bed and breakfast met vier kamers, ieder met ruimte voor twee gasten. De kosten verschillen per kamer, gemiddeld kost een kamer 125 tot 145 euro per nacht. Dit is inclusief toeristenbelasting en ontbijt. Ook heeft het stel appartementen beschikbaar voor minimaal 145 euro per nacht, dit is inclusief de toeristenbelasting.

Nunspeet, gelegen in Gelderland, telde op 1 januari 2023 ruim 21.041 inwoners en beschikt over drie bed and breakfasts met een vermelding bij Bedandbreakfast.nl.

Volgende week blikken we terug op een B&B uit seizoen drie in 2014. Ben jij een B&B’er die heeft deelgenomen aan bed and breakfast tussen 2014 en 2021? Wekelijks doen wij een interview met een deelnemer uit het volgende seizoen, dus schroom niet en mail naar redactie@uitgeverijps.nl.

Foto uit 2013: Omroep MAX
Foto's B&B aangeleverd door: De Droomhoeve

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws