B&B Bij het Struinpad: een oase van rust en groen in het Land van Cuijk

Auteur: Jorine de Bruin
20 november 2020
B&B Bij het Struinpad: een oase van rust en groen in het Land van Cuijk

Kom tot rust in het gemoedelijke Brabantse dorp Wilbertoord. Kom genieten van de Brabantse gastvrijheid, overgoten met een heerlijk Bourgondisch sausje. Hier gaan natuur en historie hand in hand.

Wilbertoord is een ontginningsdorp in de Brabantse gemeente Mill en Sint Hubert. Wilbertoord vormt, mede door haar ligging, een hechte gemeenschap waarvan de bewoners onderling zeer behulpzaam zijn. De plaats ligt aan het randje van de Peel en kent geen doorgaande wegen door het dorp. Binnen een jaar wordt dit gebied één groot Land van Cuijk met 32 dorpen. Een b(l)oeiende streek waar natuur en historie hand in hand gaan.

Ook hand in hand in deze prachtige streek gaat het B&B- echtpaar Henk en Bea Dinnissen - van der Pasch (foto onder het artikel). Nadat dochter Laura was uitgevlogen zochten ze een levensbestendige woning met een grote tuin en schuur. Henk heeft een aannemingsbedrijf in grond-, weg- en waterbouw en zit al sinds de jaren negentig in dit gebied. Bea, gastvrouw van B&B Bij het Struinpad: “Door de grootte en indeling van onze huidige woning zagen we al kansen om een B&B te kunnen beginnen. De hele etage hebben we zelf niet nodig, maar leent zich uitstekend voor een B&B met twee kamers. Ook omdat we alles goed kunnen scheiden. Gasten hebben privacy en genieten daarnaast ook buiten van een eigen terras en fietsen/motorstalling met stroomvoorziening. Het runnen van een B&B is een vak apart, maar absoluut eentje die ons als een jasje past; logees in ons huis hadden we eigenlijk altijd al wel. De Brabantse gastvrijheid en het Bourgondische leven is ons dan ook als het ware met de paplepel ingegoten.”

Trouwambtenaar 2.0

Bea: “Wij wonen in een vakantieland. Dat zeggen wij al sinds wij ons hier gevestigd hebben. Zo omschrijven wij ons woongebied, we ervaren het zelfs immers ook zo. Vanuit de woning/B&B loop je zo via het struinpad naar een uitgestrekt bosgebied (Molenheide). Het leven is hier prettig, rustig én actief. Mijn man Henk en ik genieten van de vele dorpse activiteiten en wonen hier dan ook met veel plezier.” In april van dit jaar besloten Henk en Bea om het roer om te gooien. Bea had een stressvolle baan en nam ontslag. “Naast de B&B startte ik dit jaar mijn eigen bedrijf als ceremoniespreekster en richt ik mij sindsdien op het professioneel spreken bij (huwelijks)ceremonies en wil dit ook bij uitvaarten gaan doen. Overigens ben ik al bijna 12,5 jaar met veel plezier en passie gemeentelijk trouwambtenaar in diverse gemeenten.”

Waterrijke omgeving

De omgeving bij B&B het Struinpad heeft haar gasten een hoop te bieden. Bea somt op: “Natuurgebied Molenheide, landgoed Tongelaar, je kunt hier geweldig wandelen en fietsen in de buurt. Vanuit de B&B kun je direct fiets- en wandelroutes volgen door het meest afwisselende landschap van Nederland. Hier zijn ze nog te vinden: de nog onbekende onontdekte wandelgebieden met de mooiste wandelroutes op de meest onbekende plekjes van Nederland. Gegarandeerd genieten. We geven een wandelkaart te leen mee. Van bosrijke natuur tot het gastvrije Cuijk of onze gasten fietsen naar de prachtige vestingstad Grave of ze nemen juist de route naar de Peel. Daar kun je zelfs door het oorlogsmuseum in Overloon fietsen. Ook zijn wij verwend met veel water in de omgeving, kunnen onze gasten het prachtige waterrijke Land van Cuijk ontdekken, vind je hier veel kastelen, kloosters, kerken, molens en bovendien kunnen onze gasten bijvoorbeeld een dagje ontdekkingstocht afsluiten bij een groot wellnesscomplex- of boot welke hier in de buurt liggen. Of ze kunnen een van de yogamatjes gebruiken die wij klaar hebben liggen voor onze gasten. Steden als Nijmegen en Den Bosch liggen op slechts een half uurtje rijden van de B&B.”

Met knapzak

“De bezoekers van onze B&B vormen een zeer divers publiek. Rustzoekers, wandelaars, fietsers, stelletjes voor een romantisch weekendje weg, bruidsparen voor een huwelijksovernachting, aanstaande bruidsparen voor het voorgesprek, gezinnen en bevriende stellen die de B&B als appartement huren. De enige voorwaarde is dan dat je één trap op moet kunnen lopen. De gastenkamers, eetkamer, stube met compleet ingerichte keuken, het sanitair en de badkamer beslaan bijna de hele bovenverdieping. Beneden is er voor onze gasten een ruime hal met buitenspellen, nordic walking stokken en buiten beschikken zij over een eigen terras en fietsen/motorstalling met stroomaansluiting. Voor de kleintjes is er een traphekje, kinderstoel en campingbedje. Evenals binnen- en buitenspeelgoed. Ook kunnen onze jonge gasten met een knapzak heerlijk op pad de bossen in.”

Eigen wijze

Bea: “We bieden Service met een hoofdletter S. We brengen gasten weg, bijvoorbeeld naar een trouwlocatie of halen ze op bij het station, we lenen fietsen uit en nog veel meer. In principe proberen we alle wensen en vragen van de gasten naar eigen vermogen in te vullen. Ik ben de gastvrouw en Henk springt bij wanneer nodig. Ideaal. Onze B&B is gestyled door drie bevriende (amateur)kunstenaars en de meeste schilderijen en kunstwerken worden door hen te koop aangeboden.”

Omdat Bea ook ceremoniespreekster is mogen aanstaande bruidsparen die haar boeken ook komen overnachten in de B&B. Hier wordt tevens het voorgesprek gehouden. “Vanaf volgend jaar ga ik ook rouwspreken en bied ik nabestaanden een overnachting aan, voor een luisterend oor en/of bijvoorbeeld een wandeling in de rustige omgeving.”

Ook voor het ontbijt geldt: vrijheid blijheid (gasten ontvangen van tevoren een ontbijtlijst). Bea legt uit: “Overnachten in onze B&B kan zonder ontbijt, met een eenvoudig ontbijt, een ontbijt op maat of met ons inmiddels alom bekende regionale (h)eerlijke ontbijt. Deze laatste optie wordt door onze gasten het meest gekozen. Een aantal dingen voor het ontbijt maak ik zelf, zoals granola en ik bak daarnaast altijd iets lekkers zoals notenbrood of bananencake. Seizoensfruit en kruiden komen zoveel mogelijk uit eigen tuin. De broodjes komen van de plaatselijke bakker en alle overige producten voor het (h)eerlijke regionale ontbijt haal ik even verderop bij twee boerderijwinkels. Wanneer gasten ons appartement huren kunnen zij zelf het ontbijt verzorgen. Maar natuurlijk kunnen wij er dan wel voor zorgen dat de koelkast bij aankomst gevuld is.”

Goede koffie

Bea en Henk zijn vroege vogels. “De wekker staat standaard op 6 uur, waarna wij de dag opstarten met een heerlijk kopje koffie. Sinds kort schenken wij een nieuw koffiemerk in onze B&B en zowel de gasten als wijzelf zijn hier enorm blij mee. Goede koffie wordt enorm gewaardeerd. Ook het blitse koffieapparaat valt in de smaak bij onze gasten. Het ontbijt wordt verzorgd in onze stube. We zijn beide gek van Oostenrijk en hier vind je dan ook een heuse Oostenrijkse aanschuifbank met Oostenrijkse eetkamerstoelen.”

“Natuurlijk houden wij ons aan de coronamaatregelen en roeien we in de B&B met de riemen die we hebben. En gelukkig zijn dit er nog meer dan voldoende. Afstand houden is geen probleem in ons gastenverblijf. In deze coronatijd verhuren wij beide kamers alleen aan gasten die bij elkaar horen. Komt men alleen of met twee personen dan verhuren wij de andere kamer niet.”

Succes & geluk

Als gastvrouw van een B&B maak je natuurlijk altijd wel iets mee. Bea deelt dan ook graag een van haar anekdotes. “Ben je ook wel eens vergeten de kamersleutel in te leveren nadat je was uitgecheckt? Of iets anders vergeten terug te geven? Wij leenden aan gasten een inbussleutel zodat ze onderweg hun fietszadels konden bijstellen. Nadat ze alweer een tijdje geleden waren uitgecheckt ontvingen wij een lief kaartje met daarin de geleende inbussleutel. Natuurlijk gaat het ons niet om de inbussleutel, maar dit maakt ons vooral blij omdat we zo merken dat onze gasten terugkeken op een fijn verblijf bij ons. The key to success and happiness.”

B&B Bij het Struinpad ontvangt gasten sinds 1 juli jl. Bea: “Vooralsnog regel ik alle aanvragen zelf en maken wij nog geen gebruik van boekingssites. Over een tijdje willen we ons wel aansluiten bij bedandbreakfast.nl en AirBnB.”

Op de vraag wat ‘haar’ accommodatie nu onderscheidend maakt, antwoord Bea als een gastvrouw pur sang: “Onze gastvrijheid en service wordt door onze gasten zeer gewaardeerd. Ik denk dat onze B&B dan ook behoorlijk compleet is. Gasten komen en geven een eigen invulling aan hun verblijf bij ons. Vrijheid blijheid. Hoe ik in vijf woorden B&B Bij het Struinpad zou omschrijven? Gemoedelijk (Brabantse gastvrijheid), gastvrij (gastvrijheid staat hoog in het vaandel), service (we bieden service met een hoofdletter), beleving (zo bieden wij bijvoorbeeld ook bijzondere arrangementen aan) en ceremonies-op-maat (op verzoek maak ik bijvoorbeeld een persoonlijke verjaardagstoespraak of verzorg ik een intieme ceremonie). Er is zelfs een ceremonieboog die hiervoor gebruikt kan worden op de gastenkamer! Welkom bij B&B Bij het Struinpad.”


www.bijhetstruinpad.nl

Jorine de Bruin | Hoteljournalist
info@hoteljournalist.nl
www.hoteljournalist.nl

Overig nieuws