B&B eigenaar Marcel Doggen: Ik zou niet zonder channel manager kunnen

30 december 2016 | Jorien Slager

Channel manager is een tool waarmee vanuit één overzicht alle aangesloten boekingssites gemanaged kunnen worden. Onmisbaar voor een hotelier, maar ook handig voor een Bed&Breakfast eigenaar? Marcel Doggen van BE41 heeft een channel manager en kan niet meer zonder. “Ik doe bijna alles zelf. De channel manager bespaart me heel veel tijd.”

Marcel heeft een B&B met zeven kamers, op papier eigenlijk een hotel. “Ik woon er niet, dus officieel ben ik een hotel. Maar in mijn logo staat wel B&B, puur om niet de verwachting van een hotel te wekken.” BE41 ligt midden in het bruisende centrum van Maastricht. “De mensen komen ook echt voor de stad”, vertelt Marcel. “90 procent van de gasten zie ik binnen een kwartier na aankomst weer naar buiten gaan. Die gaan lekker de stad in.”

Channel manager

“Ik heb maar weinig kanalen waarop ik mijn B&B presenteer; Booking.com, Expedia en Bed&Breakfast Nederland. De afweging om een channel manager te gebruiken is tijd. Ik doe namelijk bijna alles alleen. BE41 kent veel enkele overnachtingen dus dat betekent veel wisselingen en drukte. De channel manager bespaart me veel administratief werk.”

Werken met een channel manager bevalt Marcel goed. “Ik heb alles één keer ingesteld en nu heb ik er geen omkijken meer naar. Als ik prijzen aan wil passen, doe ik dat via mijn eigen systeem en dan is alles op Booking.com twee minuten later aangepast.”

Beperking

Wel vindt Marcel het jammer dat de channel manager bij Bed&Breakfast Nederland maar gedeeltelijk werkt. “Dat ligt niet aan mijn channel manager, maar de opties bij Bed&Breakfast Nederland zijn nogal beperkt. Eigenlijk gaat alleen het boeken van een kamer goed. Maar de functie wel of niet inclusief ontbijt is een ramp. Hetzelfde geldt voor toeristenbelasting.”

Kosten

Veel B&B’s werken met een excelbestand of een agenda. Dit is natuurlijk voordeliger dan een channel manager. Marcel: “Natuurlijk is er het kostenaspect. De channel manager kost mij zo’n 55 euro per maand. Dus als je heel kleinschalig bent, is dat misschien te veel. Maar ik zou echt niet meer zonder kunnen. Het bespaart zo veel tijd.”

Bed&Breakfast Nederland

“Met Bed&Breakfast Nederland heb ik niet zulke goede ervaringen. Ik was benieuwd wat voor reacties ik zou krijgen van (potentiële) gasten op mijn B&B. Ik verwachtte er weinig van en dat gevoel bleek te kloppen. Ik zit midden in de binnenstad en een kamer in het weekend kost minimaal 100 euro. Misschien zoeken mensen op Bed&Breakfast Nederland toch naar andere prijsklassen. Ik heb er namelijk maar twee reserveringen in een half jaar tijd mee gehad.”

Booking.com

“Als ik Booking.com niet had, dan bestond ik niet meer. Dat is voor mij hét kanaal om gevonden te worden. Ik krijg 85 procent van de reserveringen binnen via booking.com. De overige 15 procent bestaan uit een klein stukje Expedia, mijn eigen website en het gebeurt ook dat mensen in de binnenstad de locatie zien.”

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Airbnb
Airbnb viert tienjarig bestaan

Airbnb bestaat sinds afgelopen weekend tien jaar. In deze tien jaar heeft het platform meer dan 300 miljoen gasten ontvangen in meer dan 81.000 steden en 191 landen. De afgelopen tien jaar zijn er veel accommodaties op het platform bijgekomen en hebben wij van Hospitality Management het fenomeen do...

Advertorial
B&B's laten online nog veel kansen onbenut

Online zichtbaarheid is in deze tijd essentieel en bepaalt het succes van je B&B. Als jouw ideale gast je niet kan vinden, of je website is erg verouderd, dan gaan ze naar de concurrent. Wat zoekt jouw ideale gast? Jouw ideale gast wil in korte tijd alle noodzakelijke informatie kunnen vin...

Columns
Column: tijd voor mezelf... Of toch niet?

Yvonne Rengelink en Jos Swagemakers zijn de bevlogen eigenaren van B&B Logement No5 in Assen. Vanaf nu houden zij je maandelijks op de hoogte van de gebeurtenissen en ontwikkelingen in hun B&B, die vorig jaar bekroond werd als 'beste bed & breakfast van Nederland'. Ik denk zo...

Wet- en regelgeving KHN
KHN wil verbod op pariteitsclausule

Er lijkt een sneeuwbaleffect te zijn ontstaan op het verbod van pariteitsclausules. Na Duitsland, Frankrijk, Italië, België en Oostenrijk heeft ook Zweden toegestemd met een verbod. De pariteitsclausule houdt in dat hotels via de eigen kanalen geen lagere prijs mogen aanbieden dan op de bo...

trends Personeel Ondernemen
"Het personeelstekort zit de groei binnen de sector in de weg."

De zonnige stemming in de horeca en recreatie zet verder door. Het mooie weer van het voorjaar zorgt vooral bij strandhoreca en vakantieparken voor een extra positief sentiment. Maar dat het goed gaat, betekent ook dat het tekort aan personeel een steeds groter issue wordt voor ondernemers. De Rabob...

Drinks Wijn
Trend: rode wijn kun je prima koelen

De rode wijn heeft het bij deze tropische temperaturen zwaar; men bestelt dan eerder een glas gekoelde rosé of witte wijn. Toch kan ook rode wijn uitstekend gekoeld geserveerd worden, maar daarbij dient wel rekening te worden gehouden met een aantal factoren. Koelen van rode wijn... Daar r...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: