B&B in het Gelderse Vorden; welkom in een Achterhoeks coulisselandschap

Auteur: Jorine de Bruin
10 december 2020
B&B in het Gelderse Vorden; welkom in een Achterhoeks coulisselandschap

Het Gelderse dorp Vorden is het meest bekend vanwege het feit dat het acht kastelen telt, waarmee het een van de meest kastelenrijke dorpen van Nederland is. Het dorp en omgeving wordt tevens gekenmerkt door een prachtig zogenaamd coulisselandschap. Om al wandelend en fietsend volop van te genieten.

Vorden is een dorp in de gemeente Bronckhorst in de provincie Gelderland. Het ligt ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van Hanzestad Zutphen en telt ruim 7.200 inwoners. Huis Vorden staat aan de rand van het dorp, de andere zeven kastelen staan er in een kring omheen. Sinds 2007, na een zoektocht van ruim twee jaar, runt gastheer Gijs van den Biggelaar met veel verve en passie zijn B&B Olthuys.

B&B-eigenaar Gijs van den Biggelaar: “Ik noem mijzelf graag herbergier. Want dat is wat ik doe. Ik herberg gasten en mag voor ze zorgen. Eind 2007 verhuisde ik met mijn gezin vanuit het westen naar de Achterhoek. Hier wilde ik mijn plannen verwezenlijken om een oude boerenhoeve te transformeren tot een sfeervolle B&B. Verhalen over de wijze waarop men vroeger in de hoeve leefde, werkte én bijzondere vondsten op het erf inspireerden hem om van B&B Olthuys te maken wat het nu is.”

Potentie

Gijs: “Na een, vooral online, zoektocht van ruim twee jaar vonden wij een afbraakpand gelegen tussen de bossen, weidse akkers en oude landgoederen in Vorden. Op een prachtige locatie met veel potentie. De boerderij was ruim en bood hierdoor veel mogelijkheden: van zelf gaan wonen tot gasten ontvangen. Met daarbij een niet aangetast ‘puur’ groot erf. Wat volgde was een megarenovatie en de start van B&B Olthuys was een feit. Vorden heeft haar gasten een hoop te bieden. De acht kastelen bevestigen de historie en geven de omgeving, zoals ik het altijd zeg, grandeur. Tevens is de Achterhoek vandaag de dag een heuse kunstregio geworden, met het museum MORE in Gorssel en Ruurlo, maar ook het Mondriaan museum in Winterswijk of bijvoorbeeld het Lalique museum in Doesburg. Ook vind je hier vele galerieën en beeldentuinen. Dit alles kunnen gasten bezoeken op een solex, e-step, Lelijke Eend of in een DAF. Erg leuk!”

Herbergier Gijs ontvangt in zijn B&B diverse soorten gasten. “Ik heb vaak jonge, hardwerkende stellen te gast die er heerlijk even een paar dagen tussenuit willen. Maar ook gezinnen met jonge of oudere kinderen weten ons te vinden. Net als oudere stellen die hier komen wandelen en fietsen.”

Elementen

Zowel de ruimte als de luxe van de gastenkamers maakt de accommodatie volgens herbergier Gijs onderscheidend. “De kamers beschikken over een apart bad, aparte regendouche, elektrisch verstelbare bedden, koffie- en theefaciliteiten op de kamer en meer. Dat we de renovatie hebben laten uitvoeren met behoud van oude elementen en met mooie, pure materialen heeft hier zeer zeker ook in bijgedragen. Alle gasten genieten van de meer dan 200 jaar oude eiken gebinten die ik in het zicht heb gelaten.”
Ook voor een onderscheidend ontbijt draait Gijs zijn hand niet om. “Gasten krijgen elke ochtend naast verse jus d’orange en croissants een ander eitje: gekookt, gebakken, gepocheerd, eieren met spek, au bain-marie uit de oven. Maar natuurlijk is er ook vers fruit aanwezig en een variatie aan brood en zoetigheden. Dit laatste betreft ook vaak een regionale lekkernij. Naast eigengemaakte jams uit mijn moestuin, een keuze uit verschillende ontbijtgranen, roggebrood, ontbijtkoek, beschuit en crackers en divers zoet en hartig beleg.”

Bieden

Inmiddels heeft herbergier Gijs zich een eigen dagindeling aangemeten. “Ik start met het checken van de mail wanneer ik geen gasten heb. Anders uiteraard met het bereiden van het ontbijt. Na het uitchecken is het tijd om de keuken op te ruimen, bedden afhalen, was, etc. Wanneer er even geen gasten zijn: kamers klaarmaken, boekhouding, social media, onderhouden van mijn erf, grasmaaien, inkopen en meer.”
Dat alles te koop is, dat erkent Gijs als geen ander. “Ik heb al meerdere keren gasten gehad die het bij mij zo fijn vonden dat ze later nogmaals terugkeerden omdat ze een afspraak met een makelaar uit de regio hadden om ook zo’n soort plek voor zichzelf te gaan kiezen. Mijn B&B is dan hun uitvalsbasis om te koop staande huizen/boerderijen te gaan bekijken. Ik zeg dan altijd dat ze een heel goed bod altijd kunnen doen want alles, ook B&B Olthuys, is te koop! Maar diep in mijn hart wacht ik daar toch liever nog een jaartje of tien mee.”

Van boekingssystemen maakt Gijs voor B&B Olthuys helemaal geen gebruik. “Wanneer ik een boeking heb, dan verwerk ik deze zelf in de kalender op mijn website. Met twee gastenkamers en één kampeerplek gaat dat ook makkelijk.”

Walnotenboom

Hoe ver gasten vooraf reserveren bij B&B Olthuys is heel verschillend. “Mijn kampeerplek wordt soms wel een jaar van tevoren al gereserveerd”, aldus Gijs. “Voor de B&B gebeurt dat niet. Dat kan enkele maanden, weken, dagen of zelfs een kort telefoontje vooraf beslaan. In dat laatste geval zijn de gasten dan zelfs al onderweg.”

Dat Gijs met recht een trotse herbergier is, blijkt wel uit het enthousiaste verhaal over zijn accommodatie. “Grote pluspunten van de B&B zijn de kleinschaligheid van het gastenverblijf en dat gasten de mogelijkheid hebben om beide kamers te boeken, zodat ze de B&B voor zichzelf hebben. Net als een vakantiehuis (meer dan 200 m2) en dan ook nog met of zonder ontbijt en diner. Ik kook namelijk ook regelmatig voor mijn gasten. Buiten genieten mijn gasten van een fijn, authentiek erf met heerlijk terras en met mooi weer zitten ze altijd buiten in de schaduw van mijn meer dan honderd jaar oude walnotenboom. Daarnaast bevindt de B&B zich midden in de natuur met veel wandel- en fietsmogelijkheden. Vlak bij het dorp Vorden en de Hanzesteden Doesburg, Zutphen en Deventer liggen in de buurt. En o ja, voor de kinderen heb ik een megatrampoline in de tuin staan en het buitenzwembad van Vorden ligt bijna om de hoek.”

B&B Olthuys wordt door gastheer, eh… herbergier, Gijs als volgt omschreven: persoonlijk gastheerschap, ik ben de herbergier, ruimte, natuur, rust en luxe.

Welkom bij B&B Olthuys in Vorden, www.olthuys.nl

Auteur: Jorine de Bruin | Hoteljournalist
info@hoteljournalist.nl
www.hoteljournalist.nl

Overig nieuws