B&B in urban Amersfoort; welkom aan boord bij Vita Nova

27 oktober 2020 | Jorine de Bruin

Gooi de trossen los en kom genieten van de veelzijdige stad Amersfoort. Overnachten bij Bed & Breakfast Vita Nova staat garant voor een spetterend weekendje weg, gecombineerd met de charmante en historische Amersfoortse binnenstad in de provincie Utrecht.

Amersfoort is in bevolkingsaantal de tweede stad van de provincie Utrecht en de vijftiende van Nederland. Onder de Amersfoorters, zoals de inwoners van Amersfoort worden genoemd, bevindt zich ook het echtpaar Bernhard en Elène Geertsema. Samen wonen ze op het schip dat tevens dienst doet als B&B. “Wij leven letterlijk op het water.”
Gastvrouw Elène kijkt al jaren naar het televisieprogramma ‘Ik Vertrek’ en het avontuur dat hiervan afstraalt heeft haar altijd al aangetrokken. “Na vijf jaar als jurist werkzaam te zijn geweest, besloot ik mijn eigen avontuur na te jagen: het runnen van een B&B op een schip. Het toeval wil dat onze huidige B&B te koop stond in Amersfoort, mijn geboortestad, en zo zijn wij niet naar het buitenland vertrokken, maar naar Amersfoort.”

Nieuw leven

Elène: “De naam van onze B&B, Vita Nova, is Latijn en betekent: nieuw leven. Zo ervaar ik het ook. Bernhard en ik zijn samen gaan wonen op het schip en dat was de start van ons leven op het water. Vita Nova staat voor mij dan ook gelijk aan avontuur en uitdaging. Op B&B Vita Nova ben je te gast als opvarende. Je stapt geen accommodatie binnen, maar aan boord van een beleving.”

De Vita Nova is een motorvrachtschip dat in 1940 gebouwd is in België, een zogenaamde spits. Het schip is met haar specifieke afmetingen speciaal gebouwd om te kunnen varen over de kanalen en door de sluizen in België en Frankrijk. In de periode dat de Vita Nova dienst deed als vrachtschip, is ze meerdere keren in Amersfoort geweest. Sinds 2010 is de B&B in het schip gevestigd.

Nieuwe Stad

Zowel gastvrouw Elène als haar partner Bernhard is opgegroeid in Amersfoort. Ten tijde van de overname van de B&B woonden ze in Utrecht. “Het schip had al een ligplaats in Amersfoort en het was voor ons een logische stap om hier dan ook naartoe te verhuizen en op het schip te gaan wonen. Het schip ligt in de Nieuwe Stad, dé creatieve urban wijk in Amersfoort. Met haar prachtige historische binnenstad en goede horecavoorzieningen is Amersfoort dan ook uitermate geschikt voor een stedentrip”, bevestigt Elène. “Amersfoort heeft idyllische straatjes en indrukwekkende monumentale panden in de oude binnenstad. Onder begeleiding van een gids kun je een interessante stadswandeling maken. Ook is het bezoeken van het Mondriaanhuis of de bierbrouwerijen De Drie Ringen of Rock City Brewing een aanrader. En ook foodlovers komen in deze stad absoluut aan hun trekken.”

Avontuurlijke inslag

De leeftijdscategorie die bij B&B Vita Nova aan boord komt, ligt tussen de 25 en 50 jaar. Elène: “Het zijn vaak stellen, maar ook wel vriendengroepen of families. Het zijn wel gasten met een avontuurlijke inslag, die net even naar iets anders op zoek zijn. Omdat Amersfoort centraal in Nederland ligt, worden er in de buurt ook regelmatig congressen, vergaderingen en trainingen georganiseerd. Ik krijg daarom ook vaak zakelijke gasten aan boord.”
De onderscheidende factor van B&B Vita Nova is uiteraard het feit dat de accommodatie een voormalig binnenvaartschip betreft. In het gemeenschappelijk ruim kijk je tegen de stalen scheepswand en spanten aan. “De vijf moderne scheepshutten daarentegen zijn fris en modern ingericht. Via het gangboord loop je naar de voorkant van het schip voor een overnachting in het vooronder. Het vooronder is zelfs nog voorzien van de originele bedstedes waar de scheepsmaten vroeger in sliepen.”

Lokaal ontbijt

Het ontbijt bij B&B Vita Nova wordt in het gezellige ruim geserveerd. “Het ontbijt bestaat uit vers desembrood en croissants van de lokale bakker, een gekookt eitje, yoghurt met granola, vers fruit, hartig en zoet beleg, verse jus, koffie en thee van Boot Koffie (een koffiebrander uit Baarn). Ik heb bewust niet voor een buffet gekozen, omdat ik uitserveren persoonlijker vind. Ook wordt het ontbijt vaak volledig opgegeten, zodat ik nauwelijks afval heb”, aldus Elène.

“In de ochtend verzorg ik het ontbijt. Vanwege corona gaat dit in shifts als er meer dan drie kamers geboekt zijn. Gasten mogen tot 11 uur uitchecken. Na het uitchecken, moeten de kamers gereed gemaakt worden voor nieuwe gasten. De schoonmaak doe ik doordeweeks zelf en in het weekend met hulp. Meestal regel ik ’s middags de administratie en heb ik een beetje vrije tijd. En tussen 16:00 en 21:00 uur checken de nieuwe gasten in. Ik vraag altijd aan mijn gasten hoe laat ze verwachten te komen en meestal is iedereen voor het avondeten ‘binnen’.”

Bijzonder cadeau

Natuurlijk maakt Elène veel mee met haar gasten. “Onlangs kreeg ik een bijzondere boeking binnen: een vrouw gaf een nachtje weg aan haar man cadeau. Ze schreef erbij dat hij alleen zou komen omdat ze samen twee kinderen van 3 en 2 jaar hadden en het lang geleden was dat haar man een nacht had kunnen doorslapen. Door middel van een speurtocht werd mijn gast naar de B&B geleid. Na een nacht heerlijk doorslapen schoof hij aan voor het ontbijt en tot zijn grote verrassingen zaten daar ook zijn vrouw en kinderen. Hij gaf aan dat dit zijn beste verjaardagscadeau ooit was. Zo bijzonder.”

“Qua boekingssystemen werk ik met een channelmanager. De agenda wordt gesynchroniseerd met de agenda’s op Booking.com, Airbnb, OrigineelOvernachten.nl en Vipio. Hierdoor is de centrale agenda altijd up-to-date en heb ik nooit een dubbele boeking. Als er via deze websites gereserveerd wordt, dan wordt de reserveringen automatisch in de agenda gezet. Ook wordt er dan meteen een reserveringsbevestiging met alle gegevens naar de gast gestuurd. En bij het uitchecken wordt direct een factuur aangemaakt die weer wordt verwerkt in het boekhoudsysteem. Het neemt mij veel werk uit handen en ik kan het iedereen met een B&B of boutique hotel dan ook zeker aanraden.”

Laagdrempelig & warm

Meestal wordt de B&B kort van tevoren gereserveerd door gasten. “Wanneer dit lang van tevoren gebeurt, dan gaat het meestal ook om groepen die het hele schip afhuren. Ons schip is dan ook fijne uitvalsbasis om de stad Amersfoort te ontdekken. En je slaapt als bonus ook nog eens op een unieke plek. Gasten moeten zich bij ons op hun gemak voelen, daarom vind ik het persoonlijk tussen en met de gasten erg belangrijk. De sfeer is laagdrempelig en warm. Ik omschrijf B&B Vita Nova dan ook in deze vijf woorden: schip (behoeft geen uitleg ;-), origineel (slapen op een schip, hoe origineel is dat?), lokaal (bij het ontbijt serveren wij lokaal brood en koffie), persoonlijk (het persoonlijk contact met mijn gasten is belangrijk) en gastvrij (ik vind het belangrijk dat gasten zich op hun gemak voelen). Welkom aan boord!”

Hoteljournalist | Jorine de Bruin

info@hoteljournalist.nl
www.hoteljournalist.nl

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Overig nieuws

Economie Corona
Horeca na kunst en cultuur meest pessimistisch over economische vooruitzichten

De vooruitzichten van het Nederlandse bedrijfsleven over de eigen verkopen op de korte termijn zijn sinds de zomer sterk verslechterd. De economie zal naar verwachting tijdelijk weer een stap terug moet doen. Vooral de commerciële dienstverlening heeft pessimistischere verwachtingen voor de kom ...

Toerisme
Toeristenbelasting voor Airbnb-verhuur Haarlem eenvoudiger

De gemeente Haarlem heeft een overeenkomst gesloten met het verhuurplatform Airbnb, waarbij is geregeld dat het platform per 1 januari 2021 de toeristenbelasting rechtstreeks int bij de verhuurder. De toeristenbelasting wordt daarna door Airbnb afgedragen aan Cocensus, de uitvoeringsorganisatie voor ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Interview Longread
B&B Bij het Struinpad: een oase van rust en groen in het Land van Cuijk

Kom tot rust in het gemoedelijke Brabantse dorp Wilbertoord. Kom genieten van de Brabantse gastvrijheid, overgoten met een heerlijk Bourgondisch sausje. Hier gaan natuur en historie hand in hand. Wilbertoord is een ontginningsdorp in de Brabantse gemeente Mill en Sint Hubert. Wilbertoord vormt, m ...

Economie Achtergronden
ING is positiever over economisch herstel

Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar we ...

Wet- en regelgeving Corona
Heropening horeca blijft dit jaar nog zeer onzeker

Of de horeca open kan met Kerst blijft nog steeds de vraag. De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van gisterenavond heeft nog geen perspectief op heropening geboden. Volgens het kabinet is er nog een lange weg te gaan en over Sinterklaas en Kerst is nog niets te zeggen, behalve d ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lees Nu
Columns B&B Logement No5
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: