B&B Thús yn Hantum; Friesland op zijn best

Auteur: Jorine de Bruin
10 december 2021
B&B Thús yn Hantum; Friesland op zijn best

Het jong overlijden van iemand in de omgeving van Joan en Marian Mulder zette hen aan het denken. Het leven kan zomaar over zijn. Ze besluiten om een gekoesterde wens in vervulling te laten gaan en starten een B&B. Zelf kiezen ze ook liever voor een B&B dan voor een huisje of hotel. Vooral door het kleinschalige, lokale en het persoonlijke contact met de eigenaar.

“Het was makkelijker gedacht dan gedaan. Vele huizen hebben we bekeken maar voldeden niet, er was geen mooie ruimte voor de gasten, het was echt een bouwval maar ook al wel eens onder bod. Dat was ook eerst met dit huis, het was al verkocht onder voorbehoud. Twee maanden later stond het weer te koop. We zijn toen gaan kijken en hadden zoiets van: hier kunnen we wat mee.”

“De B&B ligt op een terp in een landelijke omgeving. De appartementen bevinden zich in een verbouwde schuur naast ons woonhuis. Eén appartement was al vijf jaar in gebruik als B&B maar de tweede was niet afgebouwd. Dat hebben wij nu gedaan. Voor de appartementen is een houten terras op het zuiden met uitzicht over de landerijen van Hantum. Heerlijk rustig, wie wil dat niet?”

Boeddhistische Tempel

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Hantum is de Stoepa, een Boeddhistische tempel waar er buiten Tibet nog drie van zijn, waarvan één dus in Hantum. Verder ligt Hantum op vijf kilometer van het gezellige stadje Dokkum, dat één van de Friese Elfstedentocht steden is. Om de hoek ligt het Nationaal park Lauwersmeer, het mooiste natuurgebied van Nederland. Het UNESCO Wereld Erfgoed de Waddenzee is binnen enkele minuten te bereiken. Hier kan je heerlijk uitwaaien, of een bezoek aan een van de Waddeneilanden brengen. Ook zijn er diverse wandel- en fietsroutes door Hantum zoals de Elfstedenroute en de Kustroute.

Onder de sterrenhemel

Bij Thús yn Hantum slapen de gasten op een vide en kunnen ze vanuit een hottub genieten van de sterrenhemel. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht op de landerijen en je wordt wakker met het getjirp van de vogels. “Warm, sfeervol, verassend, gastvrij en rustgevend, dat is Thús yn Hantum. Wij ervaren dit zelf zo, maar horen en lezen dit ook in de reacties van onze gasten. Verder is alles aanwezig in onze appartementen en kun je er naast heerlijk verblijven ook mooie uitstapjes maken.”

Boot gemist

“De gasten die ons bezoeken houden van wandelen en fietsen. Ze pakken de boot om naar een van de Waddeneilanden te gaan, of gaan gewoon heerlijk met een boek op het terras zitten en genieten van de rust die hier is. We ontvangen in verschillende leeftijden onze gasten. Van jong tot, ja welke leeftijd zal het zijn?”

Dat brengt hen gelijk op een leuk verhaal van drie dames die een keer te gast waren. “Na hun aankomst waren ze met de boot naar Ameland gegaan, alleen wisten ze helemaal niet hoe het werkte met de boot, dus konden ze niet meer terug. Met hulp van de bewoners van Ameland hebben deze dames gelukkig ergens kunnen overnachten. De meiden konden er de volgende dag in ieder geval om lachen. De reis naar Schiermonnikoog, die ze daarna maakten, hadden ze in ieder geval goed voorbereid!”

“Wij bezorgen het ontbijt in het appartement op het afgesproken tijdstip. Het heerlijke ontbijt bestaat uit vers gebakken croissants, een wit of bruin bolletje- of pistolet, boerenyoghurt met vers fruit en huisgemaakte granola. Verder serveren we vers geperste jus d'orange, fruit, kaas, vleeswaren en zelfgemaakte jam.”

Niet uitgepraat

“Voordat er nieuwe gasten komen vullen we de koffie bij en zetten we de deur naar het terras open voor frisse lucht. Daarna lopen we alles nog even na. Als de gasten arriveren lopen we met ze mee en beantwoorden we vragen. We spreken dan direct het tijdstip af voor het ontbijt en eventueel de hottub. Als deze geboekt wordt, zorgen wij ervoor dat die op temperatuur is. Wanneer mensen weer naar huis gaan, vragen we altijd naar hun ervaring, meestal raken we niet uitgepraat. Na het wensen van een goede reis, is het weer tijd voor de schoonmaak én de volgende gasten.”

Plussen en minnen

Je kunt B&B Thús yn Hantum boeken via bedandbreakfast.nl, booking.com, airbnb.com én hun eigen website. Dat bevalt Joan en Marian prima: “Ieder systeem heeft zijn plussen en minnen.” Het verschilt nogal hoe lang van te voren hun gasten boeken.

Wil je hen bezoeken? Welkom!

Oant sjen!

www.thusynhantum.nl

Auteur: Jorine de Bruin | Hoteljournalist

info@hoteljournalist.nl | www.hoteljournalist.nl

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per maand het meest actuele en relevante B&B-nieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws